Després que hagi passat l’onada més forta fins avui de la Covid-19, el sistema sanitari català està, des de diferents punt de vista, en una situació d’extrema fragilitat. Professionals, institucions, i departament de Salut estan vivint unes jornades plenes de tensió, maratonianes, estressants i angoixants en molts cassos, amb l’afegitó d’uns recursos escassos. Un rebrot de la pandèmia podria resultar fatal i per això és tan important prendre el màxim de precaucions possible.
Tanmateix, la ciutadania, després de dies de reclusió en els seus domicilis, ha sortit al carrer desoint la petició de les administracions de fer-ho ordenadament, evitant concentracions de persones. Barcelona ha viscut avui algunes escenes impròpies d’una societat solidària, que ha entès els riscos que correm, i que sap que els sistema sanitari que el protegeix està al límit.
Els professionals sanitaris porten des de començaments de març vivint un mal son. Les jornades maratonianes i la pressió assistencial que estan patint, complementat amb la tensió emocional que els ha comportat la lluita contra el coronavirus, els ha situat al límit de la resistència física i mental. Un rebrot intens de la malaltia posaria en risc la capacitat de resposta del sistema sanitari, atès que fins avui, ja són més de 8.300 els professionals sanitaris afectats per la Covid-19. Cal tenir en compte a més, que per poder atendre als malalts ingressats en els hotels medicalitzats i en pavellons adaptats ha calgut contractar personal sanitari jubilat i estudiants de ciències de la salut dels últims cursos. No queden per tant “reserves” de recursos humans especialitzats en cas d’una segona onada de contagis, que, val a dir-ho, molts experts coincideixen a dir que es produirà.
Per tot això, veure l’espectacle que s’ha viscut avui a Barcelona i a altres indrets de país, amb la gent aglomerant-se en algunes zones de la ciutat, ha de ser un toc d’atenció per dir-li a la ciutadania: “Així, no!”. Amb aquests comportaments estem demostrant una manca de solidaritat absoluta amb aquells que estan donant de si el seu bo i millor per tenir cura de la nostra salut. I això no és correcte; no és de ciutadans solidaris ni de ciutadans agraïts. Aplaudir cada dia a les 8 de la tarda en homenatge als professionals sanitaris està molt bé, però amb això no n’hi ha prou. Ara és el torn de la ciutadania que ha d’actuar amb seny i no malbaratar estúpidament la dedicació i els sacrificis que han fet els treballadors de la sanitat catalana.
Deia al començament que les institucions del sistema sanitari també estan vivint moments complicats, i cal parar-hi una mica d’atenció. Des del començament de la pandèmia totes les organitzacions sanitàries del país han hagut de prendre decisions no previstes en els seus pressupostos. Moltes de les accions endegades per fer front a la pandèmia han exigit despeses no previstes, i tot i que el CatSalut vol remunerar de manera especial les activitats relacionades amb la Covid-19, la situació financera de moltes institucions està al límit.
I és que des de l’any 2010, no han parat de veure com se’ls retallaven les tarifes aplicades a l’activitat que desenvolupen. A partir del moment en que la situació econòmica del país ho ha permès, les revisions de tarifes practicades per el CatSalut, eren revisions finalistes dirigides pràcticament a pagar sous exclusivament, de manera que tot i els lleugers increment de tarifa, l’equilibri financer de les organitzacions del SISCAT està en una situació del tot inestable. Un segon embat del coronavirus, els deixaria també, comen els cas dels professionals, sense capacitat de resposta.
De manera que aquest és també un argument per explicar als ciutadans. Amb els recursos humans del sistema totalment esgotats físicament i anímica, amb unes organitzacions sanitàries sense capacitat de resposta financera, una segona onada d’afectacions de la Covid-19 podria ser encara molt més greu del que està sent l’actual. Per això és més important que mai, actuar amb seny i fer cas de les recomanacions de les autoritats, especialment de les catalanes que saben molt bé que és el que millor ens convé a tots plegats.
Ànims, força, seny i Salut per a tothom
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada