divendres, 5 d’abril del 2019

Sentit homenatge a Xavier Trias


L’acte d’ahir no va significar un adéu de Xavier Trias. És més aviat un “fins sempre...” 
Trias representa un estil de fer política basat en aconseguir acords amb els seus oponents polítics. Especialista en teixir complicitats, Xavier Trias ha seguit una brillant carrera en el món de la política on ha deixat un record inesborrable, i particularment en el món sanitari. Des de la conselleria de Sanitat, va donar forma primer i consolidar després, una xarxa sanitària pública que és de les millors d’Europa. 



Tanmateix, com alcalde de Barcelona Trias va aconseguir una de les seves grans il·lusions en el món de la política. Quan començava a despuntar en el camp de la política sempre deia que la seva gran il·lusió era ser alcalde de Barcelona o president del Barça. Per lo segon encara hi és a temps. 
Les Drassanes de Barcelona van ser l’escenari triat per retre un merescut homenatge a qui ha estat un gran conseller de Sanitat i un excel·lent polític. Gràcies per tot Xavier Trias!



Xavier Trias va viure ahir un homenatge que sens dubte portarà sempre en el seu record. Envoltat per més de 500 persones Trias va recollir l’escalf d’amics i companys i l’agraïment per tota la seva tasca política que va començar fa ja més de 40 anys, quan sent metge adjunt de l’Hospital Infantil de la Vall d’Hebron va decidir presentar-se a les eleccions del comitè d’empresa a les llistes de CCOO com a independent. A partir d’aquest fet va començar una intensa carrera política que a l’any 1981 el va portar a ser nomenat cap del Servei d’Hospitals de la direcció general d’Assistència Sanitaria del departament de Sanitat i Seguretat Social que llavors dirigia el conseller Laporte. A partir d’aquest primer nomenament va iniciar una brillant carrera que en pocs anys el va situar com a director general d’Ordenació i Planificació Sanitàries (DGOPS) primer i director general de l’Institut Català de la Salut després.

L’acció política desenvolupada en aquests càrrecs, junt amb el seu especial “savoir fair”, el seu carisma i la seva empatia, li van servir com a plataforma per ser nomenat a l’any 1988 conseller de Sanitat. Va desenvolupar amb un notable èxit les funcions de conseller durant 8 anys. No es tracta de discutir si Trias ha estat o no el millor conseller de sanitat; segur que a ell aquest debat no li agradaria gens. Jo tampoc hi entraré, però afirmo rotundament que Trias va ser un gran conseller de Sanitat, segurament el més gran, i “ahí lo dejo...”

La seva tasca política a Salut la va saber apreciar molt bé el president Pujol, del qui Trias s’ha manifestat sempre com un gran admirador, i a l‘any 1996 Xavier Trias va ser nomenat conseller de Presidència. A l’any 2000 va encapçalar la candidatura de CiU a les eleccions generals espanyoles i va ser elegit president del Grup Parlamentari Català al Congrés dels Diputats. Després de l’experiència política a Madrid, que va coincidir amb una època d’especialment dura pel pes en la política espanyola de la majoria absoluta del PP de José Maria Aznar, Trias va decidir emprendre la carrera a l’Ajuntament de Barcelona, una de les grans il·lusions polítiques de la seva vida, i un feu que el PSC mantenia en propietat des de  l'any 1979. Al 2003 va aconseguir ser elegit regidor, i després d’anys de treball intens recorrent a fons tots els barris de la ciutat, i de parlar amb tot el teixit associatiu de la ciutat, finalment a l’any 2011 va ser elegit alcalde de Barcelona. Ara, sent regidor de l’Ajuntament de Barcelona, Trias ha decidit posar punt i final a la seva carrera política, tot i que tancarà la llista de Junts per Catalunya a Barcelona que encapçalarà el seu amic i company Joaquim Forn. 

Xavier Trias no ha estat un polític convencional; ha practicat un estil de fer política pensant sempre en sumar i mai en restar; Trias és un home que ha posat en valor la dinàmica dels acords, de l’entesa i de la complicitat, fet que en ocasions li ha originat alguna dificultat dins del seu partit. Malgrat militar a CDC s’ha definit a si mateix com a socialdemòcrata i ha estat per sobre de tot un home honest. Xavier Trias se’n va de la política activa però el país faria bé en aprofitar la seva experiència i visió polítiques. 

A l’hora d’assenyalar un actiu de l’etapa Trias al departament de Salut, jo em decantaria per la seva visió de la sanitat catalana com a sistema interrelacionat, i d’aquí el seu gran èxit amb la xarxa hospitalària de Catalunya i el recolzament que varen rebre tots els hospitals que la integren i molt particularment els comarcals. La creació dels consorcis sanitaris varen significar també un gran avanç per els territoris que varen veure com els serveis sanitaris s’apropaven a la ciutadania. També els acords amb l’Ajuntament de Barcelona per endreçar l’Hospital del Mar, o la reforma de l’assistència primària i tants altres exemples que es podrien posar. La sanitat catalana va viure una etapa daurada sota el mandat de Xavier Trias.

Gràcies per tot Xavier; gràcies per donar-me l’oportunitat en algun moment de la meva vida de treballar al teu cantó. Tinc la certesa que el teu pas al costat no és un adéu; tu no ets dels que es queden a casa... potser el Barça? Estaria bé, no creus?




4 comentaris:

  1. Gran article Ricard !! Un reconeixement necessari a una figura cabdal de la política catalana. Que diferents serien les coses si hi haguessin més Xavier Trias a la política catalana amb la honestedat i la bonhomia com a valors centrals i absolutament allunyat del sectarisme i la mediocritat. Els que hem treballat al seu costat ho sabem prou bé.

    ResponElimina
  2. L’etapa de Xavier Trias a Sanitat va ser la més brillant de la història de la sanitat catalana. Una etapa única que ens aniria molt bé que es pogués repetir en aquests moments on la grisor ocupa la majoria d’espais polítics. Tanmateix em temo que Trias és irrepetible...

    ResponElimina
  3. Jo també vaig tenir l'honor de treballar en els anys 80 amb en Xavier Trias. Amb ell varem desenvolupar el projecte més ambiciós que teniem sobre la taula, la reforma de l'Atenció Primària. Van ser uns anys meravellosos, probablement, els més potents professionalment parlant. Fent parella de ball amb l'Helena Ris, vaig apendre de'n Xavier que combinar la política amb el sentit comú i l'honestetat, no és impossible. Gràcies Xavier per haver-me marcat tot el meu futur professional.
    Xavier Palet.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivament Xavier. L’Helena i tu vàreu tenir la responsabilitat d’implementar la reforma de la primària un cop avaluades les proves pilot de La Mina, Ciutat Badia i Bon Pastor que vàreu dirigir. Una feina bàsica perquè la primària fos el que és ara. Treballar amb en Trias va ser un luxe, i tots ho fèiem amb una il.lusió i una empenta que ara no hi són. Salut amic, i gràcies per participar

      Elimina