dimecres, 16 de gener del 2019

Al febrer, nova vaga de metges dels centres concertats amb el CatSalut


El sector públic concertat viurà una nova vaga de metges (si ningú no hi posa remei) entre els dies 18 i 22 de febrer, que afectarà a 10.000 professionals de més de 50 hospitals, centres d’atenció primària, sociosanitaris i de salut mental. Aquesta nova situació de conflictivitat es deu a l’immobilisme del departament de Salut, però també a les pràctiques viciades de les patronals en la negociació col·lectiva, que requereixen una profunda revisió. El sindicat Metges de Catalunya amb aquesta convocatòria pretén poder encetar un diàleg amb el CatSalut per negociar totes aquells reivindicacions del col·lectiu mèdic que incomprensiblement varen quedar fora del conveni col·lectiu.
A banda del que resulti d’aquesta convocatòria cal exigir a les patronals una nova manera de negociar els convenis col·lectius del sector. Deixar als metges, a les seves reivindicacions però també a les seves aportacions, fora del conveni que regula aspectes del funcionament d’un hospital equival a relegar el paper del metge a una posició secundària de la vida hospitalària, i això no té cap sentit, es miri com es miri.           




Es veia a venir. En la última entrada al blog avisava del malestar existent dintre del col·lectiu mèdic, conseqüència dels incompliments per part del CatSalut de les promeses fetes pel director del Servei, referents a donar instruccions a les patronals perquè cerquessin acords amb el sindicat Metges de Catalunya al voltant de les reivindicacions mèdiques que no varen ser recollides per el conveni col·lectiu del sector signat recentment. Han passat dos mesos i ni el CatSalut ni les patronals no han mogut un dit en busca d’aquests acords. 

Com a conseqüència de tot plegat, els metges s’han sentit novament enganyats al no constatar cap voluntat de negociació i per tant s’han vist abocats a recórrer novament a la vaga per defensar la qualitat de l’assistència, millorar les condicions de treball i altres aspectes laborals i retributius.  Una vaga que és la continuació de la que varen endegar la última setmana de novembre, i que varen desconvocar sota la falsa promesa de reprendre les negociacions amb les patronals. Sabut és que als metges els costa molt fer us del dret de vaga, perquè són molt conscients de les repercussions que aquestes vagues tenen per a la ciutadania. Els professionals no han sortit al carrer durant tots aquests anys en els que els han retallat els sous, sinó que ho fan quan les circumstàncies afecten directament a la qualitat assistencial. Per tant, quan recorren a exercir el dret de vaga, és senyal que la decisió ha estat molt madurada i que els motius que els porten a fer-la són greus. Concretament aquesta vaga, que es durà a terme en 53 hospitals d’aguts, 86 equips d’atenció primària, 50 centres sociosanitaris i 25 de salut mental, i serà efectiva els dies 18, 19, 20, 21 i 22 de febrer, pot arribar a afectar a més de 10.000 professionals. 

Entre les reivindicacions mèdiques hi figuren les qüestions següents:
  • Distribució de la jornada laboral amb un 70% del temps dedicat a l’assistència i un 30% dedicat a formació i recerca.
  • Establir un límit màxim de visites tant en els centres d’atenció primària com en les consultes hospitalàries, fixant també un temps mínim per visita.
  • Reduir les contractacions temporals i a temps parcial .
  • Eximir de la obligació de fer guàrdies de presència a les metgesses embarassades.
  • Regulació de les guàrdies localitzades per evitar els excessos que s’estan cometent avui.
  • Tal com estableix la doctrina del Tribunal Suprem, les hores de guàrdia de presència física han de ser retribuïdes al preu d’una hora de treball normal.  
  • Percepció del 100% de les retribucions fixes i periòdiques durant les baixes per maternitat. 
  • Recuperació del poder adquisitiu perdut en els darrers 10 anys. 
Cal reflexionar en les causes que ens han portat a aquesta situació. A banda de la poca experiència de la cúpula del departament de Salut en matèria de conflictivitat laboral i del desconeixement del que és el sector i de com són els poders fàctics que el configuren, hi ha al meu entendre uns altres responsables de que les coses hagin arribat fins aquest punt. I aquests responsables no són altres que les patronals. Amb uns tarannàs negociadors propis d’altres temps, les patronals han comès per enèsima vegada un error greu. Apartar de la negociació col·lectiva les reivindicacions dels professionals que són la peça clau juntament amb la infermeria en el funcionalment d’un hospital és una errada estratègica que tindrà conseqüències; millor dit, ja les està tenint. Cal revisar el procés negociador, cal renovar als negociadors de tota la vida, cal en definitiva actualitzar una manera de fer que ha quedat obsoleta. 

Els metges es mostren molestos perquè s’han reunit amb càrrecs del departament de Salut per intentar iniciar el diàleg al que s’havia compromès Adrià Comella, i aquests els han fet saber, que “de lo dicho nada”, que s’havia signat un conveni i que no hi havia res més a parlar.

Pel que fa a les accions properes, cal observar que el sindicat Metges de Catalunya ha convocat aquesta vaga amb una mica més d’un mes d’antelació. Perquè aquest espai de temps tan llarg entre convocatòria i inici de la vaga? Doncs està molt clar: els metges pretenen que els escoltin, que hi hagi temps per negociar una sortida de la vaga tal com va passar amb la vaga de primària també a la última setmana de novembre. Els metges volen seure amb la direcció del CatSalut, volen parlar, volen negociar i arribar a acords per desconvocar la vaga, però tenen clar que si no els escolten, sinó s’atenen mínimament les seves reivindicacions tiraran endavant la vaga amb totes les conseqüències. 

Tant de bo ben aviat els metges i la direcció del CatSalut puguin asseure’s al voltant d’una taula i escoltar-se es uns als altres per arribar a  acords. En la vaga de metges de primària  de l’ICS de finals de novembre passat, es va fer així i finalment al quart dia de vaga aquesta va poder ser desconvocada gràcies al diàleg. Ara no hauria de ser diferent.         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada