dimarts, 9 de juny del 2020

Infermeres de Catalunya: una nova organització sindical, de caràcter professional, que demana lloc en el escenari de la negociació col·lectiva


El Sindicat “Infermeres de Catalunya” nascut encara no fa ni un any, vol modernitzar la cultura sindical en el sector sanitari. El seu objectiu són les infermeres; les seves condicions laborals i també les professionals. El sindicat està constituït per professionals de base, que treballen cada dia al costat dels malalts, que no busquen sous i no creuen en els alliberaments. De fet els estatuts del sindicat prohibeixen la figura de l’alliberat sindical, atès que consideren que la millor manera de defensar al col·lectiu que representen és fer-ho des dels respectius llocs de treball, coneixent en primera persona els problemes del dia a dia. 





Infermeres de Catalunya s’ha donat a conèixer aquests dies gràcies a diferents escrits adreçats a la consellera Vergés, en els que mostraven la seva visió sobre la manera en que s’ha afrontat la crisi de la Covid-19, i també sobre la polèmica sorgida amb la privatització del rastreig des contactes dels nous contagis. En aquest últim escrit el sindicat manifesta: “Ens sembla molt greu la contractació milionària d’empreses privades per a dur a terme les tasques que poden fer els professionals d’Atenció Primària del Sistema de Salut públic de Catalunya”. Tota una declaració d’intencions. 

El nou sindicat és producte de la reflexió conjunta de diferents professionals infermeres, tant de l’assistència primària com de l’especialitzada, decebuts amb el SATSE, un sindicat d’obediència estatal, amb instruccions que emanen de Madrid, sota una concepció centralista de la presa de decisions, que no dona respostes efectives als professionals i  que a més dels interessos de les infermeres defensa interessos, en ocasions enfrontats, d’altres col·lectius sanitaris. Infermeres de Catalunya reconeix  estatutàriament el dret a l'autodeterminació del poble de Catalunya.

L’objectiu del nou sindicat és aconseguir representació en la Taula de negociació del conveni col·lectiu per poder defensar, millor del que ho han fet fins ara altres organitzacions sindicals, els interessos laborals i professionals de les infermeres, i molt particularment les reivindicacions de caire professional i de formació. Tenen gairebé dos anys de coll fins les properes eleccions sindicals, per donar-se a conèixer; amb aquest objectiu han començat ja a constituir seccions sindicals en diferents centres de treball  om per exemple en el SEM, i el seu objectiu en aquest àmbit consisteix a aconseguir una representació el més àmplia possible en tots els centres del SISCAT i en el propi ICS. 

Segons Octavi Rodríguez, secretari d’Organització del nou sindicat, Infermeres de Catalunya es configura com un sindicat d’abast exclusivament català, exclusiu per les infermeres, focalitzat en resoldre les inquietuds laborals i professionals dels seus afiliats, i disposats a millorar la sanitat catalana. Com a principi ètic, rebutgen la figura de l’alliberat sindical, i només per això, ja mereixen una consideració especial. Aquests no són com els altres... El sindicat es proposa també la utilització de les noves tecnologies per apropar-se a les infermeres de manera que tot i tenir la seva seu central a Barcelona, tots els tràmits es puguin resoldre on-line, des de qualsevol punt de Catalunya, i sense necessitat de desplaçar-se presencialment a la seu del sindicat. 

Les primeres reaccions a la presència del sindicat han estat força positives i encoratjadores per als seus promotors, i les infermeres agraeixen els ajuts que fins avui el sindicat ha pogut aportar als diferents problemes que els seus afiliats han plantejat. Ara es centraran en donar-se a conèixer per assolir un bon nivell de representativitat en les properes eleccions sindicals.

La presencia d’aquest nou sindicat en l’escenari de la negociació col·lectiva de ben segur que  es farà notar. Fins avui, el paradigma de les organitzacions sindicals dites de classe i de les patronals, passava fonamentalment per després de dies de negociació fins altes hores de la matinada, acabar tancant un conveni que lluny de millorar l’organització dels serveis de salut, es limitava a regular horaris i retribucions, deixant de banda els requeriments de caràcter sanitari de l’únic sindicat professional present a la Taula de negociació. Més que un conveni col·lectiu de la sanitat concertada, el que hi havia fins ara era una mena de reglament regulador de sous, horaris, permisos, i drets varis.  Ara, si Infermeres de Catalunya aconsegueix els seus objectius de representació, la situació pot invertir-se, de manera que la presència a la Taula de negociació del conveni de sindicats professionals aconsegueixi que les qüestions de caràcter sanitari i professional passin a ser prioritàries en la negociació del conveni col·lectiu. Els representants que aquest nou sindicat assoleixi només poden sortir de les files del SATSE, de CCOO, i de la UGT. 

I en el mateix sentit cal afegir-hi el paper que voldrà jugar en el tauler de la negociació col·lectiva la Intersinsidical-CSC, un altre sindicat de classe, de caire independentista, que està assolint bons resultats i adquirint rellevància en el sí de l’administració pública, fet que sens dubte també li atorgarà representativitat en la Taula de negociació del conveni i que per tant voldrà jugar un paper important en el sector sanitari. Tot plegat pot significar un canvi significatiu en la Taula de la negociació col·lectiva, tal com l’havíem conegut fins ara. Cal saludar l’arribada al sector sanitari a aquestes noves estructures sindicals, diferents a les existents fins ara, que poden donar un caire molt més modern a la negociació col·lectiva en el SISCAT. La saba nova sempre és bona i regeneradora...                         

Ho seguirem.     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada