dimecres, 3 de juliol del 2019

Continua la mala maror a l’Hospital Vall d’Hebron


Cessen a la Dra. Anna Ochoa directora assistencial del complex hospitalari, estreta col·laboradora del Dr. Vicenç Martínez Ibáñez cessat també recentment de la gerència de la Institució.



Com en el cas del gerent cessat, la manca d’explicacions plausibles i lògiques alimenta tota mena d’especulacions, entre les que no hi falten les motivacions polítiques.    



La Dra. Anna Ochoa, cessada en el seu càrrec de directora assistencial de l'Hospital Vall d'Hebron, té fama de ser una dona dura pel que fa a la feina i una excel·lent professional. Convençuda del que fa, treballa fins al límit per aconseguir els seus objectius professionals. Ella és metge Internista, que va aconseguir l’especialitat a l’any 2000 a Mútua de Terrassa. Després de passar un curt període de temps com metgessa adjunta al servei de Medicina Interna de la Mútua, la Dra. Ochoa va començar a interessar-se per el món de la gestió, i fent cas als que l’aconsellaven va decidir formar-se en aquest àmbit. Primer va fer un màster (MBA) a ESADE, i anys més tard va completar la seva formació en gestió cursant un PDG (Programa de Direcció General) a l’IESE. Alguns que la coneixen bé asseguren que com a mínim el MBA a ESADE se’l va pagar de la seva butxaca, fet que posa de manifest l’interès que la Dra. Ochoa mostrava per el món de la gestió.

A més de la formació acadèmica, també va seguir una formació pràctica amb un període de rodatge a la Mútua segons el programa de gestors en formació que havia endegat la UCH. La Dra. Ochoa va estar quasi dos anys recorrent els diferents departaments de la Mútua de Terrassa per familiaritzar-se amb la problemàtica de Recursos Humans, Administració, Serveis Generals, d’Admissions, de l’Àrea Quirúrgica, Urgències, etc., fins tenir una visió prou àmplia de tots els àmbits que acaben configurant el funcionament d’un hospital.

Feta aquesta rotació, va se contractada per els serveis centrals de l’ICS com adjunta a la direcció d’hospitals, i a l’any 2008, va assumir el seu primer encàrrec de gestió, quan va ser nomenada directora de l’Hospital Matern-Infantil de la Vall d’Hebron. Aquesta experiència li va permetre arribar a l’any 2012 a la direcció assistencial de l’ICS a Girona on va treballar intensament en el projecte d’unificació ICS-IAS, coincidint amb el Dr. Martínez Ibáñez que era el gerent territorial de l’ICS i a la vegada gerent de l’IAS a Girona. Aquesta col·laboració els va permetre confiar l’un amb l’altre per la manera de treballar, fins al punt que quan a l’any 2015 el Dr. Martínez Ibáñez va ser nomenat gerent de l’Hospital Vall d’Hebron es va endur a la Dra. Ochoa també com a directora assistencial. I fins avui, en que amb 15 dies de separació tots dos han estat cessats en els seus càrrecs a l’Hospital més gran de Catalunya. 

Val a dir que tots aquests canvis tan radicals estan donant peu a tot tipus de rumors, fet del tot lògic quan les explicacions que es donen per justificar tots aquests canvis no acaben sent prou convincents. Quan això passa es dona peu a tot tipus d’especulacions, que no ajuden gens a tranquil·litzar les aigües. Que si els motius són polítics, que si es vol canviar als diferents responsables de l’època del conseller Comin, que si és una imposició de la consellera Vergés, que si eren molt rígids a l’hora d’exigir els recursos que consideraven justos per al seu hospital... tot el que es vulgui. Estaria bé que algú expliqués amb llum i taquígrafs els motius de tots aquests canvis, i més quan molta gent reconeix la millora tan important que ha viscut l’Hospital Vall d’Hebron sota l’impuls d’aquest dos professionals, que han situat a aquest hospital a l’avantguarda de la sanitat catalana, superant clarament a l’Hospital de Sant Pau, i situant-se fins i tot, una mica per sobre de l’Hospital Clínic o si es vol, al seu nivell.

Potser algun dia sabrem les causes que justifiquen aquest canvis, perquè és evident que aquests causes han d’existir. No s’organitzen aquestes “mogudes” si no hi ha unes causes que les justifiquin, i per ara tot el que sabem és que tots dos ho han fet molt bé i a l’hora de ser cessats, i fins i tot la seva tasca ha estat reconeguda per la pròpia gerència de l’ICS. 

Comentant amb persones properes a l’Hospital Vall d’Hebron la carta que varen signar 43 dels 48 caps de servei del centre, algú m’ha fet notar un aspecte que m’havia passat per alt. M’han dit: “Ricard, has vist alguna protesta de la Junta Clínica? I de la Junta de Personal? I de la infermeria del Centre? ”... Tot plegat m’ha fet pensar. Per això m’agradaria poder esbrinar les raons autèntiques que hi ha al darrere de tots aquests canvis. Continuarem indagant...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada