dissabte, 2 de juny del 2018

Va de nomenaments ferms, rumors i especulacions sobre nous nomenaments a Salut


Nomenaments ja ferms: Alba Vergés i Bosch ha pres possessió com a consellera de Salut.
Maria Assumpció Laïlla és la nova presidenta de la comissió de Salut del Parlament de Catalunya.  
Laura Pelai, nomenada secretaria general del departament de Salut.

Rumors seriosos: el Dr., Adrià Comella podria ser nomenat nou director del CatSalut.

Especulacions: sembla que per la direcció de l’ICS hi hauria dues possibles alternatives: el Dr. Vicenç Martínez Ibáñez o el Dr. Josep Maria Argimon. 



De nou, ens trobem en una situació de canvis en càrrecs clau, assumits alguns, per persones que no tenen un coneixement profund del sector, i que ens instal·laran en una etapa de provisionalitat i incertesa, per més que s’asseguri un traspàs modèlic dels que se’n van vers els que arriben. 


El sector sanitari mereix més respecte i consideració de part dels partits polítics, que estan molts més interessats en “col·locar” als seus adeptes, que no pas en millorar el nivell de salut dels ciutadans.



Tornem a entrar en una etapa de rumors al voltant dels càrrecs més significatius del departament de Salut, com a conseqüència del nomenament de la nova consellera de Salut. Pel que fa al departament de Salut i al CatSalut, els noms que han transcendit fins ara tenen una cosa en comú: cap d’ells es por dir que procedeixi del sector sanitari, tot i que un d’ells és metge. Veiem els seus perfils:

Secretaria general del departament de Salut:

La Sra. Laura Pelai, nova secretaria general del
departament de Salut 
Avui mateix Laura Pelai ha estat nomenada secretària general del departament de Salut. La Sra. Pelai és militant d’ERC i membre de la UGT, organització en la que ha ocupat el càrrec de secretaria de Benestar i Treball i també el secretariat de comunicació del sindicat. Ha estat representant de la UGT com a vocal en el Consell de Direcció del CatSalut, i aquesta és la única referència que la relaciona amb el sector sanitari. Haurà de posar-se les piles perquè la tasca de secretària general del departament de Salut no és senzilla.
També ha escrit articles d'opinió, i un dels mitjans en els que ha publicat recentment és el diari digital "El Nacional".  

Direcció del Servei Català de la Salut:

Tot indica que Adrià Comella serà el nou director del CatSalut. Adrià Comella és metge, però mai ha exercit la professió. Segons el seu currículum ha fet un Màster of Business Administration a ESADE, i ha estat secretari general del departament de Justícia quan Carles Mundó era el conseller. Afiliat a ERC, Comella havia tingut un paper de cert protagonisme mentre estudiava medicina a Lleida, mostrant una complicitat vers el polèmic rectorat de la Universitat de Lleida de l’època. A banda del seu títol de llicenciat en medicina que no ha exercit mai, la única relació amb el sector sanitari que se li coneix li ve donat pel seu germà, el també metge Joan Xavier Comella, Director de l’Institut de Recerca Vall d’Hebron i president del seu Comitè Científic. 
El desconeixement del que és el CatSalut per part del Dr. Comella, portarà problemes per més que s’intenti assegurar una transició correcte i llarga en el temps entre l’anterior director i el nou. 

Institut Català de la Salut:

Pel que fa a l’ICS les especulacions apunten dues possibles candidatures:
Per una banda torna a córrer amb força el nom del Dr. Vicenç Martínez Ibáñez, en l’actualitat gerent de l’Hospital Vall d’Hebron. A banda de ser metge, el Dr. Martínez Ibáñez, de entre tots els “nominats” a diferents càrrecs, és l’únic que disposa d’experiència en el camp que se li podria assignar, fet que ja dona garantia de bons resultats. Aquest experiència li ve donada no només per la seva feina al sempre difícil Vall d’Hebron, sinó també per la seva gestió a Girona, on va liderar l’aliança entre l’IAS i l’ICS, i on va començar a dissenyar les estratègies que avui conformen una aliança que estan donant molts i bons resultats.  

La Sra. Maria Assumpció Laïlla és la nova presidenta
de la comissió de Salut del Parlament de Catalunya  
Per l’altre banda, també parlen de la possibilitat que el Dr. Josep Maria Argimon sigui finalment el nou gerent de l’ICS. El Dr. Argimon és també un bon candidat per ocupar la gerència de l’ICS. Excel·lent coneixedor del CatSalut, amb un èxit professional reconegut per tothom en la seva època de màxim responsable de l’AQuAS, Josep Maria Argimon ha mostrat davant de l’opinió pública el rebuig contra el 155 i ha denunciat en més d’una ocasió els danys que es derivaven de la vigència d’aquest article per la sanitat catalana. Sens dubte és un bon candidat a tenir en compte, tot i que en el seu cas, pot jugar en contra de la seva candidatura que al front del CatSalut hi haurà tot un inexpert a qui caldrà donar suport davant les decisions sovint compromeses que el director del CatSalut ha de prendre. En aquest cas, el seu vast coneixement de tot el que es mou per el Servei Català de la Salut pot ser per ell un llast. El Dr. Argimon té un perfil molt més tècnic que no de gestió, però al seu favor hi té que és una persona molt coneguda i respectada al sector sanitari. 

Algunes opinions situen també en la línia de sortida per accedir a la gerència de l'ICS al Dr. Jordi Ara, actualment gerent territorial de l'ICS a la àrea Metropolitana Nort. Sigui quin sigui el candidat que finalment ocupi la gerència de l’ICS, el que està clar és que després de dos anys de practicar allò de que “qui dies passa, anys empeny” l’ICS podrà recuperar el dinamisme que una institució d’aquesta envergadura requereix. Haver tardat tant a trobar un candidat adient per dirigir l’ICS és un dels pocs dèficits que jo posaria a la gestió de David Elvira al front del CatSalut. 

Pel que fa a l’equip de direcció del CatSalut, i atenent a la nul·la experiència en l'àmbit sanitari del que serà el seu nou màxim responsable, cal esperar que hi hagin pocs canvis; el contrari seria del tot inesperat i comportaria un risc enorme. Però està clar que ERC ens té acostumats a tot: al costat de bones decisions, sovint n’hi ha d’altres que no entenen ni tan sols ells mateixos. I al departament de Salut, pel moment pocs rumors; només hi ha especulacions sobre la continuïtat o no de Pilar Magrinyà al front de la direcció general de Planificació en Salut.

El que ja no és un rumor, sinó una realitat és el nomenament de Maria Assumpció Laïlla, com a presidenta de la Comissió de Salut del Parlament en substitució d’Alba Vergés que acaba de ser nomenada consellera de Salut.    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada