dimarts, 14 de gener del 2020

La Dra. Anna Garcia Altés, assessora de la Comissió Europea en matèria de polítiques sanitàries


Els professionals catalans, també els del sector de la Salut, són cada vegada més reconeguts fora de les nostres fronteres, gràcies a la seva preparació, als seus coneixements i expertesa i a la seva capacitat de treball. Ara podem afegir un altre nom a la llista: la Dra. Anna Garcia Altés. 



La direcció general per la Salut i la Seguretat Alimentària de la Comissió Europea va convocar un procés de selecció per tal de constituir una Comissió d’Experts capaços d’assessorar a la Comissió per la provisió de solucions efectives de les polítiques sanitàries del països membres de la UE. Aquest departament de la Comissió Europea és responsable d’establir les polítiques sanitàries i de seguretat alimentària de la UE i monitoritzar també la implementació de lleis relacionades amb aquesta temàtica.

La Comissió d’Experts està integrada per 17 membres, un d’ells, la Dra. Anna Garcia Altés, única espanyola que en forma part, que com és sabut és la responsable des de fa ja forces anys de la Central de Resultats que l’AQuAS presenta cada any. Els membres de la  Comissió es renoven cada tres anys, i la primera reunió d’aquest any 2020 està prevista per el proper mes de febrer. 

Val a dir que la Dra. Garcia Altés ha accedit a aquesta posició exclusivament per mèrits propis. Va arribar al seu coneixement que la Comissió Europea havia obert aquesta convocatòria, i va presentar la seva candidatura segons les condicions establertes en el model de la convocatòria. Un temps després li va arribar la confirmació que havia estat seleccionada per a formar-ne part. Val a dir que la direcció del departament de Salut ha valorat molt positivament aquest nomenament. Certament es tracta d’una posició rellevant i molt atractiva professionalment.   

La Dra. Anna Garcia Altés té un currículum molt valuós que li ha permès accedir a aquesta posició de prestigi. Aquest és un breu resum del seu currículum: 

Pel que fa a la seva formació acadèmica, és economista formada a la UPF. També és doctora en Medicina i Cirurgia per la UAB, màster en Salut Pública per la UAB i MSc Health Policy and Management per la Harvard University, on hi va anar becada.

En quant a la seva experiència professional, en l’actualitat és la responsable de l’Observatori del Sistema de Salud de Catalunya, a l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). Una de les seves realitzacions més important és haver tirat endavant des del seu inici el projecte de Central de Resultats. També va posar en marxa l’Observatori d’Innovació en Gestió, i tota la feina en anàlisi de desigualtats en salut que ara s’està potenciant gràcies al coneixement d’anàlisi de dades. Prèviament, la Dra. Garcia Altés havia treballat a l’Agencia de Salud Pública de Barcelona (on va ser responsable de l’informe de salut de Barcelona), al Kings College London & London School of Economics, al departament de Salut de la ciutat de Nova York on va anar-hi després d'estudiar a Harvard, aprofitant l'extensió del visat. També havia treballat a Bossard Consultants (ara Antares Consulting) i havia estat també consultora del Banc Mundial. La seva primeríssima feina, quan es va incorporar la món laboral  va ser com a becaria a l’IMAS.

La Dra. Garcia Altés és membre de "l’Asociación de Economía de la Salud”. És molt prolífica en la producció científica i ja té gairebé un centenar de papers publicats en revistes amb revisió per parells en temes d’avaluació econòmica, avaluació de polítiques públiques i recerca en serveis sanitaris. Com es pot deduir d’aquest currículum els responsables del procés de selecció que no van tenir cap mena de dubte a l’hora de seleccionar-la

La Dra. Garcia Altés podrà continuar exercint les seves funcions a l’AQuAS, perquè aquesta nova responsabilitat només li demanarà participar en unes quantes reunions fora de Barcelona, més enllà del temps que hagi de dedicar a preparar el diferents temes que via telemàtica li aniran arribant des d’aquesta Comissió d’Experts. 

La Dra. Anna Garcia Altés és un altre d’aquests catalans que han rebut un reconeixement internacional per la seva feina, i aquest fet hauria de servir d’exemple a altres professionals perquè a casa nostra tenim molt bona gent, no només a nivell humà sinó també en els àmbits científic i professional. Una sincera felicitació a la Dra. Garcia Altés pels seus èxits i desitjar-li molta sort en aquesta nova responsabilitat que li tocarà assumir.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada