dilluns, 14 de gener del 2019

Atenció: els metges dels hospitals concertats podrien tornar a convocar una nova vaga


Creix el descontentament entre el col·lectiu mèdic dels hospitals concertats per el fet que el conveni signat recentment no inclou la majoria de les seves reivindicacions. El malestar dels metges és important i s’ha incrementat considerablement des que les patronals del sector sanitari públic varen deixar de banda, una vegada més, les reivindicacions del sindicat Metges de Catalunya. 
El CatSalut s’havia compromès a demanar a les patronals que es reunissin amb Metges de Catalunya per intentar arribar a acords sobre les reivindicacions dels metges que no varen ser incorporades al conveni, però pel moment, el més calent és a l’aigüera. Si no hi ha una resposta immediata per part del sector, tornarem a viure jornades de mobilitzacions a la sanitat pública concertada, i de nou, sota l’amenaça de la grip i en plena vigència del PIUC.  



La última setmana del mes de novembre l’assistència primària de l’ICS va patir un vaga com a conseqüència de la manca de resposta de l’administració sanitària als problemes dels professionals que presten els seus serveis en els CAP de l’ICS. Paral·lelament, hi havia convocada una segona vaga, també pel sindicat Metges de Catalunya, que afectava als metges dels hospitals i a l’assistència primària concertats. Aquesta segona vaga va passar més desapercebuda pel fet que els mitjans de comunicació es varen centrar molt més a explicar les conseqüències de la vaga dels metges de l’assistència primària de l’ICS. 

Quan la primera de les vagues es va desconvocar, la segona va continuar encara un dia més, i es va acabar desconvocant quan el CatSalut es va comprometre a demanar a les patronals del sector que es reunissin amb representants de Metges de Catalunya per tal d’intentar arribar a acords sobre demandes mèdiques que el conveni col·lectiu havia deixat de banda, com a conseqüència del tancament en fals del conveni col·lectiu. 

A dia d’avui, sembla que les patronals no han rebut cap instrucció al respecte i als metges se’ls està acabant la poca paciència que els resta. En aquest sentit han convocat una roda de premsa en la que donaran a conèixer les noves mobilitzacions que duran a terme fins aconseguir que les seves reivindicacions siguin preses en consideració. Els ciutadans tornaran a pagar les conseqüències d’una actuació arbitrària de les patronals del sector sanitari que any rere any marginen les peticions dels metges a l’hora de tancar els convenis col·lectius. Tots, departament de Salut, sindicats i patronals, haurien de reflexionar sobre el procés de negociació del convenint col·lectiu del sector sanitari concertat amb el CatSalut, i analitzar si a aquestes alçades té algun sentit deixar fora del conveni les reivindicacions del col·lectiu mèdic. Dona la sensació que tots els negociadors continuen ancorats en les pràctiques pròpies del segle passat; si el conveni vol regular com s’han d’organitzar determinats aspectes del funcionament d’un hospital, és evident que la visió dels metges i les seves peticions no poden quedar permanentment marginades. 

La conseqüència de tot plegat és que estem davant la possibilitat d’una nova vaga mèdica a la sanitat pública. Els metges han vist com al govern actual de la Generalitat, però també al departament de Salut, els tremolen les cames davant l’amenaça d’una vaga. Els metges de primària varen aconseguir, en la vaga del novembre passat, totes les  seves reivindicacions; per tant el camí sembla clar: intentar aconseguir, a través d’una vaga, allò que les negociacions del conveni col·lectiu els van negar. 

Per tot plegat, els delegats del sindicat Metges de Catalunya dels sectors d’atenció primària i hospitals concertats han decidit en assemblea reprendre les mobilitzacions iniciades al novembre passat, reclamant millores en les seves condicions laborals però també en la manera com han d’exercir les seves funcions assistencials. Tenim doncs al davant noves jornades de protesta que sembla que el sindicat explicarà en què consistiran en una propera roda de premsa. 

Una reflexió abans d’acabar aquest escrit. Dona la sensació que amb la seva manera d’actuar, els que millor estan treballant per que els metges acabin tenint el seu propi conveni són precisament aquells que s’hi oposen: patronals i departament de Salut. Actuant així, marginant l’opinió dels metges, el que acabaran aconseguint és que el conveni dels metges sigui una realitat... i darrere, no ho dubteu, vindran les infermeres...  Quan això passi a qui haurem de felicitar?                 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada