dimarts, 19 de febrer del 2019

Avis a navegants: la “des-privatització” de l’Hospital d’Alzira està costant molts disgustos a la conselleria de Sanitat de la Generalitat valenciana.


Quan Carmen Montón, consellera de Sanitat de la Generalitat valenciana va decidir revertir la concessió a Ribera Salut de la gestió de l’Hospital d’Alzira, segur que no es podia imaginar que les coses no li sortirien tan bé com els seus assessors li havien assegurat.
Carmen Montón va ser nomenada ministra de Sanitat del govern espanyol tot just dos mesos mes tard d’haver revertit la concessió a Ribera Salut, però només va poder exercir el seu càrrec durant 100 dies a causa del seu màster a la Universitat Rey Juan Carlos I. 



A l’1 d’abril del 2018, la consellera de Sanitat de la Generalitat valenciana va fer efectiva la seva decisió de revertir la gestió de l’Hospital d’Alzira que gestionava la companyia Ribera Salud, per passar a ser gestionat directament per la conselleria que ella dirigia. Pocs dies després de fer efectiva la reversió varen aparèixer els primers problemes, i entre ells l’acomiadament de 12 treballadors de la direcció del centre.

La ministra Montón
Qui havia causat aquests acomiadaments no va poder seguir en primera persona tots els esdeveniments que es varen produir a posteriori perquè només dos mesos més tard de la seva particular des-privatització va ser nomenada ministra de Salut per el president del govern espanyol Pedro Sánchez. 

Ara, gairebé un any després de fer-se efectius aquells acomiadaments, els jutjats de lo social valencians han dictaminat que aquells acomiadaments eren nuls, i en el cas del l’antic director financer que portava 20 anys en el càrrec obliguen a readmetre’l i ressituar-lo en el càrrec, amb dependència directa del gerent de l’Hospital i en les mateixes condicions que tenia abans de l’acomiadament i amb l’abonament dels salaris deixats de percebre. Haurà, això sí, de retornar la indemnització percebuda quan va ser acomiadat. Aquest acomiadament és ja el cinquè que ha estat declarat nul dels 12 càrrecs directius que varen decidir presentar recurs als seus acomiadaments.

Fins ara, la Generalitat valenciana ha hagut d’abonar en indemnitzacions més de 300.000 € als 8 treballadors que no varen recorre els seus acomiadaments, i està a l’espera d’altres 7 judicis pendents de sentència però que amb els 5 precedents existents és pot preveure quin serà el seu resultat. 

El  “negoci” de la Sra. Montón , que volia "eliminar de l'equació el benefici empresarial" pot acabar resultant ruïnós per les arques de la conselleria de Sanitat valenciana. De fet la Sra. Montón no ha estat massa afortunada després d’haver pres aquella decisió. Dos mesos després de revertir la concessió de Ribera Salud al seu departament, va ser nomenada ministra de Sanitat del govern espanyol, càrrec que va ocupar durant 100 dies mal comptats. Al setembre passat es va saber que les notes del seu màster a la Universitat Rey Juan Carlos I (com no) havien estat alterades, i malgrat la defensa que d’ella va fer Pedra Sánchez es va veure obligada a dimitir del seu càrrec per no perjudicar la tasca del govern.

Aquest fet hauria de servir d’avís a navegants a Catalunya. A casa nostra sovint apareixen veus que defensen l’expropiació d’entitats privades sense ànim de lucre, pertanyents al SISCAT, que tenen contractes amb el CatSalut. Aquestes mena d’opinions van sorgint com el Guadiana: apareixen de tant en tant, desapareixen, i al cap d’un temps algú se’n torna a fer ressò. Els amants “d’una grande i libre” referint-nos exclusivament al sector sanitari públic, els que defensen el gran ICS totpoderós com a únic proveïdor dels serveis sanitaris públics, han de saber que determinades maneres de procedir poden acabar com el rosari de l’Aurora per poc que els tribunals de justícia actuïn amb criteris ben fonamentats, cosa que no sempre es així. Com que parlem de sanitat, diguem que pot ser pitjor el remei que la malaltia...

Per cert, el govern valencià del Sr. Ximo Puig i de la Sra. Mònica Oltra que parlen tant sovint de transparència, encara no han explicat els resultats econòmics d’aquesta reversió... Seria interessant saber-ne els resultats. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada