dissabte, 1 de febrer del 2020

Final de la legislatura també al departament de Salut


Tot i que no hi ha data concreta per a les eleccions, el sol fet d’haver anunciat la seva convocatòria és motiu suficient per que la paràlisi més absoluta s’apoderi dels departaments de l’administració, i per tant també del departament de Salut. S'ha acabat la legislatura de Twitter. 



Amb la legislatura dada i beneïda, comença a ser el moment de fer balanç del que han donat de si aquests quasi dos anys que haurà durat aquesta última legislatura, i pel que fa a Salut, és un balanç que no es pot considerar satisfactori. 



A efectes pràctics la legislatura està acabada. Quan s’acosten les eleccions els departaments de l’administració se sumeixen en una mena de paràlisi absoluta, de manera que ningú es mou, ningú vol córrer riscos, tothom intenta salvaguardar la seva cadira i la millor manera de fer-ho és intentant passar desapercebut, sense cometre errors que podrien ser determinants, de manera que en aquestes situacions el més aconsellable és no fer res. I no fer res, vol dir exactament això: no fer absolutament res.

Els papers s’eternitzen a les taules de treball, els projectes es paralitzen, les iniciatives s’aturen, i el dia a dia és d’allò més monòton intentant arribar al dia de les eleccions sense haver comés cap errada. És ben bé allò de “qui es mogui no surt a la foto”. També n’hi ha uns quants que resen per que guanyin “els seus” perquè si no és així, segur que els que arribin se’ls ventilaran. Entrem doncs en una situació de paràlisi administrativa en la que no passarà res d’important fins que no es celebrin les eleccions i es constitueixi un nou govern. Malauradament, la situació tampoc serà tan diferent del que hem viscut aquest darrer any i mig en el que les iniciatives o les noves propostes han brillat per la seva absència.

Repassant el que ha donat de sí la legislatura hi ha, en la meva opinió, un fet destacable: la creació de la direcció general de Professionals de la Salut i la feina que aquesta direcció ha dut a terme. La resta d’actuacions en les podíem haver estalviat juntament amb els sous de tots aquells que han contribuït a que no passés res de positiu al departament de Salut. Una pena i una nova oportunitat perduda. Per cert, no és un fet nou; aquesta no ha estat la primera legislatura en la que no hi han hagut novetats destacables. De fet, per ser honestos, quan no hi ha diners, poques alegries es poden permetre des de l’administració. Tanmateix si que era esperable alguna cosa més que l’estricta continuïtat dels projectes de la legislatura anterior. 

També es podria destacar en positiu que si la legislatura acaba amb l’aprovació dels pressupostos, que estan prorrogats des de fa dos anys, i que significarà segons ens han anunciat, una injecció de 900 milions d’€ addicionals pel sistema de salut, això seria bo pel sector sanitari. I aquesta és una bona notícia, sens dubte, però tampoc hem de llençar les campanes al vol. Perquè? Doncs per culpa del dèficit històric de la sanitat catalana. 

Si l’exercici econòmic de l’any passat el departament de Salut va fer un dèficit, segons algunes veus, de 1500 milions d’€, el primer que s’haurà de fer un cop els pressupostos estiguin aprovats és pagar aquest dèficit; per tant, el pressupost real disponible per a l’exercici es veurà disminuït en aquests 1500 milions d’€; és a dir, de fet el nou exercici tindrà una disponibilitat pressupostària real de 600 milions menys dels que es disposava en l’exercici anterior. Com que això és inviable, es tornarà a generar un dèficit igual o superior al de l’any passat, de manera que estem permanentment passant la pilota d’un any a l’altre, però cada any una mica més grossa. Fins quan? Doncs fins que tot torni a esclatar i s’hagi d’obrir un nou període de retallades. És la conseqüència de tres evidències: cal canviar i millorar el sistema de finançament de la sanitat si es volen mantenir cartera de serveis i qualitat del servei,  cal una gestió professional dels recursos i cal aprendre dels errors del passat. Les fugides endavant s’acaben pagant cares.

Aquesta també ha estat la legislatura de les vagues dels metges. Segurament no tota la culpa és dels responsables del departament de Salut. Les queixes dels metges portaven anys incubant-se com a conseqüència de les retallades i han aflorat amb força aquest any passat. Per cert, val a dir que aquestes vagues han tingut un efecte positiu pel sistema sanitari perquè a causa d’elles s’han produït algunes millores sobretot pel que fa a la dotació de les plantilles. 

També ha estat la legislatura de Twitter. Mai abans el departament de Salut havia fet un ús tan important d’aquesta xarxa social. Lamentablement, la gran majoria de piulades eren propaganda política, sens aportar valor. Que si avui he estat aquí, que si he anat allà, que si demà inauguro això... 

En fi... venen uns dies de encara més calma absoluta...      

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada