Tornar a parlar de l’Hospital de Reus, cansa; i cansa perquè el problema és repetitiu. De fet més que de l’Hospital de Reus, caldria parlar d’una classe política, que va generar el problema i que s’ha mostrat absolutament incapaç de trobar solucions.
Malgrat l’increment de l’aportació del CatSalut, l’Hospital continua acumulant dèficit, fet que posa en evidència la poca voluntat política de l’Ajuntament de Reus de voler gestionar amb professionalitat i rigor el centre hospitalari.
Inicialment la solució passava per la constitució d’un consorci entre la Generalitat i l’Ajuntament de Reus que havia de gestionar l’Hospital, però davant de les traves que hi posava l’Ajuntament reusenc es va optar per la creació d’una empresa pública. Ara, han passat dos anys i no tenim ni una cosa ni l’altre, però això si, un dèficit acumulat que haurem de pagar tots els catalans per la mala gestió dels polítics locals. A qui hem de felicitar?
Sembla que l’Hospital de Reus continua acumulant dèficit. Dels 3,2 milions de dèficit de l’exercici del 2017 es passarà a un dèficit de 111,6 milers d’€ a l’exercici 2018. El que podria semblar una millora en la gestió, en el fons és tot el contrari. Veiem perquè: els ingressos de Hospital Sant Joan procedents del CatSalut s’han incrementat del 2107 al 2018 en gairebé 7 milions addicionals. Si el dèficit de l’any 17 va ser de 3,2 milions, i a l’any 18 l’Hospital rep 7 milions més, voldria dir que mantenint controlades les despeses, l’exercici 2028 hauria d’haver-se tancat amb superàvit. En canvi ens trobem amb un dèficit de 0,11 milions. Quina és la raó d’aquest nou dèficit? Doncs només hi ha una raó: el creixement sense control de les despeses. Això vol dir que malgrat la injecció econòmica del CatSalut, l’Hospital de Reus continua amb els desajustos estructurals que manté des del primer dia de la seva inauguració.
Ens hauríem de preguntar el motiu que justifica que l’Hospital de Reus, a l’any 2018 hagi facturat 7 milions més al CatSalut que els facturats a l’exercici del 2017. Aquests 7 milions de més representen quasi un 6% d’increment de la facturació de l’Hospital. Quin hospital del SISCAT ha aconseguit incrementar la seva facturació al CatSalut quasi un 6% a l’any 2108? Descartant cap tracte de favor, no estaria de més conèixer els motius que justifiquen aquest increment dels ingressos precedents del CatSalut per part de l’Hospital, que difícilment poden estar originats per una major activitat. D’on deuen provenir? Seria interessant saber-ho perquè la mateixa solució hauria de ser aplicable a tots els hospitals de Catalunya que tenen dificultats econòmiques, i en cap cas vull pensar que a l’Hospital de Reus se li hagi fet un vestit a mida.
Amb aquests resultats de l’exercici, l’Hospital de Reus entra de nou en causa de dissolució per quarta vegada. Anteriorment la situació es va salvar gràcies a l’Hospital de Mora, al que se li van manllevar diners excedents dels seus comptes, a través de GECHOSA (empresa de l’Hospital de Reus que encara gestiona l’Hospital de Mora) per poder compensar les pèrdues econòmiques de l’hospital reusenc. Es tornarà a repetir de nou aquest any l’afectació als comptes de l’Hospital de Mora d’Ebre? Doncs probablement...
I tot això passa perquè el departament de Salut encara no ha trobat el desllorigador per resoldre els problemes de l’Hospital de Reus. Fa dos anys, la solució que havia proposat Salut passava per la creació d’un Consorci amb l’Ajuntament de la capital del Baix Camp, però entre l’aplicació del 155 que va paralitzar el projecte, i l’Ajuntament de Reus que vol mantenir la propietat de l’edifici per continuar-se finançant a través del lloguer, han impossibilitat l’aplicació d’aquesta solució que per altre banda està generalitzada a Catalunya però... Reus és Reus...
A l’inici d’aquesta legislatura, el nou equip del departament de Salut, a la vista dels inconvenients creats per l’Ajuntament de Reus, va proposar resoldre la crisi mitjançant la creació d’una empresa pública que seria l’encarregada de gestionar l’Hospital i assumir tot el deute acumulat, permetent a més que l’Ajuntament continues cobrant un lloguer quan l‘edifici ha estat pagat íntegrament per la Generalitat. Un possible escàndol del que caldria exigir responsabilitats si s'acaba duent a terme.
I mentre uns discuteixen si són verdes o madures i uns altres maregen la perdiu, l’Hospital, malgrat els tractes de favor que ha rebut, continua generant dèficit. I el continuarà generant fins que adeqüi la seva cartera de serveis a les necessitats de la població a la que atén, i els polítics deixin de ficar-se en qüestions pròpies de la gestió, i assumeixin que Reus és Reus, i li toca el que li toca. Ni més... ni menys.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada