diumenge, 24 de juny del 2018

La Dra., Cristina Nadal sortirà molt reforçada amb el nou organigrama del CatSalut, pendent d'aprovació


L’Àrea d’Atenció Sanitària del CatSalut, passarà de  tenir sota la seva dependència una gerència de serveis assistencials i l’OCATT, a tenir tres gerències i previsiblement també l’OCATT




La Dra. Nadal ha assumit també les funcions de la direcció general de Planificació en Salut del departament de Salut, que es trobava vacant des de la sortida de la Dra. Pilar Magrinyà. 


La Dra. Cristina Nadal és una persona que irradia energia al seu voltant, enamorada de la seva feina, molt motivada per els serveis públics de qualitat i amb una gran capacitat de treball. Després d'un temps d'adaptació a un nou àmbit de treball com és l'administració pública, amb les limitacions que això comporta a la gent amb empenta i ganes de fer coses, els bons resultats sobre qüestions que sempre han estat complicades de resoldre, han estat determinants a l'hora que els màxims responsables del departament de Salut hagin decidit ampliar les seves funcions atorgant-li un paper molt destacat en el funcionament del sistema de salut català     

L'Àrea d'Atenció Sanitària del CatSalut
tal com està configurada actualment
Ara fa uns dos anys i mig que la Dra. Nadal, oncòloga precedent de l’Hospital Clínic de Barcelona on ha treballat també en el camp de la recerca, va aterrar al CatSalut per ocupar-se de l’Àrea d’Atenció Sanitària. Dins d’aquesta àrea s’hi encabien diferents responsabilitats però en particular hi havia dues qüestions que estaven al bell mig de la polèmica a conseqüència de les difícils situacions que estava vivint el sector sanitari. Em refereixo a les urgències hospitalàries i a les llistes d’espera, autèntiques armes de la batalla política d’alguns col·lectius.

El  nou equip que es va constituir al departament de Salut presidit per el conseller Antoni Comin es va comprometre a abordar un Pla de Xoc per reduir les llistes d’espera i a elaborar un Pla d’Urgències (el PLANUC) que pal·liés les greus situacions que es produïen en la majoria d’hospitals catalans quan els serveis d’urgències es veien saturats per la gran afluència de malalts sobretot en temporada de grip, però circumstancialment també en altres èpoques de l’any. I per intentar resoldre aquests dues autèntiques “patates calentes”, el departament va decidir que se n’ocupés l’Àrea d’Atenció Sanitària del CatSalut dirigida per la Dra. Cristina Nadal. 

Dos any i mig més tard, els objectius s’han anat assolint: els temps d’espera per a ser operats en el sistema públic i el nombre de persones que estan esperant per a ser intervingudes ha disminuït, així com el de les que han d’acudir a un especialista o a una prova diagnòstica i aquest hivern passat, tot i una incidència notable de la grip, les urgències hospitalàries han deixat de ser notícia en els diaris catalans. I això que en ambdós cassos no s’ha pogut comptar amb els recursos econòmics que s’havien pressupostat. Aquests èxits han estat determinants a l’hora d’ampliar les responsabilitats de l’Àrea d’Atenció Sanitària del CatSalut que ara serà objecte d’una remodelació de les funcions que tenia assignades.

Abans de la remodelació l’Àrea de la Dra. Nadal tenia sota la seva dependència la gerència de Serveis Assistencials i l’OCATT. Ara, després de la remodelació l’Àrea passa a tenir tres gerències assignades a més de l’OCATT. Aquestes noves gerències són:
  • La gerència de salut i atenció integrada
  • La gerència d’ordenació i cartera de serveis assistencials
  • La gerència d’informació i avaluació
  • L’OCATT 
Com es veu, l’increment de responsabilitats de la Dra. Cristina Nadal en aquesta nova etapa, és molt important.

Pel que fa a l’equip que ha de donar suport a aquesta estructura, comencen a haver-hi noms sobre la taula, encara que no tots estan decidits. Per la gerència d’ordenació i cartera de serveis la persona triada és el Dr. Àlex Guarga, diplomat en gestió sanitària per ESADE, i ben conegut en el sector per les diferents funcions que al llarg dels anys ha anat assumint al propi CatSalut i al Consorci Sanitari de Barcelona. El Dr. Guarga està molt sensibilitzat per racionalitzar l’ús dels recursos de manera eficient. Al llarg dels anys ha emprés diverses iniciatives en aquest àmbit.

L'Àrea d'Atenció Sanitària del CatSalut després
de la propera remodelació
Per la gerència d’Informació i Avaluació s’ha escollit a Lluís Garcia Eroles. El Dr. Garcia Eroles era fins el moment gerent dels sistemes d’informació del CatSalut, amb una important trajectòria i experiència acumulada en l’àmbit dels sistemes d’informació, i pel que sembla és una persona de confiança del Sr. Pol Pérez que en matèria de sistemes d’informació vol ser una mena de gran responsable del SISCAT. La tercera gerència, la de Salut i Atenció Integrada, de moment l’exercirà la pròpia Dra. Nadal mentre no troben un metge assistencial motivat i amb experiència per poder assumir aquesta responsabilitat. 

Però no acaben aquí les responsabilitats de la Dra. Nadal. A l’organigrama del departament de Salut, hi ha una direcció general, la de Planificació en Salut que ocupava la Dra. Pilar Magrinyà que no continuarà en el càrrec i les seves funcions han estat assignades també a la Dra. Nadal. Aquesta direcció té sota la seva responsabilitat dos àmbits de molta transcendència: el Pla de Salut i la reforma de l’Assistència Primària. El Pla de Salut és l'eina més important de la sanitat catalana per poder planificar adequadament els serveis sanitaris del demà, i cal dir que aquests dos últims anys donava la sensació que el Pla de Salut havia perdut una mica d'empenta     

Per afrontar totes aquestes responsabilitats la Dra. Cristina Nadal estarà obligada a delegar molt en els seus col·laboradors immediats. Esperem que aquesta ampliació tan important de funcions de la Dra. Nadal no li resti eficàcia i els resultats de la seva feina continuïn sent tan brillants com fins ara.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada