dimecres, 30 de gener del 2019

La consellera de Salut reapareix després de la seva baixa maternal (i II)





(...Continua de l’entrada anterior)

L’entrevista a la consellera Vergés va continuar amb la manca de professionals i les fuites d’aquests a comunitats veïnes atrets per el fet de tenir menys pressió assistencial i guanyar més diners. La consellera va explicar que havien organitzat el Fòrum de diàleg de professionals que va servir per identificar entre altres coses que la primària és un dels punts claus en els que actuaran per dotar-la de tots els professionals que calgui. Alba Vergés va dir que “hem de planificar les necessitats futures de metges, tot i que avui acaben medicina tants metges com els que els jubilen. Estem per sobre de la mitjana europea en metges, i en canvi ens falten infermeres. Però tot i així tenim problemes amb certes especialitats i en determinats llocs, però ho hem de solucionar. Sabem quines necessitats tenim a tot el territori, també als Pirineus i hem de posar les mesures per retenir el talent a tot el territori. Els hospitals de referència han de creure’s que ser de referència també vol dir col·laborar amb els hospitals més petits del seu entorn per aportar solucions quan hi ha manca de professionals en alguna especialitat”. 

Segons la consellera, el futur passa per reforçar el rol de les infermeres també a la primària. Les infermeres estan fent funcions que no les tenen reconegudes oficialment però en canvi les estan duent a terme. L’orientació de l’assistència primària cap a la comunitat és un camp on les infermeres tenen un important paper a jugar-hi.

També es va parlar de la incorporació dels metges de família acordats amb el sindicat Metges de Catalunya, i la consellera va explicar que dels 250 metges que es preveu incorporar ja ho han fet 30. També s’han pres mesures per portar a la pràctica la resta d’acords pactat amb el comitè de vaga.

En l’entrevista no podia faltar la polèmica arran del trasllat de l’oncologia infantil del Parc Taulí a Vall d’Hebron. En aquest tema la consellera va explicar que la qualitat de l’assistència que es presta requereix d’un conjunt de cassos suficients per mantenir l’expertesa dels professionals i va garantir que es continuarà fent a Sabadell el seguiment dels malalts per evitar tant como sigui possible els desplaçaments de Vall d’Hebron.

La consellera Vergés va estar molt poc precisa sobre el futur de l’Hospital de  Mora d’Ebre del que va evitar comprometre’s amb la seva forma de governança i es va limitar a explicar que el departament hi invertirà 5 milions d’€ per diferents millores.

L’entrevista va continuar parlant de la saturació dels serveis d’urgències dels hospitals, i en aquest punt la consellera va demanar que els afectats per situacions de possible urgència utilitzessin abans d’anar a l’hospital, els serveis del 061 CatSalut Respon, els CAP d’assistència primària i els CUAP, el mateix SEM i això descongestionaria els serveis d’urgències hospitalaris, i va insistir en que els col·lectius de risc es vacunin. Va defensar les avantatges del PLANUC i com aquest pla aprofita els recursos dels sociosanitaris per descongestionar els hospitals entre moltes altres mesures. 

“El problema de les urgències no és dels hospitals sinó també de com poden ingressar més ràpidament malalts en el sociosanitari, com potenciem l’hospitalització a domicili, com ens posem d’acord amb la primària perquè sigui més resolutiva, tot això exigeix molta feina que per primera vegada s’està fent amb la implicació de les gerències” va afegir Alba Vergés.

En aquest punt toca un altre aclariment a banda: que la consellera digui que és la primera vegada que s’estan fent les feines que ella ha enumerat, només s’explica pel fet que ella desconeix que és el que s’ha estat fent a Salut abans que ella arribés al departament. Seria acceptable dir que ara s’intenten fer millor, però que és la primer  vegada que es fan...Hi ha afirmacions que no es poden fer amb tanta lleugeresa. La humilitat sempre és una bona companya de viatge

Sobre el rebrot del xarampió a Europa, la consellera recomana les vacunacions sistemàtiques atès que són necessàries i remarca que cal insistir en que ens hem de protegir no només a títol individual sinó també col·lectivament. No ens hem d’alarmar, però hem d’estar absolutament vigilants. A Catalunya tenim un índex de vacunacions prou elevat amb relació a molts països europeus, però hem de mantenir-nos vigilants.

També es va parlar de la gestació subrogada, tema en el sembla que el comitè de bioètica espanyol es partidari de no regular-ho, mentre que el comitè català de bioètica sembla que sí, que ho vol analitzar. Sobre aquest punt la consellera Vergés va dir que “Intervenen molts drets en aquest tema, els de la dona, els dels infants... És una realitat que hi ha, però no és una prioritat. Cal tenir en compte que en aquests moments això no és un problema sanitari, sinó sobretot un problema jurídic”.

Tot seguit es va encetar el problema que es va generar l’any passat quan el conseller Comin volia comprar l’Hospital General de Catalunya. Sobre aquesta qüestió la consellera va dir que “la situació està com tal com estava; no hi ha novetats. És cert que el Vallès si concentra una quantitat de població molt gran, i el mapa sanitari preveia més dispositius en aquesta zona, però hem de mirar que necessitem ara, amb la realitat actual de població i si el Vallès necessita un reforç continuarem la línia del conseller Comin, però ho hem de continuar estudiant”

Sobre el problema del maltractament de nadons la consellera va explicar que en el cas del nadó que va morir recentment a Vall d’Hebron no hi va haver cap problema en l’atenció clínica que va rebre el nen en els diferents dispositius sanitaris en els que va ser atès, segons demostra la investigació que s’ha dut a terme. Això no treu que no  es pugui revisar circuits i protocols per millorar les actuacions de futur. Sobre la ingesta  d’alcohol en l’embaràs la consellera va dir que es fan i es continuaran fent campanyes perquè les dones embarassades deixin  de consumir alcohol ni que sigui mínimament.   

L’entrevista va acabar amb un comentari sobre  del ministre Borrell que com és sabut ha volgut menystenir el nombre de ferits de l’1-O . Sobre això la consellera Vergés va dir “Jo li vaig dir mentider, perquè no hi ha un altre paraula per qualificar les afirmacions del Sr. Borrell. El seu comentari posa en qüestió la integritat dels professionals sanitaris que van atendre als més de 100o ferits. Li diré mentider tantes vegades com toqui”.

I fins aquí el que va donar de sí l’entrevista a la consellera Vergés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada