dimarts, 15 de juny del 2021

Xavier Trias torna a l’ICS !


Roda el món i trona al Born, diu la dita, fent referència a aquelles persones què seguint les seves inquietuds per conèixer coses noves, una vegada acabat el seu periple de descobertes, acaben tornant a casa, amb els seus. I això és el que ha fet Xavier Trias.
Trias va començar com metge adjunt a l’Hospital infantil del Vall d’Hebron. Allà ja va començar a mostrar les seves inquietuds en la busca de millores col·lectives, i per això es va presentar a les eleccions al comitè d’empresa, en les llistes de CCOO com a independent. En aquelles èpoques, Vall d’Hebron estava sotmès a la disciplina del INSALUD, i Xavier Trias havia patit en primera persona les conseqüències d’una forma de manar autoritària i sense visió de futur. Només importava l’avui, i aquest avui estava sotmès a decisions sovint arbitràries. Va ser el començament d’una brillant carrera política que l’ha portat a ocupar molts llocs de responsabilitat, primer a l’ICS on va ser cap del servei d’Hospitals, i després va ser nomenat director general d’Ordenació i Planificació Sanitàries. Posteriorment va tornar a l’ICS ara com a director general de la Institució i uns anys més tard va ser nomenat conseller de Salut. El seu pas per el departament de Salut va ser decisiu per a la sanitat catalana. De entre les seves aportacions destaca la creació de la xarxa hospitalària  pública de Catalunya, que llavors s'anomenava XHUP, i què va permetre constituir una xarxa assistencial a Catalunya formada per hospitals de titularitat pública i privada sense ànim de lucre, de manera que qualsevol ciutadà del país disposava d'un centre hospitalari a mitja hora de distància del seu domicili, com a màxim. També cal esmentar entre les seves aportacions la creació de l'ICS, entitat que ara passa a presidir per designis del destí. Ell el va crear a l'any 1983 i 38 anys després el presideix.   
El seu bon fer i el seu tarannà dialogant no van passar desapercebuts per Jordi Pujol,  aleshores president de la Generalitat, què el va nomenar conseller de Presidència. En aquell moment el sector sanitari es va sentir una mica orfe per la marxa d’una persona com Xavier Trias que era tot un referent en la sanitat catalana. Posteriorment, Xavier Trias va ser el cap de la minoria catalana al Congrés dels Diputats. En acabar aquest període a Madrid, Trias va preparar el salt a l’Ajuntament de Barcelona, on al segon intent va aconseguir guanyar les eleccions a l’alcaldia del Cap i Casal. Quatre anys més tard, i gràcies al joc brut de les clavegueres de l’Estat, Trias va perdre les eleccions davant d’una Ada Colau que va utilitzar, en benefici propi, la difamació per erosionar la personalitat i la qualitat humana de Xavier Trias. Això va significar, d’alguna manera, el seu adéu al món de la política.
Ara, el nou conseller de Salut ha estat molt encertat proposant-li a Xavier Trias que acceptés la presidència de l’ICS. Què una personalitat com Xavier Trias hagi acceptat aquesta responsabilitat és molt positiu per la institució atès que ningú té un bagatge com el d’en Trias, ni un coneixement del sistema com el que ell té i sobretot una visió de què ha ser i com ha de ser l’Institut Català de la Salut al que ha vist néixer i evolucionar.
El seu nomenament es tot un encert què de ben segur serà molt ben rebut per tot el personal de l’Institut Català de la Salut. També serà ben vist per tot el sector sanitari atès que Xavier Trias és una persona molt estimada per tothom, atès que el seu pas pel departament de Salut va deixar una petja inesborrable. 
Recordem que des de fa dues legislatures la presidència de l’ICS havia estat exercida en  paral·lel per la persona que ocupava la direcció del CatSalut. Amb aquest nomenament es torna a l’esquema anterior segons el qual aquests dos càrrecs són independents, i per tant els ocupen persones diferents. 
El Consell d’Administració de l’ICS està format per un president i 22 vocals i és el responsable de portar a terme la planificació estratègica de l’ICS, de dirigir-ne les actuacions i d’exercir el control superior de la seva gestió.
Malgrat que els nomenaments mai agraden a tothom, un dels col·lectius que valorarà més positivament el nomenament de Xavier Trias serà sens dubte el dels professionals de la Institució, atès l’extraordinari record que el seu pas pel departament de Salut va deixar. És tot un privilegi que l’ICS pugui tenir a la seva presidència a una persona com Xavier Tries amb la seva experiència, la seva visió del sistema sanitari, el seu carisma i la seva bonhomia. 
Aquest càrrec no és un càrrec retribuït. Un acord de govern del Consell Executiu de la Generalitat del 2015 prohibeix qualsevol retribució als membres d’òrgans de govern del sector públic. Per tant Xavier Trias ha acceptat d’una manera del tot altruista posar tot el seu coneixement i tot el seu bagatge polític a disposició dels ciutadans. Només podem agrair-li la seva disposició incondicional i felicitar al conseller Argimon pel seu encert al prendre aquesta decisió.
Tant de bo estigui tan encertat en la resta de nomenaments pendents.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada