dissabte, 8 de juny del 2019

La Corporació de Salut del Maresme i la Selva estrena nou gerent


Després d’un relleu a la presidència de la Corporació, no han passat ni tres mesos per que s'hagi produït un altre relleu, aquesta vegada a la gerència de l’entitat.


Hem passat d’un gerent triat a través d’un procés de selecció a un gerent triat a dit. Els nomenaments a dit no tenen sentit quan el que està en joc és l’exercici de les responsabilitats de gestió i la viabilitat de les organitzacions. Més enllà de la vàlua personal del nou gerent, el mètode emprat pel president del Consorci denota la manca de cultura empresarial del Dr. Joan Guix   


Explicava fa pocs dies que la Dra. Anna Aran substituiria al Dr. Lluís Franch a la Gerència d’Àmbit Metropolità Nord de la Regió Sanitària de Barcelona del CatSalut. I explicava també que aquesta plaça la ocupava fins aquell moment el Dr. Lluís Franch que a la vegada també era el gerent de la Regió Sanitària de Barcelona. En aquell escrit em preguntava si el Dr. Franch seria substituït també en aquesta últim plaça. Doncs bé, ja tenim la resposta; la Dra. Aran substitueix al Dr. Franch en els dos càrrecs que aquest ocupava a la Regió Sanitària de Barcelona. I què ha passat amb el Dr. Franch? Doncs que ràpidament se li ha buscat una nova ubicació; en aquest cas a la gerència de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. 

El Dr. Joan Guix, el nou president de la Corporació
de Salut del Maresme i la Selva  
El passat mes de març es coneixia la notícia del relleu en la presidència de la Corporació Sanitària del Maresme i la Selva. Joan Guix, metge sense cap experiència empresarial ni de gestió, substituïa com a president de la Corporació al Sr. Albert Fernández Terricabras. El Sr. Terricabras, que és professor de l’IESE, ha presidit la Corporació des de l’any 2012, i entre les seves múltiples aportacions empresarials a l’organització destaca la professionalització de la gestió. Així, l’últim gerent de la Corporació va ser triat a través d’un procés de selecció que va permetre escollir al millor dels candidats per ocupar el càrrec. 

Com era esperable, quan la política interfereix en la gestió passen coses, i normalment no són precisament bones. Era una evidència que un gerent professional no resistiria les interferències en la seva gestió per part del nou president de la Corporació i així ha estat. Iñaqui Garcia Bernis va deixar la gerència. De fet, com tota la sanitat pública, la Corporació Sanitària del Maresme i la Selva pateix un finançament insuficient des de fa anys. Malgrat els esforços de gestió que s’han dut a terme a la Corporació, el CatSalut no s’ha mostrat especialment motivat per valorar més positivament la feina assistencial i de gestió feta per la Corporació com si ha fet per exemple en l’Hospital de Reus entre altres, i per tant és molt probable que tant el Sr. Fernández Terricabras com Garcia Bernis s’hagin convertit en elements incòmodes per al “poder” a l’exigir per al seu centre un millor tracte econòmic per part del CatSalut. I la solució en aquests cassos és ben coneguda: canvi de president i canvi de gerent, i al seu lloc s’hi col·loquen dues persones amb la missió de no ser incòmodes per als que manen, encara que això posi en risc la viabilitat econòmica de la entitat que en teoria haurien de defensar. 

Quan el Dr. Joan Guix va explicar al consell de govern de la Corporació els canvis, va tenir que apel·lar a que el nou gerent “tenia un ampli coneixement del sector sanitari públic”. Com si això fos una garantia de bona gestió. És positiu conèixer el sector, evidentment, però encara és més positiu tenir una formació en gestió adequada, i una trajectòria professional i experiència reconegudes. El que el Dr. Guix no va explicar als seus companys del consell és que com que el Dr. Franch és un home del Servei Català de la Salut, amb aquest nomenament a dit, es garanteix que el nou gerent acceptarà de bon grat les decisions que es prenguin al Pavelló Olímpia (seu central del CatSalut). 

El Dr. Lluís Franch, nou gerent de la Corporació 
Aquest fet posa en evidència dues conclusions greus: La primera és el progressiu aterratge dels funcionaris del CatSalut en els llocs de comandament dels consorcis i empreses públiques. I la segona, que es deriva de la primera, la absoluta falta de respecte del CatSalut per la funció gerencial, al fer nomenaments a dit que en cap cas tenen en compte la idoneïtat de la persona per assumir el càrrec; això només ho pot garantir un procés de selecció ben fet.

A banda d’això, el Dr. Lluís Franch és una excel·lent persona, amb una llarga trajectòria al departament de Salut on ha assumit diferents càrrecs. Té experiència en gestió però de plana major, no tant de trinxera que és on realment “xiulen les bales”. Cal esperar que entengui que ara, professionalment, no es deu al CatSalut, sinó que ha de defensar el millor que pugui i amb lleialtat a la Corporació els interessos de l’organització a la que pertany, precisament davant del CatSalut. Per això li cal desitjar-li el millor del èxits al front de la gerència de la Corporació, tot i que no ens enganyem, no ho tindrà fàcil. Quan la política actua tan matusserament les coses acostumen a anar malament .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada