dijous, 20 de febrer del 2020

Les comarques de Girona són pioneres en dotar al territori d’uns serveis assistencials en xarxa (I)

No fa massa temps explicava en el blog que els Hospitals de Campdevànol i Olot havien constituït un servei territorial de cirurgia general per sortir al pas de la manca de professionals existent i poder continuar oferint uns serveis de cirurgia de qualitat a les seves  poblacions respectives. No és aquest l’únic exemple de creació d’una xarxa territorial per oferir els serveis sanitaris a la ciutadania; altres especialitats com endocrinologia o oncologia han estat abordats a les comarques gironines sota aquesta mirada en xarxa d’abast territorial. Ara, s’ha consolidat una experiència similar en el camp de la cirurgia plàstica que ja portava anys duent-se a terme, des del voluntarisme dels cirurgians plàstics dels hospitals de la ciutat de Girona. I tal com explica el gerent territorial de l’ICS a Girona, aquesta experiència no serà la última, atès que ja estan treballant en l’extensió territorial d’altres serveis assistencials. 


Per donar a conèixer en detall l’experiència, és oportú copsar l’opinió de qui ha estat, des de fa anys, treballant per la consolidació d’aquest servei territorial de cirurgia plàstica i reparadora, i cap de servei d’aquesta especialitat el Dr. Òscar Huc, i també és interessant aportar la visió del Dr Joaquim Casanova, gerent territorial de l’ICS per que expliqui la seva posició sobre la col·laboració de l'ICS amb els hospitals comarcals de la demarcació de Girona.     





El Dr. Òscar Huc, cap del servei de Cirurgia
Plàstica i Reparadora de l'Hospital
Josep Trueta de Girona 
El Dr. Huc, responsable d’aquest servei d’abast territorial, explica que ell va començar a treballar a Girona a l’any 1997, i des d’un primer moment va copsar la necessitat de prestar serveis de la seva especialitat més enllà dels murs de l’Hospital Trueta. Per això va començar a donar suport a un parell d’hospitals de les comarques gironines. Des de llavors ençà, la idea inicial s’ha anat consolidant, creixent en el temps, agafant estructura i incorporant professionals. En aquests moments l’equip el formen sis cirurgians plàstics, tots ells ara contractats per l’Hospital Trueta, havent integrat a l’equip propi del Trueta els professionals de l’Hospital Santa Caterina. Tos sis especialistes es desplacen als hospitals de Figueres, Olot i Palamós a banda del Santa Caterina de la capital gironina, per prestar atenció ambulatòria i quirúrgica en matèria de cirurgia plàstica. Els cassos de més complexitat s’atenen exclusivament a l’Hospital Trueta.  

El Dr. Huc destaca que mica en mica l’Hospital Josep Trueta de Girona ha “ascendit a la primera divisió” i en aquest sentit i referit només a la seva especialitat remarca que són, juntament amb l’Hospital de Bellvitge, els únics centres de Catalunya en els que en un nombre elevat de cassos, la reconstrucció de mama pot fer-se immediatament després de la mastectomia; a les comarques gironines això afecta al 80% dels cassos. També mostra la seva esperança que de cara al futur, i en un  termini no excessivament llarg, podran formar residents. 

Després d’anys fent aquesta feina amb una visió territorial, finalment han  aconseguit que el CatSalut reconegui el seu esforç personal i puguin cobrar dietes per compensar els desplaçaments als diferents hospitals. Això és possible perquè al ser un servei territorial que abasta totes les comarques de la Regió Sanitària, el CatSalut compensa al Trueta per els sobre-costos que ha assumit. Per la seva banda els hospitals comarcals facturen pel seu compte al CatSalut l’activitat duta a terme en els seus hospitals per els professionals mèdics del Trueta. Per la seva banda, els hospitals comarcals que es veuen beneficiats per aquest servei territorial de cirurgia plàstica aporten tots els recursos necessaris per possibilitar l’actuació dels cirurgians plàstics: anestesistes, infermeria, quiròfans, material quirúrgic, instrumental, etc. 

Aquesta és per tant, una experiència en la que tothom hi surt guanyant: els ciutadans d’Olot, Figueres i Palamós, perquè s’eviten molts desplaçaments a Girona i poden ser atesos a prop dels seus llocs de residència; els hospitals de les localitats esmentades perquè poden oferir als seus ciutadans uns serveis assistencials que altrament no tindrien, i això els permet facturar una activitat que per ells mateixos no podrien realitzar; els cirurgians de l’equip perquè disposen d’un volum de malalts que els permet millorar la seva expertesa, i l’Hospital Trueta per que pot tenir un servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora potent, que no estaria justificat sense aquests malalts addicionals. 

Tot plegat és un exemple de com de la necessitat sorgeixen solucions per resoldre problemes. A les comarques gironines han començat a estructurar serveis d’abast territorial que presten els seus serveis en més d’un hospital. La xarxa catalana de serveis assistencials comença a expandir-se pel territori...

(Continuarà...)    

2 comentaris:

  1. Els Hospitals d'Olot, Figueres i Palamos son gestionats per Fundacions Privades. Opaques i alguns d'ells amb molts problemes detectats per la Sindicatura de Comptes. I alguns tenen una sola porta pero dos camins el de prepago (CatSalut) i el de repago (privada pura i dura). Tot i així el treball en xarxa es per aplaudir-lo.

    ResponElimina
  2. Disculpa però no comparteixo les teves opinions sobre Figueres, Olot i Palamós. Estàs molt equivocat.

    ResponElimina