divendres, 1 de febrer del 2019

El departament de Salut s’enroca: no hi haurà negociació amb Metges de Catalunya


Després que la consellera Vergés deixés clar que el departament de Salut no es sentia interpel·lat per la vaga de metges dels centres concertats anunciada per els dies del 18 al 22 de febrer, representants del CatSalut i del sindicat Metges de Catalunya han mantingut una trobada que ha acabat sense cap mena d’acord.



Contràriament al discurs oficial, la vaga de metges de la sanitat concertada interpel·la directament al CatSalut. No es pot defugir la responsabilitat de l’atenció sanitària pública a la població quan el Servei Català de la Salut “és el garant de l’atenció de salut i de l’accessibilitat als serveis sanitaris de la població de Catalunya”     



Els representants del departament de Salut s’han enrocat en les posicions ja conegudes i han reiterat que no volen negociar les reivindicacions dels metges per respecte a l’autonomia de les parts que van subscriure el segon conveni del SISCAT. En aquesta reunió, a la que han assistit per part de l’administració Marta Chandre (subdirectora del CatSalut), Marta Álvarez (gerent d’Entitats Participades del CatSalut) i Xavier Rodríguez (director de Serveis del departament de Salut), el CatSalut ha deixat clar que no vol participar en la negociació per desconvocar la vaga que els metges tenen convocada, i que en tot cas faran de “facilitadors” perquè el sindicat i les patronals puguin arribar a una entesa. És exactament el mateix discurs, paraula per paraula, que va fer la consellera Vergés va fer quan va ser entrevistada al programa “El matí de Catalunya Ràdio”

Per la seva part Metges de Catalunya ha fet un comunicat en el que acusa al departament de Salut de defugir de les seves responsabilitats atès que el Servei Català de la Salut és propietari i participa amb un 60% en els consells de govern de les empreses públiques i consorcis del sector, nomenant també als seus presidents i gerents. Per altre banda el sindicat denuncia que el respecte a l’autonomia de les parts amb que s’excusa el CatSalut, només es produeix quan a Salut li convé, fent referència a la interferència en el procés negociador del II conveni col·lectiu del sector concertat quan el CatSalut va donar instruccions a sindicats i patronals del que calia acordar, i es va comprometre a aportar els recursos per fer front a aquests acords si es que es produïen, com així va ser. El sindicat mèdic lamenta que no assistís a la reunió el director del CatSalut Adrià Comella. Tanmateix el sindicat deixa la port oberta a que s’enceti finalment una negociació i resten pendents d’una entrevista que han demanat al President de la Generalitat.

Certament estem en un moment delicat. Ho és per la posició del departament de Salut, que actuant així, aconseguirà tensar més la situació que no pas destensar-la. Fer política no és només aprovar normes al Parlament amb una orientació determinada, sinó que també és tenir ma esquerra per entendre’s amb uns i amb els altres. També és un moment delicat perquè fer veure que això dels consorcis no va amb el CatSalut, tindrà conseqüències. No es pot abandonar a la seva sort, al col·lectiu de metges que treballen als consorcis, al banc  de sang i altres empreses públiques. Si el propi CatSalut té en el seu organigrama una gerència d’Entitats Participades, com es pot desentendre del que passi en aquestes entitats?. En aquest sentit, les funcions d’aquesta gerència són prou clares com per entendre que els conflictes laborals que es produeixin en aquestes  institucions no li són alienes. 

Però a banda dels consorcis, cal tenir present que el Servei Català de la Salut és el garant i últim responsable de l’atenció sanitària dels catalans. Com es pot desentendre el departament de Salut del que succeeixi en els centres que presten aquests serveis als ciutadans en nom del CatSalut? Què vol dir que aquesta vaga de metges no va amb ells?.  La pàgina web del CatSalut defineix així a missió d’aquesta entitat: 

“La missió del CatSalut és garantir l'atenció sanitària de cobertura pública, integral i de qualitat a tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya, mitjançant una adequada adaptació de l'oferta a les necessitats de la població”

Com es pot garantir una atenció sanitària de qualitat si els metges encarregats de fer-ho estan de vaga? La vaga convocada per el sindicat Metges de Catalunya interpel·la directament al CatSalut i al departament de Salut. Intentar mirar a un altre banda és enganyar a la ciutadania i defugir les responsabilitats, i això és un fet molt greu. 
    
Una prova de lo contradictòria que és la realitat que viuen els metges l’hem tingut aquest passat dia 28 de gener quan la comissió negociadora del conveni es va reunir entre altres coses per resoldre l’equiparació salarial dels metges de l’atenció primària de salut. En aquesta reunió els sindicats que representen a infermeres, telefonistes, personal de manteniment, administratius, camillers, auxiliars, i alguns pocs metges varen decidir quant i com els metges d’assistència primària havien de cobrar l’equiparació amb els seus homòlegs dels hospitals, amb la connivència de les patronals i amb la disconformitat del sindicat Metges de Catalunya. Això no és normal en un país mínimament normal... En una negociació sobre la retribució dels metges, aquests queden fora de l’acord, i una majoria que no representa al col·lectiu mèdic decideix com s’ha d’aplicar aquesta equiparació. Increïble ! 

Calen solucions, no es pot continuar amb aquest sense-sentit, qualsevol col·lectiu ha de ser escoltat; els metges mereixen ser escoltats; el sentit comú diu que no es poden organitzar determinades funcions en un hospital o un CAP sense comptar amb els metges. La seva opinió i les seves aportacions són com a mínim tan importants com les de qualsevol col·lectiu. Perquè les patronals les deixen sempre de banda?  Perquè el departament de Salut se’n renta les mans? Alguna cosa no va...  

Si us plau, parlin. Acordin i desconvoquin una vaga que els ciutadans no mereixen...         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada