dilluns, 25 de febrer del 2019

Planificar les necessitats de professionals garanteix un sistema sanitari de qualitat (I)

  

Fins fa ben poc, l’ordenament de les professions sanitàries i la planificació de les necessitats futures, no formaven part de les preocupacions més immediates de departament de Salut. És cert que alguns temes relacionats amb els professionals  sanitaris havien format part dels objectius de l’antic IES i posteriorment de la direcció general d'Ordenació Professional i Regulació Sanitària, però ni el departament de Salut i encara menys el CatSalut, havien mostrat una preocupació seriosa per el desenvolupament professional ni per la planificació de les necessitats de professionals i l’anàlisi de les noves professions que puguin sorgir en el futur. 
Una de les poques iniciatives que ha pres el nou equip que governa avui el departament de Salut, és precisament la de sortir al pas d’aquestes mancances i abordar seriosament la planificació de les necessitats de professionals atenent a noves realitats que van sorgint com la feminització de la professió mèdica, les noves tecnologies o les necessitats de conciliar la vida professional i  familiar entre altres. Per donar resposta a aquestes situacions s’ha creat la “direcció general de professionals de la Salut” que recull aquelles funcions que en matèria de professionals de la salut havien estat repartides en diferents àmbits de l’administració i n’hi afegeix de noves.


Fins ara, eren els col·legis professionals els que disposaven de les dades més rellevants sobre les característiques dels seus membres. Ara el departament de Salut s’afegeix com un actor important  en aquest procés, i per tant amb un treball conjunt amb universitats, i Col·legis professionals estarà en situació de preveure les necessitats d’un sistema sanitari públic que té en els seus professionals la pedra angular de la qualitat de la feina que fa.
El responsable d’enfrontar els reptes que aquesta nova direcció general implica és el Dr. Marc Ramentol, amb qui he mantingut una conversa per conèixer els seus objectius més immediats, i poder-los compartir amb els lectors del blog. Aquest és el resultat:  


El Dr. Marc Ramentol entén que la creació d’aquesta nova direcció general “és un reconeixement al fet que per fi els temes professionals estan a l’agenda política del departament de Salut”. Per tirar endavant les noves responsabilitats la nova direcció general es dota amb una part de l’estructura que ve de l’antiga direcció general d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària i es recuperen també algunes funcions de l’antic l’IES. Tot plegat constitueix la nova subdirecció general d’Ordenació i Desenvolupament Professional. “No és una gran estructura però estem treballant al màxim” afegeix el Dr. Ramentol. D’entrada el pla de treball que s’han marcat és realista i no va més enllà de desembre del 2019 com a màxim, per començar a tenir respostes sobre la taula ben aviat. “He preferit centrar-nos en 5 línies de treball concretes i m’agradaria poder presentar la feina feta al proper setembre; una feina que sigui el més transformadora possible a curt termini de manera que hi hagin coses que es comencin a notar amb immediatesa a la practica professional... Hem de fer una feina de disseny de model allà on no hi sigui de forma relativament ràpida i poder dibuixar formes d’implantació el més aviat possible”.

El Dr. Ramentol continua explicant que la primera línia de treball que s’han marcat ve determinada per el Fòrum de Diàleg Professional, que neix davant la necessitat d’entomar un debat difícil però que tothom entenia com a necessari. En l’etapa del conseller Comin hi va haver un debat intens en molts àmbits però ens havia quedat pendent abordar tota la temàtica dels professionals. “El Fòrum de Diàleg Professional és l’intent el més ordenat possible des d’un punt de vista metodològic per abordar aquest debat sobre els professionals sanitaris” va afegir el Dr. Marc Ramentol. 

El Fòrum de Diàleg s’ha dotat d’un any de termini amb l’objectiu que els resultats operatius i les polítiques concretes puguin estar enllestits al setembre del 2019, incloent les corresponents previsions pressupostàries. “Tanmateix anirem implementant solucions a mesura que es vagin aconseguint consensos amb polítiques transversals, sense esperar al setembre” aclareix el Dr. Ramentol. 

Com que la conversa deriva cap a la recuperació del poder adquisitiu dels professionals el Dr. Ramentol té interès en matisar quin és l’abast del Fòrum de Diàleg Professional. En aquest sentit explica que el Fòrum aborda la planificació i ordenació professional i abasta també qüestions relacionades amb la formació dels professionals però va més enllà de les discussions sobre les condicions salarials. “Hem constituït un Fòrum molt representatiu amb més de 70 entitats, algunes de les quals participen per primera vegada en aquest tipus de reunions com per exemple les universitats que s’han sentit molt agraïdes per haver estat tingudes en compte. És un conjunt d’entitats molt competents per arribar a solucions que ens comprometin a tots com a sector. Però aquest Fòrum  no som competents per a tot. Si el Fòrum decideix augmentar els salaris dels metges de l’ICS, generarem  frustració perquè la competència per fer això és a la Mesa General de Negociació dels Empleats Públics de la Generalitat (MEPAG).Dit això és evident que cal fer un esforç per millorar les retribucions dels professionals però aquest esforç cal fer-lo en el lloc on pugui reeixir. La voluntat pel departament de Salut en millorar les retribucions dels professionals hi és i així s’ha manifestat moltes vegades, ara bé, no demanem al Fòrum de Diàleg que arribi a conclusions operatives sobre aquest tema perquè no és l’òrgan competent per a fer-ho”.  

El Dr. Ramentol continua explicant els avenços que s’han fet des de que a l’abril del 2017 el conseller Comin va presentar el Pla de Garantia d’Estabilitat Laboral, “s’han aprovat 13.000 places d’estabilització, l’ICS ha tret ja moltes places a concurs, més de 1.000 persones han accedit a un contracte fix, i aquest anys l’ICS traurà 3000 places d’infermeres i 700 de metges hospitalaris, per tant en aquest àmbit hem millorat molt".

(Continuarà...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada