dissabte, 27 de juliol del 2019

Calen moltes inversions en nous edificis hospitalaris; algú sap com es finançaran?


La llista de nous edificis hospitals a construir els properes anys es llarga: Vall d’Hebron, Clínic, Bellvitge, Tarragona, Girona, Palamós, Sant Celoni... 



En conjunt, comptant el cost de les obres i dels equipaments podem estar parlant de 1.000 milions d’€ en deu anys, només per aquests 6 centres.    



La llista per la construcció i/o reforma de nous hospitals a Catalunya és llarga. La seva necessitat és indiscutible, però els recursos que el govern de la Generalitat destina a inversions han estat històricament baixos, i per tant també els que es destinen a nous equipaments hospitalaris. Encara que el govern volgués fer un esforç important tampoc es podrien satisfer totes les necessitats existents: Vegem-ne algunes. 

L'Hospital de Palamós
De les grans inversions previstes, la que té més possibilitats de ser realitat aviat és el nou Hospital Joan XXIII de Tarragona que ja té data prevista d’acabament de les obres per a l’any 2023. En aquests moments es deu estar en la fase de redacció de l’avantprojecte global, de les tres fases que tindrà l’obra i posteriorment es farà el projecte executiu de la primera fase que té una dotació pressupostària que el vicepresident del govern català i conseller d’economia ha situat en els 48,5 milions d’€. Aquesta primera fase consisteix en la construcció d’un nou edifici de 40.000 m2. Posteriorment s’haurà de fer front a una segona i tercera fases, que en aquests moments estan encara pendents dels corresponents projectes arquitectònics i per tant encara no tenen assignació pressupostària. Està previst que les obres comencin a finals de l’any 2020.

En la llista d’altres nous edificis hospitalaris, cal esmentar el del nou Hospital de Palamós. En opinió de l’alcalde palamosí, “es tracta de fer un nou gran hospital en uns terrenys que permetin el seu creixement, un cop l’actual ja no dona més, pel que fa a l’espai” L’Hospital de Palamós atén a una població de 130.000 persones que arriba a les 600.000 en època de vacances. Tanmateix l’Ajuntament encara no ha trobat els terrenys adequats dins del municipi, per tant, pel que fa a projectes, el més calent és a l’aigüera, però es vol que en deu anys el nou dispositiu sigui una realitat.

En la mateixa línia que Palamós hi trobem l’Hospital de Sant Celoni tot i que en aquest cas, l’acord entre l’Ajuntament i el departament de Salut que llavors dirigia la consellera Geli data de l’any 2009. El cost previst per aquest nou equipament era de 34 milions d’€. Tot i que l’Ajuntament havia previst ubicar el nou hospital al costat del Centre Municipal d’esports i després del temps transcorregut, no ha transcendit l’estat actual del projecte.        

L'Hospital de Sant Celoni
En aquest llistat no es pot deixar fora a l’Hospital Vall d’Hebron que té un ambiciós projecte per convertir-se en el  ”Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus” que implica una transformació urbanística del Campus actual, i que comença amb la construcció del nou edifici del VHIR, segueix amb un nou edifici de consultes externes a banda de la remodelació de tot l’entorn hospitalari i de tots els edificis destinats actualment a hospitalització. Pel que sembla, de tot plegat a dia d’avui només hi ha finançats 15 milions d’€ procedents dels fonts FEDER per la primera fase del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Com a grans hospitals pendents de decisions importants s’ha de parlar de l’Hospital Clínic, probablement el millor hospital de l’Estat espanyol, però sens dubte també, l’hospital de l’Estat més col·lapsat. Les autoritats parlen de situar un nou Clínic en els terrenys de l’Escola Industrial, tot i que no es descarten ubicacions alternatives. Tot i ser un necessitat de primer ordre, en aquest moments no hi ha ni avantprojecte, ni assignació pressupostaria ni tan sols decisió en ferm sobre la ubicació definitiva. Entre unes coses y altres, per de pressa que es mogués l’administració, aquest nou Clínic no pot ser realitat abans de 5 anys.

A la llista si ha de situar també la tercera fase de l’Hospital de Bellvitge, que amb10 anys  de retard veurà finalment com es posa en marxa tota l’àrea quirúrgica de l’edifici tecno-quirúrgic de la fase II. Aquesta tercera fase consisteix en la construcció d’un nou edifici d’hospitalització que ha de substituir a les habitacions de l’emblemàtica torre, i que actualment disten molt de ser habitacions hospitalàries pròpies d’un hospital del segle XXI. Quan les tres fases estiguin completades, l’Hospital de Bellvitge estarà en el top ten de l’Estat no només en qualitat assistencial que ja hi està ara, sinó també amb condició hotelera.  

Maqueta del futur Hospital Joan XXIII de Tarragona 
Encara cal afegir a la llista el nou Hospital Trueta de Girona. Pot semblar mentida però tot i ser del tot necessari encara no hi ha una ubicació consensuada del que hauria de ser el nou hospital. Per una banda l’Ajuntament gironí sembla que opta per uns terrenys situats a Domenys, mentre que els professionals i també el departament de Salut mostren les seves preferències per ubicar el nou recinte a les proximitats del Parc Sanitari Martí Julià que ja inclou l’Hospital Santa Caterina, tot i que està en terrenys del municipi veí de Salt. De fet, aquesta pugna entre diferents grups gironins a Economia els va de perles, perquè és evident que tot aquest conjunt d’obres no poden ser assumides per les finances públiques de la Generalitat. En conjunt, entre obres i equipaments potser estem parlant d’uns mil milions d’€, per tant missió impossible.

Com abordarà el departament de Salut aquest problema? Com es prioritzaran les inversions? Amb quins criteris?. Seria bo que s’establís un calendari públic amb la planificació de totes aquests inversions que són del tot necessàries per el manteniment de la qualitat del nostre sistema sanitari i que es comencin a buscar solucions per finançar-ho tot, atès que els pressupostos del departament de Salut no podran assumir totes aquestes despeses, per altre banda del tot necessàries.                                     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada