diumenge, 7 d’abril del 2019

Reculada de Metges de Catalunya a les eleccions sindicals a l‘ICS


Convocar vagues no sempre surt a compte: depèn de la gravetat dels problemes denunciats i del seguiment que tinguin; en aquest sentit, la vaga de metges de primària de l’ICS del mes de novembre passat era una vaga del tot justificada; les altres vagues convocades per Metges de Catalunya sembla que el col·lectiu mèdic no les veia tan necessàries segons demostren els resultats electorals, fet que ja es va poder entreveure atès el seguiment minso que varen tenir. 




Segurament, sinó fos per la inexperiència de l’equip que dirigeix en l’actualitat el departament de Salut i la seva debilitat a l’hora de suportar la pressió mediàtica que significa aguantar els efectes d’una vaga, la negociació del febrer del sindicat amb les patronals no hauria desembocat en cap acord.
Que Metges de Catalunya utilitza el dret de vaga com a eina de pressió és una evidència. Depèn de l’autoritat sanitària entendre quan l’amenaça respon a una situació real o senzillament és una estratègia electoralista.        



El passat 28 de març es varen celebrar les eleccions sindicals a l’ICS, l’empresa més gran de Catalunya amb més de 40.000 treballadors que hi presten serveis. Ara fa quatre anys el guanyador de les eleccions va ser el sindicat Metges de Catalunya que va treure en total 80 representants, mentre que aquest any 2019, s’ha hagut de conformar amb 69 representants. Aquestes eleccions han registrat una participació alta, superior a la que hi va haver en les eleccions del 2015. 

El guanyador de les eleccions sindicals a l’ICS ha estat CCOO que ha obtingut 71 representants sindicals front als 78 que havia obtingut ara fa 4 anys. Pel que fa a la UGT, el sindicat ha mantingut la tercera plaça tot i baixar de 64 representants al 2015 als 62 d’aquest any 2019. El sindicat d’Infermeria SATSE per la seva banda conserva la quarta posició després d’haver guanyat representants: ha passat de 59 al 2015 a 61 el 2019. Metges de Catalunya ha caigut a la segona posició amb 69 representants sindicals. 

Per entendre aquests resultats cal tenir en compte diferents consideracions:
  • El nombre d’electors s’ha incrementat aquest 2019, respecte al 2015 en un 6.2%
  • En conseqüència el nombre de representants sindicals també s’ha incrementat de 393 fins a 403.
  • Ha emergit amb força un sindicat d’arrel catalanista, la Intersindical CSC, que ha ocupat la sisena posició en el “ranking” i ha obtingut 26 representants front als 6 representants obtinguts a l’any 2015. 
  • A destacar també que el Sindicat Mèdic Català, recentment constituït, de caire unionista, no ha obtingut cap representant sindical a l’ICS.
  • Metges de Catalunya havia obtingut a l’any 2015 un 20,3% del total dels representants sindicals, mentre que aquest any aquest percentatge s’ha reduït fins a un 17,1%. Un 3,2% de davallada.

Metges de Catalunya ha estat molt actiu aquests darrers 6 mesos. Des de l’aprovació del II Conveni Col·lectiu de treball dels Hospitals d'Aguts, centres d'Atenció Primària, centres Sociosanitaris i centres de Salut Mental, concertats amb el Servei Català de Salut, el sindicat ha convocat 3 vagues mèdiques a Catalunya. La més exitosa sens dubte va ser la que afectava als metges de primària de l’ICS. Aquest col·lectiu professional estava molt molest amb les promeses repetidament incomplides per part de l’administració sanitària, i el fet que el sindicat Metges de Catalunya aconseguís compromisos concrets per la solució dels molts problemes existents a la primària, li ha servit per obtenir molts bons resultats electorals en aquest àmbit de l’assistència. Concretament, Metges de Catalunya ha guanyat les eleccions a l’atenció primària de l’ICS, àmbit electoral en el que han obtingut 43 delegats sindicals. La situació no ha estat la mateixa em l’àmbit hospitalari de l’ICS on Metges de Catalunya ha obtingut només 26 representants, fet que l’ha situat en quarta posició.    

Val a dir, en descàrrec del resultat del sindicat Metges de Catalunya en l’àmbit hospitalari, que el col·lectiu mèdic al que ells representen és un dels col·lectius professionals menys nombrós dins del conjunt de treballadors de la Sanitat, i per tant els resulta molt dificultós superar a sindicats de caire més general pel que fa al perfil dels treballadors que els voten. De fet, el SATSE que és un altre sindicat específic en aquest cas per als titulats en infermeria, obté uns resultats pitjors que el sindicat mèdic, tot i que el col·lectiu d’infermeria és dels més nombrosos en el sector sanitari. Sigui com sigui, Metges de Catalunya en aquestes eleccions sindicals del 2019 a l’ICS ha fet un pas enrere. 

De tot plegat se’n pot desprendre diverses lectures, i entre elles esmentar que els metges de primària de l’ICS portaven temps queixant-se de l’excés de feina i de l’estrès al que estaven sotmesos entre moltes altres reivindicacions, i la convocatòria de vaga del novembre, els va sevir per fer pinya amb el sindicat que més es va moure per sortir al rescat de les seves demandes. Això ha tingut una traducció en vots, i a l’assistència primària de l’ICS Metges de Catalunya ha guanyat les eleccions. Per contra, les vagues dutes a terme en l’atenció especialitzada segurament no estaven basades en una demanda generalitzada dels metges hospitalaris, i malgrat haver convocat dues vagues en el sector hospitalari, el sindicat no ha rebut la resposta que esperava. 

En canvi, en el sector concertat, a Metges de Catalunya sembla que els va millor: al Parc de Salut Mar varen poder mantenir els sis delegats que ja tenien de les eleccions anteriors i empatar a delegats amb els sindicats més votats. En qualsevol cas, quan es convoca una vaga s’ha d’estar segur de la resposta del col·lectiu; les vagues plantejades per incentivar el vot al sindicat convocant, a vegades juguen en contra dels que les convoquen. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada