El recent nomenament del Dr. Albert Salazar al front de la gerència de L’Hospital Vall d’Hebron implica que caldrà trobar-li un substitut a la gerència d’una de les institucions més emblemàtiques de la sanitat catalana i àdhuc de l’espanyola com és l’Hospital de Sant Pau i la Santa Creu. I això comporta especulacions de tota mena.
Nomenar al substitut/a del Dr. Salazar a través d’un procés de selecció demostraria que l’aposta per la transparència al departament de Salut és quelcom més que paraules.
Algunes d’aquestes especulacions fan referència a la Dra. Gemma Craywinckel, actualment directora assistencial del centre. No sembla mala idea que la gerència d’un hospital sigui ocupada per algú que tingui vinculació amb el centre, sempre i quan tingui la formació adequada i experiència en gestió; el model Hospital Clínic és un exemple d’aquesta manera de fer. I seria el cas de la Dra. Craywinckel que ha viscut en primera persona les crisis d’aquests últims anys a l’Hospital de Sant Pau, superades a partir de l’arribada del Dr. Salazar a la gerència l’any 2014.
L’Hospital de Sant Pau és un centre difícil de gestionar, i no només per la seva envergadura i complexitat, sinó també per l’existència d’un “cos facultatiu” molt organitzat, influent i amb capacitat d’incidir en la presa de decisions de la Institució. Cal ser conscient que anecdòticament es pot dir que quan una patum de Sant Pau agafa el telèfon, a l’altre banda hi pot estar alguna de les màximes autoritats de l’Estat, i això sens dubte atorga poder i pot significar fins i tot determinats privilegis. Per això resulta necessari conèixer aquesta realitat a l’hora d’assumir les responsabilitats de la gerència d’una institució d’aquestes característiques, i per això sembla positiu que el relleu del Dr. Salazar sigui assumit en clau interna per una persona que conegui molt i molt bé les peculiaritats, les interioritats i qui és qui a l’Hospital de Sant Pau.
Tot i que la Dra. Gemma Craywinckel és una excel·lent candidata a la plaça de gerent, seria desitjable que l’elecció es fes a través d’un procés de selecció. Algú es pot preguntar perquè caldria un procés de selecció, si acabo d’afirmar que la Dra. Craywinckel seria una molt bona candidata. Doncs bé, l’explicació és senzilla: un procés de selecció fet per una empresa prestigiosa, atorga al candidat escollit l’etiqueta de ser, sens dubte, el millor i el més adequat per el lloc que calia cobrir. Per contra, un nomenament a dit, sempre deixa obert l’interrogant de si aquella persona és o no la millor per cobrir aquell lloc o bé es tracta d’un nomenament polític o per amiguisme, o per ser una persona fàcil per als qui manen a Salut. Del que es tracta és de demostrar públicament que la persona elegida és la millor de totes les candidates per ocupar aquella plaça, i en aquest sentit, val a dir que segurament la Dra. Craywinckel no tindria cap problema a l’hora de superar un procés de selecció seriós.
La Dra. Craywinckel és Llicenciada en Medicina i Cirurgia per la UB, especialista en Cirurgia General i Digestiva. La seva formació en gestió inclou un Màster en Direcció d’Institucions Sanitàries per la UAB, del qual avui n’és la directora, i també és Diplomada en Gestió Hospitalària per ESADE. A nivell professional va ser directora de l’Àrea Materno-Infantil de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i ha ocupat diferents posicions directives a l’Hospital de Sant Pau el que en l’actualitat és la directora assistencial.
Veurem doncs com s’encarrilen les coses i finalment si el rumor es confirma o no, però Sant Pau necessita una solució immediata. Encara tenim en el record els conflictes i els enfrontaments que es varen viure a l’Hospital entre un comitè d’empresa polititzat, amb una presidenta que va acabar de diputada al Parlament de Catalunya per Ciutadans, i una direcció en la que fins i tot algun dels seus integrants va patir problemes de salut derivats d’aquelles situacions tan negatives que no varen contribuir gens al manteniment del prestigi de l’Hospital.
Estaria bé que el Patronat de la Fundació de Gestió de Hospital de Sant Pau reaccioni amb rapidesa i resolgui la crisi el més aviat possible. Val a dir que fer-ho ràpid no es contradiu amb fer-ho bé, i per això seria desitjable encomanar quan abans millor a una empresa experta, seriosa i de prestigi un procés de selecció públic i obert.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada