dijous, 27 de juny del 2019

Mar de fons a Vall d’Hebron



43 Caps de Servei de l’Hospital envien un escrit a la consellera de Salut queixant-se de la manera com s’han assabentat dels canvis en la gerència de l’Hospital, i reclamant ser tinguts en consideració a l’hora de decidir aquests canvis. 



Dona la sensació que el departament de Salut pensa pot fer el que cregui i quan cregui, i que per canviar gerents d’hospitals o presidents de consorcis no necessita el consens de ningú. És tot un exercici de transparència...      


                                                                                  
L'exvicepresident del govern de la Generalitat Oriol Junqueras,
l'exconseller de Salut Toni Comin, i el gerent de l'Hospital
Vall d'Hebron Dr. Martínez Ibáñez
No es pot canviar, així com així, a un gerent que estava gestionant eficientment el Campus Sanitari del Vall d’Hebron sense donar una explicació mínimament convincent i vàlida. Les raons adduïdes per l’ICS de voler propiciar un nou enfocament en l'organització de l'hospital més gran de Catalunya semblen ridícules si al costat s’afirma que el Dr. Martínez Ibáñez havia desenvolupat una gran tasca situant a l’Hospital a l’alçada dels millors hospitals d’Europa; en què quedem... No es pot dir que  "comença un cicle que requereix un nou lideratge" i quedar-se tan ample. Tot això i les “petites coses” que han anat succeint, segons el departament de Salut, són tan inconsistents que indueixen a pensar en un rerefons polític a l’hora de justificar aquesta decisió que no es compartida per una gran majoria de caps de servi de l’Hospital. En concret el 90% dels caps de servei de l’Hospital donen suport al gerent cessat i demanen explicacions a les més altes instàncies del departament de Salut.

Com és sabut, la substitució del Dr. Martínez Ibáñez passa per la figura del Dr. Albert Salazar, que en principi té un molt bon currículum, però que el seu pas per l’Hospital de Sant Pau, més enllà de pacificar una Institució que havia viscut temps convulsos, tampoc s’ha significat per una millora de la capacitat d’atracció del centre, ni per haver fet un pas endavant en la valoració de l’Hospital per part dels ciutadans. El prestigi de Sant Pau va ser superat ja fa anys, de llarg, per l’Hospital Clínic, i també ha estat superat per el Vall d’Hebron. Des d’aquest punt de vista, Sant Pau continua estant o era...  

Sigui com sigui, la transparència i el bon govern exigeixen que els gerents de qualsevol ram de l’activitat siguin els millors professionals possibles. I en aquest sentit, tot i que el currículum del Dr. Salazar és bo, calia poder demostrar que a més era el millor candidat possible. L’empresa més gran de Catalunya  (Vall d’Hebron), necessita el millor gerent possible, i això només es garanteix mitjançant un procés de selecció. Ens agradi o no. Un procés de selecció beneficia al candidat elegit, atès que ningú pot discutir la seva idoneïtat, mentre que ara, legítimament, des de Vall d’Hebron algú pot dir que el Dr. Salazar ha estat triat per afinitats polítiques o per amiguisme. Des d’aquest punt de vista, amb un nou nomenament a dit al Dr. Salazar li han fet un flac favor.        
      
L’etapa del Dr. Martínez Ibáñez en la gerència de l’Hospital Vall d’Hebron estava resultant de les més exitoses en la història de l’Hospital, fins el punt que estava amenaçant, en sentit positiu, el lideratge assistencial que l’Hospital Clínic exerceix a Catalunya des de fa anys. És cert que en algun moment hi ha hagut situacions de conflicte amb algun professional de l’Hospital, però és cert també que el Dr. Vicenç Martínez Ibáñez comptava amb el suport d’una majoria molt significada de metges de la Institució, molt implicats en el Pla Estratègic que l’equip del Dr. Martínez Ibáñez havia desenvolupat, conjuntament amb els caps de servei del Centre. En concret, 43 del 48 caps de servei de l’Hospital han signat un escrit dirigit a la consellera de Salut, al director del CatSalut i al gerent de l’ICS en el que demanen explicacions per la mesura presa, i es queixen de la manera com s’ha dut a terme, sense ni tan sols haver-ho comentat amb els professionals.

El Dr. Albert Salazar serà el nou gerent
de l'Hospital Vall d'Hebron   
I és que entre els molts encerts del Dr. Martínez Ibáñez al front del Vall d’Hebron, hi ha l’haver constituït un Comitè Assessor de la direcció, en el que hi participaven tots els caps de servei, i en el que es debatien totes les qüestions importants que afectaven al dia a dia de l’Hospital així com al seu futur. D’aquesta manera els metges es sentien part de l’organització i els acords que es prenien no eren imposicions de la gerència sinó acords dels professionals per millorar el funcionament del centre en benefici de la qualitat assistencial i del malalt.

Sembla com si el nou equip que dirigeix el departament de Salut no conegui massa bé el terreny que trepitja. Fins ara han nomenat uns quants gerents a dit sense que aquesta manera de fer els hagi rebotat en la seva contra. Els cassos del SEM, Lleida, Reus o Blanes-Calella són simptomàtics d’aquesta manera de fer: “aquí mano jo, i nomeno a qui vull en la gerència”. Tanmateix, que en tots aquests llocs no hi hagi hagut pràcticament contestació a aquesta manera de fer no implica necessàriament que hagi de ser així a tot arreu. Als professionals del Vall d’Hebron els costa entrar en conflicte i mobilitzar-se, però quan s’hi posen, no hi ha qui els pari... 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada