Després de mesos d’obres els gironins poden gaudir d’un servei d’urgències molt més confortable permetrà que aquelles imatges amb les lliteres plenes de malalts aparcades als passadissos desapareguin del nostre record.
Això, a Girona, no ho tornaran a veure |
Caldria que els partits polítics, el departament de Salut, i els professionals de l’Hospital arribin ràpidament a un acord sobre la ubicació definitiva del nou Trueta. La indefinició actual ja fa massa temps que dura, i no comporta res positiu per als gironins; ans al contrari...
En la retina de molts gironins encara hi ha desada la imatge del servei d’Urgències de l’Hospital Dr. Josep Trueta, amb els seus passadissos plens de lliteres posades en fila ocupades per malalts pendents de poder ingressar a les plantes d’hospitalització. Afortunadament, aquelles imatges han quedat enrere i mica en mica el nou servei d’urgències va adquirint el format definitiu. És un servei dissenyat seguint el model de l’Hospital de Bellvitge, amb les dimensions adequades per poder assumir la pressió assistencial que gravita sobre l’Hospital gironí, que atén una mitjana diària de 200 malalts.
La posada en funcionament del nou servi d’Urgències consta de 3 fases de les quals en aquests moments ja se n’han cobert dues. La primera fase es va inaugurar a l’any 2018 amb la posada en funcionament de 22 box i 31 punts assistencials en els espais que ocupava el Laboratori Clínic que va ser prèviament traslladat al Parc Hospitalari Martí i Julià a Salt. Aquesta primera fase va suposar un millora molt important per els malalts però també per els més de 70 professionals que treballen al servei.
Ara, fa tan sols una setmana s’ha posat en funcionament una segona fase, que inclou entre altres dependències l’admissió de malalts i el triatge, la sala d’espera, la zona de pacients de baixa complexitat i la zona de malalts crítics que ha d’entrar en servei aquests propers dies. Totes les àrees posades en funcionament disposen d’equipaments d’última generació que contribueixen a la millora de la qualitat assistencial del servei. Tot plegat significa també una notable millora de la confortabilitat de malalts i professionals, de la intimitat dels pacients i de la privadesa.
Resta pendent una tercera fase, que es preveu pugui entrar en servei de cara a l’any 2020, i que inclourà altres 11 punts monitoritzats per a pacients d’alta complexitat, i 8 butaques d’administració de tractaments que donaran suport a la zona de baixa complexitat. Al mateix temps això permetrà que l’àrea de traumatologia pugui entrar en funcionament en els seus espais definitius atès que en l’actualitat aquests espais estan ocupats per un àrea d’observació de malalts. Cal tenir en compte que la realització de les obres s’ha fet compatible en tot moment amb el funcionament normal de l’Hospital i del seu servei d’Urgències, amb tots els inconvenients que es deriven d’aquestes situacions però que s’han anat resolen sense excessius entrebancs, com per exemple algun problema sorgit amb l’alçada d’algunes ambulàncies.
El projecte, que fins ara ha costat 5,1 milions d’€ entre obra i equipaments, comporta pràcticament doblar la superfície que el Trueta destinava al servei d’Urgències que passarà de 1.200 m2 a 2.300 quan l’obra finalitzi.
Atès que l’Hospital Dr. Josep Trueta és l’hospital de referència de la Regió Sanitària de Girona, els pràcticament 70.000 pacients atesos anualment al servei d’Urgències de l’Hospital provenen d’altres hospitals de la Regió i de l’atenció primària de les comarques gironines.
A destacar que l’Hospital Trueta, a banda de les obres del servei d’Urgències, està sotmès a un conjunt de treballs de renovació de les seves instal·lacions bàsiques com ara els conduccions d’aigua, i altre obres d’envergadura en algun dels seus serveis assistencials. Tot a conseqüència d’una provisionalitat que fa massa temps que dura relativa a la discussió al voltant de la ubicació del nou hospital. Els polítics porten ja masses anys discutint sobre l’emplaçament més adequat: que si ampliar l’hospital existent en la seva ubicació actual, que si situar-lo a Domenys, que si fer-lo al costat del Parc Martí Julià a Salt... i el departament de Salut, per la seva banda sense dir-hi formalment la seva i acabar així amb la polèmica. En comptes d’això, anem reformant espais del vell hospital, anem gastant diners, i anem marejant la perdiu
Afortunadament la gent de les comarques gironines podrà disposar d’un servei hospitalari de Urgències modern i que millorarà molt la confortabilitat de les atencions sanitàries urgents que reben.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada