dilluns, 29 de juliol del 2019

Per primera vegada en els seus 36 anys d’història el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) resoldrà la seva presidència mitjançant una votació entre dos candidats


Manel Ferré, actual president de la Institució, que es presenta a la reelecció i Manel Balcells vicepresident de l’entitat que sembla que també presentarà candidatura, són els dos candidats que competiran per assolir la presidència del Consorci. Manel Ferré compta amb el suport polític de Junts per Catalunya, mentre que Manel Balcells té el recolzament d’ERC. El PSC serà l’àrbitre que decantarà la balança, i pel que sembla serà  en favor del primer dels candidats.
Tanmateix s’estan produint molts moviments polítics en els que curiosament sembla que hi ha intervingut el propi CatSalut en dues línies d’acció diferents; d’una banda pressionant als consells de govern de les EPiC (Empreses Públiques i Consorcis) adscrits al CSC, a través dels seus presidents perquè decantin el seu vot en favor de Manel Balcells, i de l’altre, intentant l’ajornament d’una assemblea que porta temps convocada i que sembla que indefectiblement es celebrarà el dia 31 de juliol. 
Si es confirmen les previsions que donen guanyadora a la candidatura de Manel Ferré, es preveuen impugnacions que propiciarien un llarg conflicte judicial, circumstància que no ajudaria gens al funcionament del CSC en el seu dia a dia.
Tot plegat té una lectura positiva: no fa pas masses anys, ningú donava un ral per el Consorci, i avui hi ha dues candidatures que pugnen per la seva presidència. Quelcom ha canviat a millor en aquesta Institució... 





El Consorci de Salut i Social de Catalunya va néixer a Manresa a l’any 1983. És una entitat que té els seus orígens en el món municipalista. Dos anys abans de la seva fundació s’acabaven de produir les transferències de les competències de salut a la Generalitat de Catalunya i la gran majoria d’ajuntaments que formaven part del òrgans de govern dels  hospitals dels seus municipis tenien dificultats per defensar els seus interessos davant de la Generalitat i perquè no dir-ho, tampoc estaven excessivament avesats en la gestió de centres sanitaris. El Consorci Hospitalari de Catalunya (així era com es deia en el moment de la seva fundació) va néixer amb aquesta doble vocació de donar serveis als ajuntaments afiliats per ajudar-los a la gestió del dia a dia dels seus centres i al mateix temps defensar els seus interessos davant l’administració.

Manel Ferré voldria repetir mandat a la presidència
del CSC. Ho aconseguirà?
Des de llavors ençà el Consorci ha tingut 4 presidents. El primer va ser Joan Cornet, exalcalde de Manresa. El va substituir Ramon Bagó que llavors era alcalde de Calella. A Ramon Bagó l’havia de substituir Manuel Mas, quan era alcalde de Mataró, però aquest va renunciar adduint que Bagó ja ho feia prou bé. A Ramon Bagó el va substituir Josep Abelló alcalde de Reus, i a aquest l’ha substituït fa alguns anys Manel Ferré quan havia estat alcalde d’Amposta. Amb 36 anys d’història el CSC ha tingut tan sols 4 presidents, fet que demostra la solidesa d’aquesta entitat pel que fa a la seva governança.

Ens trobem doncs davant una situació insòlita que comportarà que el Consorci hagi d’elegir al seu president mitjançant una votació entre dos candidats, per primera vegada en la seva història. Tant és així que el CSC no disposava d’un Reglament per regular unes votacions, reglament que s’haurà d’aprovar com a primer punt de l’Ordre del dia en aquesta assemblea extraordinària del proper dia 31.

Tot plegat pot donar lloc a impugnacions evidentment presentades des de la part perdedora, que s’hauran de resoldre a través d’un contenciós administratiu atenent al caràcter públic del Consorci. La resolució d’aquestes impugnacions pot allargar-se en el temps fet que comportarà inestabilitat en la governança del Consorci, malgrat que durant aquest interinatge, i mentre no es resolguin les impugnacions, Manel Ferré continuaria exercint provisionalment la presidència de l’Entitat.

Val a dir que aquest pugna entre l’actual president i el vicepresident del Consorci, no és nova d’ara. Ja fa temps, en la legislatura del conseller Comin, corria el rumor que Manel Ferré i Manel Balcells es repartirien el mandat dos anys cadascú, però finalment això no es va arribar a articular. El que sobta és que sent l’un el president de l’entitat i l’altre un vicepresident, no hagin intentat una aproximació que no posi en risc la gestió i l’estabilitat del Consorci, i que fins i tot el vicepresident Balcells amenaci amb impugnacions, cas de sortir perdedor com anuncien totes les quinieles que es fan, i que tant perjudicaran a la Institució. 

El Dr. Manel Balcells ha anunciat que presenta 
candidatura a la Presidència del CSC  
Per altre banda tampoc s’entén la ingerència del CatSalut en el procés, per més que el candidat Manel Balcells (que encara no ha presentat formalment la candidatura tot i haver-la anunciat de paraula), sigui el president del Consell Assessor de la consellera de Salut. Vull creure que aquesta intervenció del CatSalut en el procediment electoral d’una entitat en la que no hi té cap ascendència, no té res a veure amb aquesta posició d’un dels candidats, tan lligada a la conselleria de Salut. 

En pocs dies sabrem com acaba tot... 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada