dijous, 7 de maig del 2020

La des-escalada a Catalunya


  

Tal com va decidir el “gobierno de España”, dilluns vinent algunes províncies passaran al nivell 1 de les 4 fases en que s’ha dividit el procés de des-escalada del confinament. En el cas de Catalunya, la consellera Vergés en una compareixença pública ha proposat que la unitat territorial de des-confinament a considerar no sigui la província sinó que es tingui en compte la “regió sanitària”, espai territorial que agrupa diferents àrees bàsiques de salut, i que fa molts anys que està consolidada a casa nostra. 
Pel moment, i atenent el nivell d’afectació de la Covid-19 en diferents comarques i regions sanitàries i considerant també altres dades sanitàries, en el cas de Catalunya, només tres de les nou regions sanitàries estarien en condicions de fer aquest primer pas i poder passar de la Fase 0 a la Fase 1: Alt Pirineu-Aran, Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona.
Recordem que el govern espanyol ha decidit que el des-confinament de la població, ha de ser gradual, asimètric i en funció del compliment de determinats objectius de salut. 






Les quatre fases formalment establertes per la des-escalada són: 

Fase 0: preparació de la des-escalada, que és on ens trobem tots a dia d’avui:
És la fase que va començar el 4 de maig. Des del 2 de maig i el 4 de maig ja han pogut reobrir els locals comercials de menys de 400 m2. En el cas dels restaurants poden afegir al servei de menjar a domicili que oferien fins ara la possibilitat de fer menjar per emportar-se. A més, es poden fer obres menors en locals comercials i habitatges buits, garantint el mínim contacte entre treballadors i veïns. També es poden reprendre els entrenaments dels esportistes professionals sense límit de temps, amb un entrenador, sempre que es facin individualment i dins de la mateixa província, o terme municipal en el cas dels federats. Al transport públic és obligatori l’ús de la mascareta.

Fase 1, inicial: Només una part de Catalunya assumirà aquesta fase el dia 11 de maig, segons la proposta que la Generalitat ha fet arribar avui al govern espanyol. En aquests territoris es permetran reunions de fins a 10 persones en domicilis privats o a l’espai públic mantenint la distància de dos metres entre persones. Les terrasses dels bars i restaurants podran obrir amb un 50 % de capacitat. També es reobriran els hotels i allotjaments turístics que hauran de mantenir clausurades les zones comunes. També s’obriran els espais de culte amb l’aforament limitat. Pel que fa als desplaçaments en vehicle privat, es permetrà circular junts tots els convivents d’un mateix habitatge amb un límit de 9 passatgers. Pel que fa als enterraments, es permetran en espais públics o privats amb un màxim de 15 persones si és a l’exterior i 10 si és a l’interior.

Fase 2, intermèdia: El curs escolar es reprendrà al setembre amb algunes limitacions. A nivell cultural es reobriran equipaments amb un 30 % del públic i es podran fer espectacles en llocs tancats amb menys de 50 persones. Pel que fa als espectacles a l’aire lliure, hauran de ser de màxim 400 persones i amb cadires. A més, els locals podran obrir al públic amb un 30% de les taules i els espais de culte obriran al 50 %. També es permetrà la caça i la pesca esportiva
.
Fase 3, nova normalitat: Es flexibilitzarà el moviment entre territoris i es permetrà l’obertura de restaurants amb un 50 % de l’aforament. També es reobriran les platges.


De les 9 Regions Sanitàries en que està dividida Catalunya només tres passaran doncs, a partir del proper dilluns, a la Fase 1 de des-confinament. Les altres sis regions, Girona, Lleida, Barcelona ciutat, Metropolitana Nord, Metropolitana Sud i Catalunya Central  continuen a la Fase 0. Així ho ha explicat la consellera Vergés en al seva compareixença, al temps que anunciava que aquestes regions sanitàries que no poden fer un pas endavant en el des-confinament no hauran d’esperar 15 dies més per aspirar a entrar en la Fase 1, sinó que seran objecte d’una avaluació diària per determinar el grau d’assoliment dels diferents paràmetres que determinen si es pot passar d’una fase a la següent.  

Ara caldrà seguir l’evolució de la pandèmia per veure com reacciona el sistema de convivència comunitària a les regions que poden passar a la Fase 1 i fer el seguiment també dels paràmetres claus que haurien de permetre que durant els propers dies, altres regions sanitàries de Catalunya puguin entrar també en aquesta Fase 1. Sembla que la regió sanitària que presenta una major complexitat per poder fer aquest pas inicial és la Regió Sanitària de Barcelona ciutat, és a dir el Consorci Sanitari de Barcelona, que presenta un risc moderat-alt de que es produeixin rebrots. Les regions sanitàries Metropolitana Nord i Sud, Girona, Catalunya Central i Lleida, presenten per la seva banda un risc moderat. 

Ara només queda saber, si el ministre de Sanitat espanyol Salvador Illa que és qui ostenta la màxima autoritat sanitària a tot el territori espanyol com a conseqüència de l’aplicació reiterada de l’estat d’alarma, acceptarà o no, la proposta de la consellera Vergés                        

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada