divendres, 5 de juliol del 2019

Remodelació de l’organigrama del CatSalut


Aquesta remodelació deixa fora persones de gran vàlua i obre interrogants sobre la idoneïtat d’alguns canvis. 



El director del CatSalut reorganitza el Servei Català de la Salut, després d’un any de funcionament amb l’estructura i les persones que havien treballat colze a colze amb David Elvira. Són uns canvis que per la seva amplitud caldria que fossin explicats adequadament per entendre que es vol aconseguir, i quin és el valor afegit per als ciutadans.   



El CatSalut ha enviat un escrit a tots els proveïdors del SISCAT, en el que comunica els canvis en l'organigrama que la direcció ha decidit introduir, per adaptar el funcionament del Servei als requeriments del Pla d’Acció que el director del CatSalut va presentar fa uns mesos. Aquesta remodelació comporta la sortida de persones valuoses que han aportat molt al bon funcionament del sistema sanitari català. M’estic referint a la Dra. Cristina Nadal i al Dr. Josep Torrent, que són els grans damnificats d’aquesta remodelació. Bé, el gran damnificat pot acabar sent el propi CatSalut, atès el risc que comporta l’organigrama tal com ha quedat finalment configurat. 

El Dr. Adrià Comella, director del CatSalut  
L’Àrea d’Atenció Sanitària a més de les funcions que tenia encomanades assumeix la part més clínica i sanitària de l’Àrea del medicament donant peu a un nou àmbit que s’anomena Àrea de Serveis Assistencials. La persona que dirigirà aquesta nova Àrea és la Dra. Xènia Acebes, oftalmòloga, MBA per ESADE, Màster en direcció de serveis sanitaris també per ESADE  i enginyera informàtica; fora de l’activitat assistencial la Dra. Acebes ha passat per l’Hospital de Bellvitge en el que havia ocupat diferents càrrecs al servei d’admissions i va ser també directora mèdica de la Fundació Sanitària de Mollet. En l’actualitat era directora mèdica del Consorci de l’Alt Penedès-Garraf. Els que la coneixen parlen molt positivament d’ella, atès que a banda de la seva formació és una persona que sap guanyar-se la confiança de la gent i formar equips, té ma esquerra, és molt treballadora i té molta empatia, fet que l’ajuda a encaixar entre els seus companys. Tanmateix, treballar als serveis centrals de l’administració del CatSalut no té res a veure amb el treball en l’equip directiu d’un centre sanitari; a l’administració les coses són lentes, domina la burocràcia i l’eficiència brilla per la seva absència. A vegades a l’hora de prendre decisions pesen més els arguments polítics que no pas el sentit comú, de manera que ser una professional d’èxit a l’Hospital  de Vilafranca no et garanteix que també assoleixis èxits a la seu corporativa del CatSalut.

Aquesta remodelació ha comportat la sortida de dues persones molt valuoses en els seues respectius àmbits d’activitat: la Dra. Cristina Nadal i el Dr. Josep Torrent. La Dra. Nadal, entre moltes altres coses ha tingut un èxit molt important amb el Pla Nacional d’Urgències de Catalunya (PLANUC) que s’ha posat en marxa sota la seva direcció, i que ha aconseguit una fita fins ara mai assolida a la sanitat catalana: portem dos anys sense que els col·lapses als serveis d’urgències dels hospitals siguin notícia en els mitjans de comunicació; s'han acabat, i això és un mèrit indiscutible de la Dra. Nadal. Per la seva banda el Dr. Josep Torrent, metge i farmacèutic és una persona de prestigi internacional. Tenir a aquestes persones al CatSalut era tot un luxe atès el seu prestigi professional. Perdre el talent d’aquestes dos professionals és una gran errada del CatSalut, per més que ara assumeixin altres funcions. Algú hauria d’explicar la raó d’aquests canvis, perquè ara, perquè d’aquesta manera, i que en guanya el sistema, més enllà de canviar per canviar.    

El Sr. Ivan Planas continuarà liderant l’Àrea de Recursos Econòmics, Patrimoni i Inversions, i es crea un nou àmbit de Professionals i Organitzacions que vol facilitar la coordinació entre totes les organitzacions del SISCAT i facilitar el desenvolupament d’aliances estratègiques entre els centres del sistema públic de salut, entre altres objectius. D’aquest àmbit no ha transcendit fins el moment la persona que n’ha d‘assumir la responsabilitat.

La Dra. Cristina Nadal és la responsable de la millora que els
serveis d'urgències dels hospitals públics han viscut aquests
  anys. El sistema perd a una persona que havia aportat a
 l'administració sanitària una visió real de com els metges
 assistencials entenen els serveis sanitaris 
El nou àmbit de Persones, Processos i Organització serà dirigit per Romà Vilanova, i l’àmbit de Sistemes d’Informació i Tecnologies serà dirigit per Pol Pérez, conegut per les seves ànsies de unificar els sistemes d’informació del SISCAT, amb els cost brutal que això significaria. Tanmateix sembla que les seves funcions passarien per crear les condicions que garanteixin la interoperabilitat dels difunts sistemes existents, entre altres objectius. 

Uns canvis dels que caldria explicar-ne les motivacions. És evident que Adrià Comella ha estat un any treballant amb l’organigrama i les persones que ha heretar de l’anterior director del CatSalut, i és lògic pensar que després d’un any d’anàlisi i avaluació del funcionament del CatSalut, vulgui adequar aquest organigrama a uns objectius diferents que necessitin persones diferents, però també és del tot lògic exigir que un canvi d’aquesta envergadura vagi acompanyat dels perquès corresponents i s’expliqui que és el que hi guanyarem...

Mentre aquestes explicacions no es produeixin, el que resulta evident és que hem perdut talent, i això no és una bona senyal en uns moments en els que el talent no és precisament  sobrer al departament de Salut.                             

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada