divendres, 24 de gener del 2020

Es crea el programa PROCOM que millorarà l’atenció als malalts oncològics de les comarques de Ponent.


Aquest programa aporta els coneixements i l’expertesa d’un hospital com Vall d’Hebron a l’Arnau de Vilanova que veurà reforçada la qualitat de l’assistència oncològica que presta a la població i els ciutadans evitaran desplaçaments a Barcelona.


    
Què se n’ha fet de la Xarxa Oncològica de Catalunya que es va crear a l’any 2016? 



A l’any 2016 el CatSalut va decidir aprofitar el potencial dels coneixements científics de l’ICO i de l’Hospital Vall d’Hebron per crear la “Xarxa d’Atenció Oncològica de Catalunya”. Aquesta xarxa pretenia assolir sinèrgies en benefici de la salut dels ciutadans compartint les experiències i les capacitats que dues grans institucions com ICO i l’Hospital Vall d’Hebron tenien en matèria d’oncologia. Es tractava d’un acord estratègic per desenvolupar un model integral per millorar l’assistència, la investigació i la innovació en el tractament del càncer. Al front d’aquesta xarxa el CatSalut hi va situar al Dr. Josep Tabernero director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i una autoritat científica en aquets camp del coneixement.  

Malgrat que el plantejament era encertat, no tothom a l’ICO estava disposat a acceptar el lideratge d’una persona a la que no se li discutien les seves capacitats i el se coneixement, però que no estava en la onda dels que llavors prenien decisions en  la Institució. Per aquest motiu aquella xarxa es va quedar en un intent que no va tenir continuïtat. Condicionants de tipus personals varen impedir un guany qualitatiu important per a la sanitat pública catalana. 

Des de fa temps, l’Hospital del Vall d’Hebron i l’Arnau de Vilanova de Lleida han mantingut una bona relació i han col·laborat en molts àmbits, fins el punt que Vall d’Hebron ha esdevingut l’Hospital de referència de l’Hospital lleidatà. Com que l’Arnau de Vilanova vol continuar creixent i millorant la qualitat de l’assistència que presta i el seu nivell d’expertesa, li cal una certa massa crítica de malalts per assegurar la sostenibilitat de determinats serveis, i en aquesta línia de col·laboració amb l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, s’ha decidit que l’àmbit de l’oncologia és un bon banc de proves per assajar possibles aliances estratègiques entre els dos hospitals.

Per tot plegat la consellera Vergés ha signat un Conveni pel qual es crea el Programa Conjunt d’Oncologia Mèdica entre els Hospitals Vall d’Hebron i Arnau de Vilanova (PROCOM). Aquest programa permetrà el reforçament dels comitès de tumors conjunts ja existents, de manera que es formaran equips conjunts tant mèdics, de cirurgia o d’infermeres que treballaran en xarxa de manera telemàtica o presencialment. Està previst que l’Arnau contracti dos metges oncòlegs de Vall d’Hebron, per incorporar-los a la seva plantilla, que treballaran tres dies de la setmana a Lleida i dos dies a Vall d’Hebron. Tot plegat permetrà que el dos hospitals també podran participar de forma conjunta en assajos clínics i es crearà un pla de formació comú per als professionals. D’aquesta manera s’incrementarà molt la qualitat de l’oncologia lleidatana i també evitarà desplaçaments als malalts aprofitant la xarxa de recursos compartida entre els dos hospitals. En aquest sentit cal dir que des de l’Arnau també es donarà cobertura als malalts dels Pallars i l’Alt Urgell pel que fa als tractaments a l’hospital de dia.  

El Dr. Tabernero és el director científic del programa 
Cal tenir en compte que amb aquesta mena d’acords que a l’Arnau li proporcionen “massa crítica” pel que fa al nombre de malalts de determinades especialitats, juntament amb el fet que l’Hospital Arnau de Vilanova té la Universitat, té un Institut de recerca acreditat i és hospital de referència a les comarques de ponent, tot plegat el converteix en un molt bon projecte assistencial docent i de recerca, que sens dubte el farà créixer qualitativament. 

El programa PROCOM tindrà una direcció compartida, amb una direcció funcional que exercirà la Dra. Antonieta Salud, cap del servei d’Oncologia Mèdica de l’Arnau, i un director científic que ocuparà el Dr. Josep Tabernero, cap del servei d’Oncologia Mèdica del l’Hospital Vall d’Hebron i també director del VHIO (Vall d’Hebron Institut d’Oncologia). Aquest programa permetrà que els ciutadans de Ponent puguin gaudir dels millors tractaments oncològics gràcies a poder compartir l’alt nivell d’expertesa en tot tipus de càncer que posseeix l’Hospital Vall d’Hebron.

Aquesta experiència que ara s’inicia amb el programa PROCOM servirà també d’assaig per ampliar aquesta col·laboració entre els dos hospitals a altres àmbits assistencials, fet que millorarà encara més la qualitat de l’assistència a les comarques de Ponent i a la  vegada va configurant una estructura de serveis en xarxa a Catalunya que probablement, una vegada generalitzada, esdevindrà un model d’assistència pel futur.    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada