dilluns, 18 de març del 2019

Metges de Catalunya, en plena campanya electoral, posa en risc la seva credibilitat


El sindicat mèdic amenaça amb reprendre la vaga dels metges de primària de l’ICS, excusant-se amb que alguns dels acords del final de la vaga del mes de novembre no s’estan aplicant amb immediatesa, quan són perfectament conscients que certes mesures acordades requereixen temps per la seva implementació.
Aquesta manera d’actuar denunciant una situació que ells coneixien perfectament que es produiria, dona una mala imatge del Sindicat, que amenaça amb una nova mobilització purament per motius electoralistes, davant les eleccions sindicals que s’han de dur a terme properament a l’ICS.
Aquestes maneres de fer, del tot oportunistes, acaben desqualificant a aquells que les practiquen. Lamentablement Metges de Catalunya ens té massa acostumats a aquests estirabots. El perill que corren és que partint d’arguments sòlids, que ho eren, per defensar la mobilització que varen fer a finals de novembre de l’any passat, ara, per motius purament electoralistes perdin credibilitat, i com a conseqüència perdin també força per continuar reclamant millores per a l’assistència primària, malgrat guanyin les eleccions sindicals properes. La credibilitat es guanya a partir de la seriositat i el compromís en la manera en que ens relacionem amb els nostres interlocutors. La credibilitat es té, quan les paraules no són buides, quan al darrera d'elles hi ha principis, valors i fets en consonància amb els compromisos. 



    

Segons Metges de Catalunya, una enquesta duta a terme en els diferents centres de primària, demostraria que no s’estan complint al 100% en tots els centres de l’ICS, determinats acords dels que varen servir per desconvocar la vaga de novembre passat, i entre ells assignar 12 minuts per cada visita a les agendes, fet que comporta sobrepassar les 30 visites diàries en moltes consultes i com a conseqüència tenir que dedicar més dels 2/3 de la jornada laboral a atendre les consultes en detriment de l’1/3 de la jornada que s’hauria de dedicar en la seva integritat a la formació continuada. També es queixen que hi ha centres d’atenció primària que encara no han incorporat cap dels metges de família que s’havia acordat. 

En base a aquesta situació, segons Metges de Catalunya, els professionals enquestats aposten per reprendre les mobilitzacions. Tanmateix, aquesta situació, era coneguda en el moment en que es varen signar els acords. Metges de Catalunya sap que 250 metges de família no s’improvisen així com així. Primer perquè a Catalunya no hi ha aquest nombre de metges de família pendents de trobar una feina, i segon perquè tampoc arreglaríem res si l’ICS es dediqués a contractar metges de família d’altres institucions del SISCAT que també gestionen centres d’atenció primària. Si no es pot disposar del nombre de professionals que calen, és evident que dedicar 12 minuts per pacient comportaria unes llistes d’espera brutals per accedir a la primera línia de l’assistència sanitària pública i això tindria com a conseqüència una pèrdua de la qualitat assistencial que no ens podem permetre; ni els ciutadans ni tampoc els professionals de la primària. La clau de volta per aconseguir que els acords siguin efectius al 100% en tots els centres de primària, tant de l’ICS com de la resta d’institucions del SISCAT, passa indefectiblement per l’aparició de nous professionals en l’assistència primària. Hi poden haver accions per intentar millorar una mica la situació actual, però anunciar que aquestes millores seran immediates és senzillament enredar a la gent. Metges de Catalunya sabia des de l’instant “zero” que amb els 250 metges nous que el sistema necessita, la resposta no pot ser immediata... ni tan sols ràpida. Calen anys. Per tant,  no enredem. 

Què diu l’ICS per la seva banda? Doncs segons unes declaracions que el seu director gerent Josep Maria Argimon ha fet a l’agència Europa Press, l’ICS explica que els acords segueixen el seu curs, al ritme que s’havia previst, i que totes les millores que es varen acordar no poden aplicar-se amb immediatesa. El Dr. Argimon diu que transformar el sistema i al mateix temps poder revertir les dures conseqüències de la crisi, requereix temps, més enllà dels 3 mesos que han transcorregut des que es va desconvocar la vaga dels metges de primària. Tanmateix l’ICS es reafirma en “l’acompliment de tots els acords adoptats, fer-ho amb la màxima transparència, i amb la participació dels professionals, societat científiques i sindicats”. 

El cert és que els propers 26 i 27 de mars hi ha eleccions sindicals a l’ICS. I el cert és també que el Sindicat Metges de Catalunya ha guanyat aquestes eleccions de manera consecutiva en les dues últimes comtesses electorals. I el sindicat vol continuar sent el sindicat majoritari a l’ICS i intentar que aquesta posició li serveixi per assolir una posició de lideratge també en la resta del SISCAT. Aquesta pretensió és del tot lícita, només faltaria, però utilitzar amenaces de noves mobilitzacions amb pretesos incompliments per part de l’ICS no és honest. Sabien que aquells acords no es podien aplicar de manera immediata. Ho sabien. 

Guanyar-se la credibilitat requereix el seu temps; perdre-la és qüestió d'hores...   

2 comentaris:

  1. Qui firma això? O és que publiqueu les opinions de l'Argimon de forma anònima??

    ResponElimina
  2. Hola Juan. Ho signo jo, Ricard Bosch, que soc l’editor del blog. I el que escric és el que penso, independentment de si la meva opinió coincideix o no amb la del Dr. Argimón.
    Gràcies per participar

    ResponElimina