diumenge, 31 de maig del 2020

El Dr. Joan Guix deixa el càrrec de secretari de l’Agència de Salut Pública


El Dr. Joan Guix deixa la direcció de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, per motius de salut, segons especifica un comunicat del departament, després d’una mica més de 4 anys d’haver assumit el càrrec.
Pel que ha transcendit, sembla que continuarà presidint el Consorci Sanitari del Maresme i la Selva.


El Dr. Guix té una sòlida formació en Salut pública, la seva especialitat. També havia fet un màster sobre la matèria i era diplomat en estadística aplicada i epidemiologia. La seva carrera professional ha tingut la Salut Pública com a fil conductor: director del Servei Regional al Camp de Tarragona de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, gerent de  l’Agència de Salut Pública de Barcelona i gerent de l’Institut Municipal de Salut Pública de l’Ajuntament de Barcelona. També va ser durant dos anys director de l’Hospital Sant Joan de Reus, ciutat en la que ha viscut més de 20 anys. 

La política també ha estat un àmbit en el que el Dr. Guix ha participat. Al gener del 2016 quan va ser nomenat director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya ocupava el càrrec de regidor de l’Ajuntament de Reus en el grup municipal d’ERC, malgrat que anteriorment havia militat al PSUC primer i a IC-V després.

Aquests quatre anys del Dr. Guix al front de l’Agència de Salut Pública no han estat precisament ni senzills ni un camí de roses, atès que li ha tocat afrontar diferents episodis complicats com el de la legionel·la a Ripollet o el de l’enterovirus, tots dos a l’any 2016 recent nombrat director de l’Agència de Salut Pública. Tanmateix el pitjor repte amb el que s’ha trobat en la seva vida professional ha estat sens dubte la gestió d’aquesta pandèmica del SARS-Cov-2. 

El Dr. Guix farà 70 anys a la tardor d’aquest 2020. Independentment dels seus problemes de salut, i després d’aquests últims tres mesos de vida professional tan intensos i estressants, s’ha guanyat el descans malgrat que ell manifestava en el programa FAQS de TV3 que vol seguir al peu del canó. “La gestió de la pandèmia ens ha situat en una posició que mai abans havíem viscut i ni tan sols imaginat”, va explicar en el programa al·ludit, al temps que es queixava dels exàmens que cada setmana han de passar davant del ministeri de Sanitat espanyol, mentre duri l’estat d’alarma: “qui està sobre els terreny som nosaltres, no té cap sentit passar aquest examen davant qui no coneix la realitat del territori”. També va aprofitar la seva presencia al programa intentant explicar el perquè dels continus canvis en les xifres que es fan públiques sobre la incidència de la Covid-19 en la població. En aquest sentit va ressaltar que una informació de caràcter general ha de ser necessàriament ràpida, i sovint comporta errades que després quan es verifica cal corregir, i  aquesta rapidesa es contradiu amb la informació epidemiològica rigorosa que exigeix elaboració i per tant és molt més lenta. També va voler opinar, a títol personal, sobre el drama viscut a les residències socials de les que va dir que “avui viure en una residència, ja no és com viure a casa seva; l’edat cada dia més elevada dels residents, la comorbiditat que els caracteritza, i la cronificació de molts processos justifiquen que les residències hagin de tenir un altre consideració”, deixant entreveure que necessiten una major imbricació amb el sistema sanitari. El Dr. Guix, al programa FAQS de TV3 va tenir doncs un comiat públic de la seva carrera professional, tot i que sembla que continuarà exercint la presidència del Consorci Sanitari del Maresme i la Selva.  

Però a banda dels seus quasi 70 anys i dels seus problemes de salut, què més hi pot haver darrere la dimissió del Dr. Guix? Doncs corren al respecte diferents opinions: per uns, cal un canvi de model a l’Agència de Salut Pública, que requereix que sigui pilotat per una persona amb una visió més actual. Altres, concreten una mica més, i asseguren cal actualitzar els mètodes de anàlisi de dades de Agència. També hi ha qui parla d’un suposat Institut d’Intel·ligència Epidemiològica de Catalunya que s’havia de crear sota la presidència del Dr. Guix i que finalment va decaure. Sigui com sigui, cal desitjar que la substitució del Dr. Guix sigui encertada. De ben segur costarà trobar un perfil professional amb formació i experiència adequades, i que a més militi a ERC. L’acceptació de la carta financera del partit continua sent el principal valor que es prioritza a l’hora de cercar candidats per a qualsevol càrrec de relleu al departament de Salut.          

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada