dijous, 4 de juny del 2020

Resposta exprés de la consellera Vergés al president del CoMB


En la sessió de control al Govern de dimecres 3 de juny, la consellera Vergés sembla que ha volgut donar resposta a unes manifestacions que pocs dies abans havia fet a Twitter el Dr. Jaume Padrós, president del CoMB. En aquestes piulades, el Dr. Padrós anunciava la presentació d’un document per la millora de sistema sanitari que si no rebia respostes podia donar lloc a una “rebel·lió de bates blanques”.


Veiem quina ha estat la seqüència dels fets d'aquests últims dies de maig i primers de juny:
El dia 29 de maig es fan públiques unes declaracions del Dr. Josep Maria Puig secretari General del sindicat Metges de Catalunya, que entre altres coses diu:
“...no passarà molt de temps fins que aquest malestar s’acabi expressant d’una manera o un altra. És previsible que la conflictivitat arribi a tenir uns nivells que no estem acostumats a veure mai...”
El mateix dia 29 de mig en una compareixença a la Comissió de Salut de Parlament de Catalunya, la consellera de Salut es va referir a la resposta que des del seu departament s’ha donat a la pandèmia però en cap cas va fer referència al que el mateix dia havia denunciat el Dr. Puig sobre la tensió existent entre els professionals sanitaris. Tampoc va fer al·lusió a la compensació dels professionals per la seva actuació i actituds tan entregades front la Covid-19, ni a la creació de cap aliança dels actors del sistema sanitari per impulsar millores.  
És el dia 31 de maig quan el Dr. Jaume Padrós president del CoMB diu en un fil a Twitter, entre altres comentaris:
"Que amb ànim d'afavorir complicitats i amb l'ànim de poder liderar, la professió mèdica catalana farà públic un Document de propostes per a la reconstrucció del sistema sanitari. En positiu, sota consens i al servei de les necessitats de la societat del segle XXI. Però adverteixo que si molt aviat no s'atenen aquestes més que raonables propostes, moltes d'elles formulades amb anterioritat a l'actual crisi, no és pot descartar que plantegem una mobilització general de tots els professionals. Una rebel·lió, sí, de bates blanques"
I finalment avui, a la Comissió de Control del Govern al Parlament de Catalunya la consellera Alba Vergés ha explicat que des del departament preveuen reforçar l’assistència primària i també ha anunciat que la setmana vinent el govern farà saber quina compensació rebran els professionals que tan bé han lluitat contra el coronavirus. “Casualment”, la consellera ha anunciat que volen cercar solucions estructurals i per això convocarà una aliança entre tots els actors del sistema sanitari per impulsar les reformes que calguin, i s’ha compromès a forçar a l’Estat espanyol a millorar el sistema de finançament de la sanitat i acabar així amb un finançament deficitari i crònic de la sanitat catalana. En concret les paraules de la consellera han estat:
"Sabem on està el problema de fons i volem solucionar-lo, amb consens amb tot el sector. Per això convoco a una aliança de tots els actors del sistema de salut per forçar l’Estat espanyol a un acord per revertir l’infrafinançament de Salut."

És a dir, la consellera sembla que el que ha fet a la Comissió de Control del Parlament és anticipar una certa resposta, sense esmentar ni al Dr. Puig ni al Dr. Padrós, a les diferents manifestcions públiques que han realitzat aquests dies. Sembla una resposta d’acció i reacció.  Amb quina finalitat? Tranquil·litzar els ànims?. Caldrà veure com ho entomen el  sindicat Metges de Catalunya, i el Col·legi de Metges de Barcelona. En teoria, el document que està elaborant del CoMB hauria de ser públic un d’aquests propers dies. De les paraules del Dr. Padrós no es dedueix que donar a conèixer públicament l’abast del document que estan preparant s’hagi de retardar masses dies...

No hi ha dubte que les frases “que la conflictivitat arribi a nivells als que no estem acostumats fins ara” o “rebel·lió de bates blanques”, pronunciades quasi al mateix temps per els representants de dues institucions com Metges de Catalunya i el CoMB, han de neguitejar molt als màxims responsables del departament de Salut. Els actuals i els que fossin. Veure al sector revoltat amb reivindicacions difícils d’atendre per que no hi ha ni un Euro, deu ser molt i molt preocupant. Per tant seria lògic que avui la consellera hagi volgut rebaixar tensions i ofereixi una via de diàleg i acord per arribar a un consens comú. Sens dubte una reacció intel·ligent per part de la consellera que podrà mantenir la iniciativa des del departament de Salut gràcies a un plantejament inclusiu de tot el sector. És possible però que això li ocasioni problemes amb el conseller d'Economia de qui cal ser amic, si, però al mateix temps no s'ha de deixar que aquesta bona relació personal acabi perjudicant les necessitats del departament de Salut a través de les imposicions que des d'Economia s'han fet històricament al sistema sanitari.    

Val a dir que tot plegat em recorda una mica al Pacte Nacional per la Salut, que es va voler dur a terme en la legislatura del conseller Ruiz, i que resta adormit en algú calaix d’alguna de les taules del Parlament de Catalunya. Potser el que uns i altres haurien de fer és refer aquell pacte, aconseguir el consens que no va obtenir, canviar-li el nom si cal, adaptar-lo a la realitat actual, que tot i que no han passat masses anys és ben diferent a la que hi havia quan va ser redactat, redefinir els seus objectius, reduir-ne la seva volada però ampliar-ne les seves possibilitats de fer-lo realitat. En certa mesura, el Dr. Antoni Sisó president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC) sembla que amb altres paraules va en la mateixa direcció.  En una piulada a Twitter ha manifestat:

“1- Els professionals mereixen Compensacions. 2- L'infrafinançament (i descapitalització en AP) és crònica. 3- Solucions Estructurals: caldran grans pactes multisectorials. 4- Plans de Transformació: requeriran canvis Legislatius. Disposats com sempre a construir una gran Aliança”.
A banda d’aquesta piulada cal destacar l’article que el Dr. Sisó ha publicat a La Vanguardia “Atenció primària i Covid-19: quo vadis” de lectura obligada, en el que reclama poder “recuperar els professionals perduts, redefinir papers, incorporar noves professions i tenir capacitat real de coordinar els recursos comunitaris i sociosanitaris... Hi ha consens entre professionals i organitzacions per aprofitar l’oportunitat de re-pensar l’AP, les seves funcions, impuls pressu¬postari, coordinació i recipro¬citat amb l’àmbit hospitalari" 

Ho seguirem a veure que dona de si tot plegat. Diria que aquesta aliança convocada per la consellera, pot ser el primer pas cap a una millora molt important i necessària del sistema sanitari públic. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada