diumenge, 21 de juliol del 2019

Algú sap si el departament de Salut està ja de vacances?


Tant a nivell legislatiu com en termes del dia a dia dels sistema sanitari públic dona la sensació que al departament de Salut estan, des de fa temps, de vacances



Aquest primer any de legislatura es tanca amb un pobre bagatge. Només el treball que s’està duent a terme per planificar les necessitats de professionals aporta valor afegit al sistema.       


S’ha complert ja el primer any d’aquesta legislatura, i en aquest període de temps com a actius més significatius del departament de Salut cal esmentar l’aprovació de la Agència de Salut Pública de Catalunya, que havia estat suprimida l’any 2014, i ara ha estat recuperada mantenint l’esperit i les funcions de la Llei aprovada l‘any 2009 en la que s’hi ha introduït elements relatius a la perspectiva de gènere, que és un compromís que havia assumit la consellera de Salut a l’inici del seu mandat, comprometent-se a integrar la perspectiva de gènere en totes les polítiques.  

Tanmateix, continua pendent entre altres disposicions de caràcter legal, l’aprovació del decret de “prescripció infermera” que sembla perdut en alguna de les dependències del Parlament de Catalunya després d’haver superat la fase d’exposició pública, en la que diferents organitzacions varen presentar al·legacions. Des de llavors, febrer d’aquest any, no s’ha sabut res més de la situació d’aquest projecte de decret, sense que la secretaria general del departament no hagi informat de l’estat de tramitació d’aquesta norma.

Més enllà d’aquests dues normatives, no sembla que en aquest any i una mica més de legislatura que ha transcorregut, el departament de Salut hagi posat en marxa altres iniciatives legislatives. Poca activitat doncs en l’àmbit legislatiu.

Però aquest escenari es repeteix en altres àmbits del dia a dia del departament. No és només l’àmbit legislatiu el que ofereix aquest pobre balanç, és també la resta d’actuacions del departament de Salut les que semblen haver entrat en un estat de paràlisi, difícil d’entendre per un sector molt dinàmic que necessita constantment de iniciatives del departament per resoldre les noves situacions que es van produint. 

Des del punt de vista territorial, entre altres mancances, està pendent la solució definitiva a les Terres de l’Ebre per la gestió de l’Hospital de Mora, igual que a la Catalunya Central on cal donar resposta als compromisos adquirits per solucionar la governança i gestió de l’Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga. Tot i que al bell mig del trencaclosques territorial hi tenim el futur encara no aclarit de l’Hospital de Reus i la ubicació del futur Hospital Trueta de Girona. Des d’aquest punt de vista continuem allà on érem ara fa un any.

Els centres de la xarxa pública (SISCAT) continuen en una situació econòmica molt precària, derivada sens dubte de les retallades, però conseqüència també d’uns increments de tarifes que per ordres expresses del departament, les organitzacions afectades han hagut de traslladar íntegrament a salaris, fet que no ha acontentat a ningú, ni als treballadors que continuen amb menys poder adquisitiu que al 2010, ni a les empreses que veuen com el desequilibri pressupostari posa en risc la seva sostenibilitat econòmica. 

Aquest desequilibri pressupostari té una conseqüència immediata en la qualitat assistencial atès que les empreses del SISCAT no poden atendre la renovació d’equipaments o substituir equipaments i tecnologies obsoletes. I tot això per una desastrosa gestió de les finances públiques pel que fa al sector sanitari, que no rep els recursos mínims que necessita pe fer front a les necessitats més peremptòries. 

Davant de tota aquesta situació el departament de Salut sembla que estigui per sobre de lo humà i lo diví. Xiula, mira a um altre cantó, i fa twits triomfalistes com si les coses anessin la mar de bé. Per això dona la sensació de que no s’assabenten o no es volen assabentar de la realitat del sector, i es dediquen al qui dies passa anys empeny...

Per se justos cal destacar una actuació positiva del departament, probablement la única, en el tema de la planificació i ordenació de les necessitats de les professions sanitàries on encara que amb molta lentitud, s’està avançant per alinear (ja era hora) la planificació de la prestació sanitària amb la planificació de les necessitats de professionals... Si us plau, aneu més de pressa, anem amb retard... i cal prendre mesures amb urgència.    

A banda d’això, i dels twits, al departament de Salut dona la impressió que des de fa temps estan de vacances, i això que pel mes d’agost encara queden alguns dies...   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada