dimecres, 12 de juny del 2019

Fa temps que corrien rumors que al final s’han confirmat: relleu a la gerència de l’Hospital Vall d’Hebron



El Dr. Vicenç Martínez Ibáñez, un dels millors gerents que ha passat per el Centre, ha estat rellevat del seu càrrec en uns moments en els que sembla que el departament de Salut està fent una clara aposta nomenant gent fidel i incondicional en lloc de gerents en l’autèntic sentit de la paraula.



Els canvis a les gerències de l’ICS poden afectar també a altres hospitals de l’Institut. Dona la sensació que aquells gerents “incòmodes” perquè reclamen el que consideren just per al seu centre, se'ls busca un recanvi amb gent fidel i subordinada al poder.



El Dr. Martínez Ibáñez ha estat rellevat a la gerència de l’Hospital Vall d’Hebron. El millor gerent dels que actualment exerceixen aquesta funció a l’ICS es veu apartat del càrrec perquè amb la seva defensa dels interessos de l’Hospital estava resultant massa incòmode pels que actualment regeixen els destins de la sanitat catalana. Pel que ha transcendit, el problema s’ha cuinat molt més al departament de Salut que no pas al mateix ICS. De fet, feia ja alguns mesos que els rumors apuntaven al relleu de la gerència de l’Hospital Vall d’Hebron, i la Dra. Cristina Nadal semblava cridada a assumir aquesta responsabilitat, però sembla que la solució finalment no passarà per aquí.

El Dr. Martínez Ibáñez compta amb una experiència consolidada com a bon gestor. A banda de la seva formació mèdica, és diplomat en Direcció d’Hospitals i Organitzacions Sanitàries per EADA. Ha estat gerent territorial de l’ICS a Girona, i Gerent de l’Institut d’Assistència Sanitària també a Girona i amb aquesta doble funció va liderar el procés d’integració de les dues institucions. La seva gestió és ben valorada per la gran tasca que ha dut terme innovant i obtenint resultats brillants en molts àmbits. Durant la seva gestió a Vall d’Hebron el Dr. Martínez Ibáñez ha aconseguit una fita molt important: disputar-li amb èxit el lideratge assistencial a Catalunya a l’Hospital Clínic. 

Alguns interpreten que tot plegat té per objectiu deixar clar que si algú posa en dificultats a l’autoritat sanitària i econòmica de la Generalitat, reclamant més recursos, tot i que aquesta reclamació estigui del tot justificada, això tindrà conseqüències. Quan un gerent o un president del consell de govern d’un consorci molesten perquè reclamen el que consideren just per al seu centre, se’ls canvia i en pau. És el que va succeir a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, ara ha passat a l’Hospital Vall d’Hebron, possiblement va succeir a Reus, i algunes fonts apunten que també pot tornar a passar a algun altre consorci i algun altre hospital de l’ICS. És ben bé la posada en pràctica d’aquella frase que diu “qui es mou no surt a la foto”. Sembla que es vulgui deixar clar al sector que aquells directius que siguin excessivament exigents reclamant les necessitats dels seus centres, i creïn incomoditat als que manen al departament de Salut i al d’Economia, se’ls recanvia i problema resolt. Per tant tot plegat és un avís a navegants.

Una vegada més es demostra que al departament de Salut els importa poc dotar al sistema de bons professionals de la gestió. Abans que la professionalitat, la formació o l’experiència, compta una afiliació política concreta o una subordinació al poder. Cal sobretot no incomodar; la capacitat d’assumir els reptes de la funció directiva de les persones escollides passa a un segon pla. Conseqüència: el sector públic perd excel·lents professionals que van sent substituïts per persones fidels però poc o gens capacitades per assumir responsabilitats de gestió.       

Això és el que explicava al respecte el professor Mas Colell en una Jornada celebrada recentment al Col·legi d’Economistes: 

“Els directius de les institucions públiques sanitàries són claus; poden ser enginyers, metges, infermers, el que es vulgui. El que és important és que siguin bons i que hi hagi un bon sistema de selecció i que siguin bons professionals… Crec molt més amb sistemes de selecció amb concursos públics, amb “head hunters” si cal, i amb currículums avaluables. Si volem professionals d’alt nivell, necessitem que les renovacions de professionals no coincideixin en temps d’eleccions,  per deslligar la seva contractació de la política, i també necessitarem compensar-los econòmicament de forma similar al que es paga en el sector privat".

Contràriament a aquesta visió del professor Mas Colell, ara ens trobarem novament amb un nomenament a dit, que podria implicar una roda de canvis a l’ICS si el recanvi del Dr. Vicenç Martínez Ibáñez es fa en clau interna com es rumoreja que pot passar...  Ho seguirem.      

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada