dijous, 24 de gener del 2019

El departament de Salut sota mínims


El sector sanitari, però també el personal del departament de Salut, comencen a detectar preocupats, una certa paràlisi sobretot al CatSalut. Cada vegada costa més aconseguir respostes àgils als problemes que planteja el dia a dia.



El retorn de la consellera Vergés al capdavant del departament desprès de la seva baixa maternal hauria de servir per reactivar les dinàmiques del departament i del CatSalut, que semblen superades per les circumstàncies.        



El contrast entre aquesta legislatura i l’anterior pel que fa a la vida del departament de Salut és notori. Hem passat d’una situació en la que el departament estava dia sí i dia també als mitjans de comunicació, a una situació en la que el departament de Salut sembla somort i sense iniciatives. S’ha passat d’una exposició exagerada del departament als mitjans, a la pràctica desaparició del departament davant de la opinió pública. Abans es parlava de Salut per lo bo i pel dolent, i ara ni se’n parla.  I això que d’entrada pot semblar bo, ho és només parcialment atès que caldria parlar de salut i de totes aquelles iniciatives de l’administració que contribueixen a millorar la salut dels ciutadans. 

El conseller Comin sobreactuava, però amb la seva aparició constant a ràdios, televisions i altres mitjans de comunicació donava la sensació que el departament de Salut estava fent coses, i no en feia tantes com les que semblava, però Déu n’hi do les que es feien. No totes al gust del sector, cert, però moltes d’elles útils per millorar les prestacions del sistema sanitari públic català. El conseller Comin era un gran comunicador; es relacionava molt bé amb els mitjans de comunicació i sabia cridar la seva atenció. Comptava a més amb un equip potent, amb David Elvira al front d’un conjunt de professionals bons coneixedors del sistema sanitari, que més enllà dels avatars de la política podien centrar-se en l’anàlisi dels problemes del sistema sanitari i intentaven aportar solucions sense excessiu soroll mediàtic.

La baixa de la consellera Alba Vergés per maternitat ha posat de manifest la debilitat de la secretaria general del departament, absolutament inoperant, que no ha millorat en res a la ja absent secretaria general de la legislatura anterior, i ha deixat també en evidència al director del Servei Català de la Salut, que davant dels problemes que la sanitat catalana té acumulats, no se’l sent aportar ni propostes ni noves idees. Tenim una vaga de metges convocada per el mes de febrer, i al CatSalut sembla que aquest problema no vagi amb ells; dona la sensació com si es volguessin desentendre d’aquesta vaga, a veure si algú altre entoma el conflicte. Però més enllà de la vaga, què opina el director del CatSalut del sistema de salut que ell dirigeix? On el vol portar? Quines dificultats està trobant? Quines iniciatives més immediates vol endegar? Què hi la de la Instrucció del CatSalut que ha de regular l’activitat privada en centres d ela xarxa pública? Què passarà amb els consorcis ara que sembla que han quedat exclosos del concepte de “mitjans propis” del CatSalut? Ningú en sap res... Adrià Comella ha participat aquests dies en un acte organitzat pel Cercle de Salut, aquesta organització que actua com el Guadiana, apareixent de tant en tant, orientada bàsicament a les elits sanitàries. Però el sector sanitari, els seus professionals, necessiten una informació més viva, més propera i més permanent que l’aparició fugaç en un acte d’una entitat que només integra directius del sector. Actuant així es cau en aquell error que cometen alts directius d’algunes organitzacions sanitàries quan expliquen les coses en els comitès de direcció, però els seus integrants es guarden les informacions per a ells i no les transmeten a les seves respectives àrees per que els treballadors se n’assabentin. El sector sanitari, treballadors inclosos, té dret a saber com s’orienta el CatSalut en aquesta nova etapa, quines prioritats cal establir i quins objectius es marquen des del CatSalut per el sistema sanitari públic en aquesta legislatura.    

Sigui com sigui, la sensació generalitzada en el sector i en el conjunt dels treballadors de l’administració sanitària és que el departament de Salut està absent; no hi és. Per comprovar fins a quin punt el departament de Salut i el CatSalut han caigut en una situació d’hivernació, he analitzat les notícies publicades en la web del departament de Salut i la del CatSalut en el període 1 a 20 de gener del 2018 (en plena vigència de l’article 155 que tan mal va fer a la nostra sanitat pública) amb el mateix període d’aquest any 2019. Els resultats són aquests:

Web del departament de Salut:
De l’1 al 20 de gener del 2018 publica 11 notícies
De l’1 al 20 de gener del 2019 publica 9 notícies (quasi un 20% menys d’informació)
Web del CatSalut:
De l’1 al 20 de gener del 2018 publica 10 notícies
De l’1 al 20 de gener del 2019 publica 5 notícies  (un 50% menys d’informació)

I per tant, el conjunt del departament de Salut hauria donat a conèixer 21 iniciatives de l’1 al 20 de gener del 2018 en plena vigència de l’article 155 de la Constitució, mentre que aquest 2019 el conjunt del departament ha donat a conèixer només 14 iniciatives. Aquesta està resultant una legislatura de “passa com puguis”. Certament 20 dies és un període molt curt, i segur que per si mateix no és significatiu, però si que denota la paràlisi si més no informativa del departament. I em temo que no només informativa... 

Segons ha transcendit, després de la seva baixa per maternitat, la consellera Vergés ha reprès avui les seves activitats polítiques i també al front del departament de Salut. A veure si a partir d’ara es nota un tomb important en les iniciatives del departament i del CatSalut, i d’entrada s’afronta amb valentia i rigor aquesta amenaça de vaga que tenim sobre la taula. Tant de bo, ben aviat aparegui algun senyal d'acció política. Tots hi guanyarem.              

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada