diumenge, 21 d’abril del 2019

Al govern del PSOE sembla que l’assessori l’enemic


En plena campanya electoral per les eleccions del 26A, s’ha fet públic que el govern espanyol del PSOE, vol presentar recurs al Tribunal Constitucional, contra el decret del govern català que recollia els acords assolits entre la Generalitat i els sindicats i que va ser aprovat per unanimitat per el Parlament de Catalunya.
Aquest decret incloïa un increment salarial de l’1% per tots el funcionaris, i la recuperació de les pagues extres dels 2013, 2014 i 2015.



Si el govern de l’Estat acaba presentant el recurs al TC, els efectes sobre el personal de l’ICS seran immediats i en conseqüència, segur que més d’un afectat es replantejarà el seu vot després de constatar com el govern socialista defensa els seus interessos.
Si retirar les pagues era constitucional, com potser que retornar-les no ho sigui? Quin país és aquest?



La ministra en funcions Meritxell Batet, va aquests dies de bòlit intentant davant dels mitjans i en les seves intervencions públiques, suavitzar la notícia que s’ha filtrat relativa a la voluntat del govern espanyol de recorre davant del Tribunal Constitucional el decret català que recollia els acords entre Generalitat i sindicats segons els quals els funcionaris recuperarien les pagues extra dels anys 2013, 2014 i 2015, així com un increment salarial de l’1%. Recordem que aquest decret va ser aprovat per unanimitat en el Parlament de Catalunya, i això vol dir que contava també amb el suport del PSC. Ara, en canvi, la matriu espanyola dels socialistes catalans ha decidit recórrer el decret davant del TC. 

Els motius de la impugnació podrien estar relacionats amb el crèdit extraordinari habilitat pel decret llei català, que estaria condicionat el compliment de l’objectiu de dèficit fixat per l’Estat a la Generalitat, i per la regla de la despesa que ve a ser com un topall màxim de despesa que també fixa l’Estat. De fet la regla de despesa consisteix en que la variació de despesa computable de l'administració central, de les comunitats autònomes i de les corporacions locals no podrà superar en cap cas la taxa de referència de creixement del PIB de mitjà termini de l’economia espanyola. 
   
Què representaria l’admissió a tràmit del recurs del govern del PSOE? Doncs la immediata paralització dels efectes derivats del decret. Es a dir, no es podria retornar les pagues extra que en el seu moment no varen ser abonades a aquells que les havien meritat. Mani qui mani a Madrid, Catalunya sempre està al punt de mira, i això és veu molt clarament en la campanya electoral d’aquests dies en la qual tots els partits d’obediència estatal es centren en negar el pa i la sal a Catalunya. El PSOE acaba de demostrar ben a les clares les seves intencions amb aquest recurs que volen presentar al TC. Uns posen en el seu programa electoral que aplicaran un 155 permanent a Catalunya; altres volen anular l’autonomia i també hi ha qui vol re-centralitzar la majoria de competències de la Generalitat. Coincidència absoluta entre ells: volen una Catalunya submisa i sotmesa. 

Sembla poc probable, si s’acaba presentant aquest recurs, que el PSC pugui recollir masses vots dels més de 40.000 treballadors de l’ICS, però les coses poden ser encara pitjors perquè la paralització del decret català afectaria també als funcionaris de la resta de departaments de la Generalitat, als mestres de l’ensenyament públic, als mossos d’esquadra, i a altres col·lectius, de manera que el PSOE si per guanyar a Espanya amb majoria suficient necessita guanyar a Catalunya, es posaria ell mateix pals a les rodes. 

És per això que la ministre Batet intenta de totes les maneres possibles apaivagar els efectes adversos derivats de la filtració d’aquesta notícia, i resulta molt simptomàtic el silenci del líder del PSC Miquel Iceta sobre aquesta qüestió. Per això cal preguntar-se qui és la ment brillant que està assessorant al govern de Pedro Sánchez?  

Tanmateix cal fer una reflexió al voltant de la bondat d’una Constitució que permet que es vulnerin drets dels treballadors i en canvi posa traves quan aquests treballadors poden recuperar alguns dels drets que els varen manllevar. Quan això passa... alguna cosa no quadra...  

          

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada