diumenge, 7 de juny del 2020

El rastreig dels nous contactes de la Covid-19, és objecte de polèmica

El departament de Salut, hauria encarregat a l’empresa Ferrovial, el rastreig telefònic dels cassos positius de la Covid-19, fet que ha encès els ànims del sector sanitari que entén que aquesta tasca correspon fer-la a l’atenció primària de salut i al serveis de vigilància epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
La pròpia pàgina web de l’Agència de Salut pública, al referir-se als serveis de Vigilància Epidemiològica explica que: “La vigilància epidemiològica en salut pública consisteix a recollir, analitzar i interpretar tota aquella informació relacionada amb l'aparició i l'extensió de malalties, a fi d'aconseguir-ne el control efectiu.  Representa també un sistema d’alerta precoç i resposta ràpida a emergències de salut pública imminents (intel·ligència epidemiològica) i permet documentar l’impacte d’una intervenció o el seguiment dels progressos cap als objectius especificats. Així mateix, dona suport a les prioritats que s’estableixin en les polítiques i estratègies de salut pública”.
En què quedem? Si el departament de Salut disposa d’aquests serveis, hem de gastar diners públics amb Ferrovial per que ens facin la feina que hauria de fer Salut Pública? I si Salut Pública no té recursos per fer-ho, no li podríem adjudicar els 17 milions per que es dotés adequadament per poder assolir els seus objectius?
Tot queda aclarit quan s'ha sabut que Roger Junqueras, germà d'Oriol Junqueras, és el gerent de "Ferroser" la filial de Ferrovial que ha obtingut al contracte... ara s'explica tot...        

    

Pel moment són dues organitzacions tan significades com el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona o la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària les que han alertat conjuntament sobre aquesta adjudicació. Els arguments utilitzats per criticar la decisió del govern són arguments que tenen tot el sentit, atès que els professionals d’atenció primària coneixen a les persones i al seu entorn i la seva intervenció ha estat clau valorant la gravetat i fent el corresponent seguiment domiciliari en persones afectades per la patologia de la Covid-19. Contractar a una empresa externa el rastreig telefònic de persones possibles contactes de Covid-19 és un error conceptual que generarà moltes ineficiències, i podrà ser la causa de seriosos problemes de salut pública.   

Els Drs. Jaume Padrós president del CoMB i Antoni Sisó president de la CAMFIC han fet una piulada conjunta a Twitter amb el mateix text: 

“Exigim a Salut que reverteixi la decisió errònia de fer que una empresa (Ferrovial) faci la gestió dels rastrejadors de la Covid19. Ha de ser l'Atenció Primària. Per lògica, per coherència i per una major seguretat clínica.
Dr. Antoni Sisó, president de CAMFIC; Dr. Jaume Padrós, president del CoMB”

També el nou sindicat "Infermeres de Catalunya" ha fet sentir la seva veu sobre aquest assumpte en una carta dirigida a la consellera Vergés en la que li retreuen haver signat contractes milionaris a entitats privades per a fer el rastreig de cassos.       

L’objecte del contracte consisteix en fer els rastreig telefònic dels contactes dels nou contagis Covid-19 que es vagin detectant. I segons es comenta aquesta feina hauria estat contractada a l’empresa Ferrovial fet que ha molestat notablement al sector sanitari. L’adjudicació, per un import d’uns 18 milions d’€, sembla que s’ha produït sense concurs públic, aprofitant les excepcions contractuals que permet l’estat d’alarma. Val a dir que Ferrovial és l’empresa que gestiona el servei del 061 i que no fa pas masses mesos ja va ser objecte de controvèrsia per el cost que les trucades tenien per els usuaris.

Segons manifestacions de la consellera Vergés l’adjudicació a Ferrovial s’ha fet perquè “Vam considerar que era l'empresa que amb més capacitat i facilitat podia respondre a aquesta contractació d'emergència”. Recordem que molts pocs dies avanç, la consellera havia anunciat que calia contractar uns 200 rastrejadors per fer un seguiment dels contactes dels nous contagis, i tot d’una en lloc dels rastrejadors anunciats per la consellera ens trobem amb una empresa, del grup de les “sospitoses”, amb un contracte adjudicat sense concurs. Tenim per tant sobre la taula un nou embolic de caràcter econòmic i administratiu, que encara s’entén menys si es compara amb altres mesures endegades per la pròpia consellera com per exemple destinar només 4,5 milions d’€ als CAP per que treballin en la identificació de nous positius.

Que es paguin quasi 18 milions a Ferrovial per fer el seguiment telefònic de contactes dels nous contagis és del tot incomprensible quan els Servei de Vigilància Epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya estan sota mínims, i fa anys que des del departament de Salut no es doten de les estructures ni dels mitjans més adequats. No fa pas massa temps, uns experts de la OMS en visita a Barcelona varen detectar els dèficits de l’Agència pel que fa a eines informàtiques i sistemes d’anàlisi de dades. Amb aquesta contractació sembla que el departament de Salut ha errat clarament l’estratègia: en lloc d’enfortir els serveis de vigilància epidemiològica que a partir d’avui tindran una importància encara més gran, es contracten serveis a una empresa externa, sense garanties de qualitat, i que en cap cas servirà per enfortir els serveis de l’Agència. Inaudit.               

L’adjudicació s’ha fet a l’empresa “Ferroser, servicios auxiliares” filial de Ferrovial, dedicada a la neteja de locals i entre ells hospitals i residències socials. Cal assenyalar que segons explica “El Confidencial” hi ha una certa relació entre Ferrovial i departaments de la Generalitat sota la responsabilitat d’ERC. Al 2018 la filial de Ferrovial va ser contractada per netejar els laboratoris del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, depenent del departament de Salut  i també va aconseguir un contracte per la neteja de la Llar Sant Josep de Lleida, depenent en aquest cas del departament de Treball de la Generalitat, també sota tutela d’ERC. Val a dir que Roger Junqueras, germà d’Oriol Junqueras, és un alt directiu d’aquesta empresa.

També ha despertat sospites que aquest contracte l’hagi dut a terme el SEM i no el departament de Salut, o l’Agència de Salut Pública i que gairebé no hi hagi hagut cap mena de publicitat a l’hora d’endegar els procediments administratius de contractació.

Tot plegat si que sembla una mica embolicat: La consellera Vergés, com tothom, té els seus punts febles. Però si alguna cosa cal destacar de la seva personalitat és la seva honestedat. Honestedat i fidelitat a les directrius que li marca el partit i en aquest cas al vicepresident Aragonès. Segurament deu haver estat aquest qui, des de darrere de les cortines, hagi forçat a la consellera a prendre aquesta decisió. És sabut que la consellera no ofereix pràcticament resistència a les pretensions del vicepresident Aragonès de controlar tot el que té implicacions econòmiques en el departament de Salut. És sabut també que el vicepresident Aragonès es perfila com el delfí d’Oriol Junqueras com a candidat a la presidència de la Generalitat. Per tant, en el seu afany per quedar bé davant de qui té el poder i la capacitat de nomenar-lo el seu delfí, el Sr. Aragonès pot haver pensat que contractar a Ferroser, la filial de Ferrovial on treballa Roger Junqueras, li facilita les seves aspiracions...  


Veurem en que acaba tot plegat... 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada