dilluns, 28 de gener del 2019

La consellera de Salut reapareix després de la seva baixa maternal (I)


La consellera Alba Vergés és entrevistada al “Matí de Catalunya Ràdio” però no deixa titulars destacats, més enllà d’eludir responsabilitats davant de la vaga de metges convocada a la sanitat concertada. Un error que es pagarà car. 



En l’entrevista Alba Vergés ha explicat que tot i la baixa maternal, no ha estat desconnectada de la realitat del departament de Salut en cap moment, doncs s’ha mantingut en contacte permanent amb el seu equip, que segons la consellera “ha treballat a tope”.



El primer tema que s’ha tractat en l’entrevista és el de la vaga de metges anunciada per el proper mes de febrer, i amb les explicacions de la consellera ha quedat ben clar que el departament de Salut es vol desentendre d’aquesta mobilització dels metges de la sanitat pública concertada. La consellera ha volgut deixar clar que “mai deixem de parlar amb ningú” i ha afegit que les millores que es varen acordar en la vaga de la primària de l’ICS s’estendran també a la primària concertada, però ha evitat comprometre’s en la negociació de les reivindicacions dels metges dels hospitals concertats, que com és sabut varen quedar fora del conveni gràcies a la connivència entre les patronals i alguns sindicats, assegurant que des del departament actuaran com a “facilitadors” dels possibles acords que hi pugui haver entre metges i patronals, però en cap cas com una part negociadora de la vaga. La consellera Vergés ha dit que adopten aquesta postura per respecte a l’autonomia de les parts, sindicats i patronals, que són els que regulen les qüestions laborals relacionades amb la sanitat concertada. També s’ha referit al conveni col·lectiu del SISCAT signant recentment per un 90% de la representació sindical. Ha insistint en diverses ocasions en el respecte a l’autonomia de les parts en conflicte, però tot i que segons ella al departament no els toca intervenir, “facilitarem que les parts parlin i que arribin a acords en tot allò que no està previst en el conveni”

Abans de continuar amb la resta de l’entrevista, val la pena fer algun comentari al que ha dit la consellera respecte a la vaga del metges de la sanitat pública concertada.

El primer punt que cal aclarir és que el respecte a l’autonomia de les parts sembla molt més una excusa de mal pagador que no pas un argument seriós. Al mes de novembre, al bell mig de la negociació del conveni col·lectiu, el director del CatSalut, fent cas omís a l’autonomia de les parts, va cridar al seu despatx a sindicats i patronals per separat, donant instruccions a uns i altres del que calia acordar i en quins acords ell (el CatSalut) estava disposat a posar-hi els diners que fossin necessaris. Això en cap cas no és respectar l’autonomia de les parts. Potser seria més realista dir que el respecte a aquesta autonomia es produeix només quan al departament de Salut li convé.

Hi ha encara un segon punt. Segons la consellera, el departament de Salut no és una part negociadora de la vaga. Qui són els propietaris dels consorcis sanitaris que formen part del SISCAT?. Tots ells pertanyen al conjunt d’entitats del sector públic de la Generalitat, o no? Qui en nomena el president i els conselles de govern?. Tots els consorcis sanitaris depenen del CatSalut, per tant, la vaga els afecta de ple.

I finalment un tercer punt: considera la senyora consellera que té algun sentit deixar les reivindicacions dels metges fora del conveni col·lectiu? Entén la consellera Vergés que aquest 90% de representació sindical que ha signat el conveni està legitimat per deixar de banda l’opinió dels professionals mèdics a l’hora de decidir com s’han d’organitzar determinades funcions en un hospital? És que si la resposta fos positiva el que la Sra. consellera ens estaria dient és que la visió dels metges i les seves aportacions no tenen cap consideració per a ella. I això seria molt greu.

Veient que aquest intent de treure’s les puces de sobre, no el practica en exclusiva la consellera Vergés, sinó que és secundat per el director del CatSalut i altres directius del departament de Salut, queda molt clar que tot plegat forma part d’una estratègia que ve marcada per el Sr. Pere Aragonès conseller d’Economia que sembla ser que és qui pren decisions a Salut; si més no, les que tenen transcendència econòmica:
El Sr. Aragonès va decidir aplaçar fins a l’any 20 la posada en servei de tot l’edifici de la Fase II de l’ampliació de l’Hospital de Bellvitge.
El Sr. Aragonès ha decidit vetar la creació de l’empresa pública Salut Terres de l’Ebre que havia de gestionar entre altres dispositius l’Hospital de Mora d’Ebre
El Sr. Aragonès ha decidit vetar la creació de l’empresa pública Salut Catalunya Central que havia de gestionar entre altres dispositius l’Hospital de Berga
El Sr. Aragonès ha decidit en canvi que per gestionar l’Hospital de Reus no s’ha de crear un nou consorci, sinó fer-ho a través d'una empresa pública. Quina? GiPSS potser?
I ara, el Sr. Aragonès ha decidit que als metges de la concertada, ni cas.
El Sr. Aragonès, sembla que vol canviar la retribució dels consorcis sanitaris, que deixarien de tenir contracte amb el CatSalut i passarien a ser una partida més del capítol II, exactament com l’ICS. Tot ICS és la gran prposta d’ERC per a la sanitat catalana.  

Qui mana realment a Salut?

Per tant sembla del tot lògic que el sindicat Metges de Catalunya hagi demanat una entrevista amb Quim Torra, president de la Generalitat. Veurem si en treuen l’aigua clara...  

(Continuarà...) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada