dimecres, 13 de febrer del 2019

40 anys d’economia de la salut

La sala d’actes del Col·legi d’Economistes ha estat l’escenari on s’ha celebrat el 40 aniversari de la creació de la Comissió d’Economia de la Salut. Aquesta rama de l’economia vol aprofundir en la problemàtica de l’assignació de recursos en tot allò que afecta a la salut de les persones i als serveis sanitaris. Com que els recursos són escassos l’Economia de la Salut aprofundeix en l’establiment de prioritats, l’eficiència del serveis sanitaris, l’equitat en la provisió, el finançament dels serveis, etc. 
Aquells economistes que fa 40 anys varen tenir aquella inquietud de voler estudiar les relacions entre economia i sistema sanitari, van ser capaços de fer aportacions molt importants que varen incidir positivament en el sistema sanitari que avui gaudim a Catalunya. Es pot assegurar que sense la seva visió i els seus plantejaments, avui el sistema sanitari català no seria com és. La transcendència de les aportacions d’aquells joves economistes només es pot valorar amb la perspectiva que dona el temps   comparant com era el sistema al final dels any 70 i començaments dels 80, i com és ara. 


Tot i que els participants en la Taula han exposat els seus punt de vista d’una manera molt clara, cal destacar la intervenció final de Xavier Trias, exalcalde de Barcelona i exconseller de Sanitat entre altres càrrecs, que va viure en primera persona les aportacions d’aquest grup d’economistes, i que ha definit molt bé el que varen significar per a la sanitat catalana. Trias ha dit “vàreu ser capaços de generar una cultura nova...” Magnífic resum de com aquell grup de joves economistes van contribuir a fer una revolució positiva en el món de la sanitat, des dels diferents àmbits de treball en els que eren presents: l’administració sanitària, hospitals, industria farmacèutica, universitats, etc. 
La taula l’ha presidit el Sr. Francesc Raventós exdegà del Col·legi d'Economistes (any 1979), i han participat com a ponents: Sr. Joan Josep Artells, president de Sanidad, Comunicación y Gestión del Conocimiento, S.L; Sr. Lluis Bohigas, president de la Comissió d'Economia de la Salut del Col·legi d'Economistes de Catalunya; Sr. Vicente Ortun, economista, professor emèrit del Departament d'Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra i Investigador Principal del Centre de Recerca d'Economia i Salut de la UPF; i elSr. Joan Rovira, professor associat de la Escuela Andaluza de Salud Pública i Editor Principal de la revista Cost Effectiveness and Resource Allocation

Aquest és un resum de les diferents intervencions dels ponents:

El Sr. Francesc Raventós ha obert la Taula felicitant als organitzadors per l’encert d’organitzar una trobada com aquesta. Tot seguit ha explicat que fa 40 anys era tota una novetat dir que els sistema de salut havia de ser eficient. En la seva presentació de l’acte el Sr. Raventós ha recordat que l’economista Ernest Lluch va ser nomenat ministre de sanitat del govern espanyol de Felipe González.
Mirant cap al futur, el Sr. Raventós ha recordat que “la societat ha de garantir la continuïtat del sistema sanitari, amb tota les seves característiques i el nivell de qualitat, tot i que els recursos són escassos” i ha defensat que això només es pot aconseguir amb eficiència en la utilització d’aquests recursos, assegurant la sostenibilitat del sistema i mitjançant comportaments ètics. Tot seguit ha donat la paraula al primer ponent.

El Sr. Joan Josep Artells ha situat els orígens de l’Economia de la Salut en el món al final de la dècada dels 50 i començaments de a dels 60, i pel que fa a Catalunya ha marcat el trienni 1979-1982, com a punt fundacional de l’Economia de la Salut, referint-se als diferents esdeveniments que varen tenir lloc en aquells anys: Seminaris del Servei d’Estudis del Banc Urquijo (1979), I Congrés d’Economia (1979), Jornada d’Economia de la Salut (1980) i Jornada d’Economia dels serveis Socials (1982). Ha destacat la ciutat de Barcelona com a primer nucli a partir del qual es va expandir l’Economia de la Salut a la Península Ibèrica (Espanya i Portugal). Ha acabat la seva intervenció posant de relleu que existeix una asimetria entre el potencial del coneixement de que es disposa en l’àmbit de l’Economia de la Salut i la seva influència en les polítiques sanitàries. 

Tot seguit ha intervingut el Sr. Lluís Bohigas. En la seva intervenció i recordant aquell primer congrés de l’any 79 al que hi varen assistir 160 persones, Bohigas es preguntava que feien uns quants economistes en un món de metges i recordava que cap altre col·legi professional a l’Estat espanyol havia donat suport a l’Economia de la Salut. Bohigas ha destacat que avui un 93% dels gerents del sector sanitari són metges, en contraposició al National Health Service on no hi ha cap metge que gestioni un hospital. En aquest sentit  Lluís Bohigas ha explicat que animaven a joves economistes a treballar al sector sanitari i ha dit que gràcies a aquell impuls inicial el nombre d’economistes que ara treballen al sector farmacèutic i a l’administració sanitària s’ha incrementat molt. 

Seguint l’ordre de ponents, la següent intervenció ha estat la del Sr. Vicente Ortun. A banda de nomenar un per un i per diferents motius a bona part dels assistents a l’acte, el professor Ortun ha explicat la síndrome de Tucídides consistent en la confrontació armada entre l’emergent Atenas i l’hegemònica Esparta a la guerra del Peloponès i referint-se a l’economia de la salut, com aquesta ha guanyat reconeixement i valor científic i com el seu impacte ha tingut més efecte entre els professionals que no pas en l’àmbit polític. Ortún ha afirmat que l’economia de la salut no és una cosa només d’economistes sinó de tots plegats. Ha acabat la seva intervenció remarcant tres preocupacions: el deteriorament institucional que estem patint, el finançament públic de l’assistència sanitària i  el relleu generacional. 

L’últim ponent de la Taula ha estat el Sr. Joan Rovira, que ha centrat la seva intervenció explicant com va iniciar-se en el terreny de l’economia de la salut  gràcies a uns encàrrecs que li varen fer des de la industria farmacèutica, que n’esperava quan hi va entrar i finalment com ho veu ara, i en aquest punt va remarcar que finalment el món sanitari ha acceptat la rellevància de l’economia de la salut per el sector i com aquesta ha fet una aportació positiva al sistema sanitari.

I fins aquí, el que va donar de sí aquesta sessió, en la que es va comunicar que al mes de març hi haurà una segona Taula. En parlarem.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada