dimecres, 27 de maig del 2020

El rebrot de la Covid-19 de Lleida: A vegades és millor callar...


Divina Farreny, gerent de la Regió Sanitària de Lleida, és un exemple de com el carnet de partit no faculta per ocupar determinats càrrecs que exigeixen coneixements professionals. Confon la pandèmia de la Covid-19 amb el sorteig de la grossa de Nadal, a l’afirmar que a Lleida estan molt tranquils perquè els focus on s’han reproduït els contagis estan “molt repartits”. Fet que hauria d’implicar una gran preocupació per la Sra. Farreny en lloc d’aportar-li tranquil·litat. 






Sembla que una festa d’aniversari celebrada en una discoteca de Ponent, així com tres o quatre escorxadors i alguna residència social han estat els punts del rebrot de la Covid-19 a Lleida. Tot plegat ha comportat que personal sanitari que els ha atès també s’hagi infectat. Tanmateix, segons manifesten des del departament de Salut s’ha pogut establir la traçabilitat de la majoria d’aquests contagis i per tant s’hauria de poder seguir l’evolució de totes les persones afectades, algunes de les quals fins i tot podrien ser recloses en un hotel per facilitar el seu aïllament en el supòsit que els seus domicilis no ofereixin les garanties necessàries per assegurar que l’aïllament sigui plenament segur. Pel que sembla, el rebrot té el seu origen en uns escorxadors de la Franja de Ponent, concretament a la població de Binèfar, on el govern d’Aragó va obligar a tots els treballadors a sotmetre’s als tests. Pel que s’ha pogut constatar, la intervenció del govern aragonès, no va ser del tot efectiva, per dir-ho suaument... 

La Sra. Divina Farreny
Fins aquí els fets. Però que han dit els màxims responsables del sistema sanitari a les comarques de Lleida? Dons la Gerent  de la Regió Sanitària del CatSalut Divina Farreny no ha estat especialment afortunada quan ha volgut treure importància al fet, dient que els diferents punts de contagi estaven “molt repartits” en el territori i això, que sens dubte és preocupant, resulta que per la Sra. Farreny ha estat “tranquil·litzador”. Sort que els tècnics de Salut Pública del territori saben el que es porten entre mans, malgrat que el seu màxim responsable vagi fent manifestacions no massa assenyades amb relativa freqüència.

Independentment d’això, és preocupant que a Lleida, com a alguna altre regió sanitària de Catalunya, s’està produint un efecte “purga” que pot ser molt nociu per la qualitat del sistema sanitari català. Alguns dels càrrecs tècnics de més pes específic en l’estructura de la regió sanitària de Lleida estan sent remoguts dels seus càrrecs per causes que no s’expliquen sinó és per la politització progressiva de tota l’estructura de l’administració. Aquestes persones que acumulaven anys d’experiència, coneixement de les persones i dels diferents dispositius sanitaris del territori, i amb molts anys a l’administració treballant amb lleialtat pels diferents responsables de regió sanitària que diferents partits al llarg de més de 30 anys, han anat situat al capdavant de la sanitat lleidatana. Ara, aquests magnífics tècnics estan sent substituïts per gent de partit (òbviament amb el carnet d’ERC) amb uns coneixements molt superficials (els que en tenen algun) sobre allò que serà objecte de la seva feina. Però és evident que la nova tendència a Catalunya passa per empobrir intel·lectualment les estructures de l’administració pública i enriquir les arques del partit a través de la “carta financera” que tots els militants d’ERC que ocupen un càrrec han de subscriure per cotitzar al partit que els ha col·locat en aquella posició, sense atendre a la seva idoneïtat per el càrrec i valorant només el fet de militar en el partit.   

I un bon exemple d’això és la pròpia gerent de la regió sanitària de Lleida. La Sra. Divina Farreny és infermera i llicenciada en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i ha fet un màster en “Hisenda Autonòmica i Local”. Ha treballat com a infermera en diferents dispositius sanitaris i socials lleidatans i ha estat tècnic de Salut Pública a la Diputació de Lleida. La seva experiència en gestió és nul·la i el seu coneixement de l’organització del sistema sanitari públic és molt superficial. Diuen els que la coneixen que el tracte a les persones no és precisament una de les seves habilitats. Malgrat tot, ha assumit aquest càrrec gràcies a la militància a ERC, però amb la seva actuació està sumint a la demarcació de Lleida en una situació de les pitjors de Catalunya, amb menys inversió que cap altre i menys iniciatives que qualsevol altre regió sanitària de Catalunya. De fet, Girona i Lleida representen en aquests moments dos pols oposats d’un mateix sistema sanitari: mentre els gironins estan plens d’iniciatives amb nous projectes i noves il·lusions, a Lleida s’han quedat els últims de la fila. Aquesta realitat no és nova d’aquesta legislatura sinó que s’arrastra ja, com a mínim, de la legislatura passada. Quan ocupes un càrrec públic a Lleida, no es pot ser un mesell davant dels que governen a Barcelona, si realment vols aportar coses per la societat a la que estàs servint.  

Divina Farreny, amb molta ambició política segons expliquen els que treballen al seu entorn, és una persona experta en estils de vida i alimentació saludables, i ha aprofitat la crisi de la Covid-19 per rodejar-se d'un nou equip amb gent afí que li riurà les gràcies, si, però li crearà problemes perquè no coneixen el que tenen entre mans. 

Amb la Sra. Farreny, la sanitat pública a Lleida va pel mal borràs... 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada