Notable increment de les llistes d’espera quirúrgica aquest últim any. També les visites als especialistes acumulen demores molt importants
El president de la Generalitat Quim Torra anuncia un nou decret amb nous criteris per ser inclòs en la llista d’espera, però no parla d’una nova assignació pressupostària per un nou Pla de xoc i fer front a la situació.
Fa temps que el CatSalut no parla obertament de l’estat de les llistes d’espera i només aquest fet ja és símptoma de que les notícies al respecte no són bones. La manca de publicitat sobre l’estat de les llistes d’espera i l’absència de twits propagandistes de la consellera sobre aquesta qüestió, són prova suficient per entendre que l’accessibilitat dels ciutadans als serveis sanitaris no està al nivell que hauria d’estar.
Alguns ho relacionen amb la insuficiència pressupostària, però també caldria afegir-hi mesures organitzatives poc adequades, i en aquest sentit cal destacar una frase del secretari general de Metges de Catalunya el Dr. Josep Maria Puig, que ha dit “necessitem menys meses de diagnòstic, i més plans a curt termini, i menys escarafalls polítics i més treball de veritat” No es pot diagnosticar millora situació actual de la sanitat catalana. Molts estudis i moltes reunions, però el més calent és a l’aigüera, i no hi ha solucions concretes als diferents problemes que la sanitat catalana té plantejats, ni el govern està en disposició d’aportar nou recursos al sistema.
Per tant estem davant d’una situació que té una forta component de caràcter pressupostari però també afectada per una manca d’eficiència organitzativa i absència d’idees per part dels responsables. Davant d’aquesta realitat, els responsables polítics es dediquen a maquillar els problemes o senzillament a mirar cap a un altre cantó, centrant la seva activitat en temes menors però molt més còmodes per a ells.
Com que la relació del departament de Salut és de total submissió al d’Economia, no hi ha manera que des de Salut es reivindiquin els recursos que són essencials perquè el sistema mantingui la seva qualitat. D’aquesta manera el conseller d’Economia viu molt tranquil respecte a les demandes del de Salut, i acaba sent el ciutadà qui paga les conseqüències d’aquesta submissió de Salut a allò que decideixi el conseller Aragonès. Està clar que els interessos del sistema sanitari públic estan molt mal defensats. Insisteixo que no estic demanant que Salut i Economia es barallin contínuament; només demano que Salut es planti quan toca, i fa temps que toca...
Mentre a Salut no li arriben els recursos que són necessaris, hi ha aspectes del sistema que es deterioren i entre ells, les llistes d’espera que posen de manifest que l’accessibilitat dels ciutadans al sistema de salut empitjora. Segons dades que publica el diari “El País” hi ha més gent esperant-se per ser operada i s’ha d’esperar més temps per a ser operats. En concret les llistes d’espera s’han incrementat en mes de 90.000 persones en tan sols un any.
El conseller Comin va aconseguir durant el seu mandat, que el govern català li aprovés un Pla de xoc per fer front a les llistes d’espera; una vegada esgotats els recursos econòmics amb que aquest Pla va ser dotat, i en absència d’un nou Pla, l’increment de les llistes d’espera ha estat inevitable.
A nivell organitzatiu, la consellera Vergés va explicar al mes d’abril passat, que es volien introduir criteris d’equitat en les llistes d’espera de manera que a banda de considerar els criteris de caràcter clínic i de temps d’espera es valorin també aspectes com el nivell de dependència del malalt, l’estat del seu cuidador o fins i tot la situació laboral del malalt. Segons la consellera, aquests nous criteris serien introduïts en base a un nou decret que s’estaria elaborant. Doncs bé, el president de la Generalitat Quim Torra acaba de confirmar les intencions de la consellera assegurant l’elaboració d’aquest nou decret que inclouria els criteris d’equitat que mesos enrere havia anunciat la consellera Vergés, sense dir però si aquest nou decret estarà acompanyat o no d’un nou Pla de xoc.
Tanmateix, amb un nou decret o sense, amb aquests nous criteris o sense, el nombre de persones que estan pendents d’una intervenció quirúrgica no es modificarà. Per tant el problema no és de decrets ni de criteris; el problema és d’assignació de recursos i de prioritats, i aquests recursos cal exigir-los d’una vegada al departament d’Economia.
Només amb twits, no arreglarem els problemes de la sanitat pública catalana...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada