dijous, 9 de maig del 2019

Nova directora general de Planificació en Salut


La Dra. Pilar Saura Agel assumir el càrrec de directora general de Planificació en Salut substituint a la Dra. Cristina Nadal que continuarà com a directora de l’Àrea d’Atenció Sanitària del CatSalut.


La Planificació en Salut és un marc de referència per determinar les polítiques de salut i les prioritats dels serveis assistencials públics i el Pla de Salut de Catalunya és configura com la seva eina fonamental.   


La Dra. Pilar Saura 
Fa temps que corria el rumor que la Dra. Cristina Nadal volia renunciar a la direcció general de Planificació en Salut. Les seves responsabilitats com a màxim responsable de l’Àrea d’Atenció Sanitària del CatSalut no li permetien la dedicació que la Planificació requereix i al mateix temps li creava dificultats a l’hora de donar respostes a les necessitats de la seva Àrea en el sí del CatSalut. Per això aquest mes de gener la Dra. Nadal va manifestar als seus superiors la necessitat de deixar la direcció general de Planificació i poder centrar-se en les seves responsabilitats al CatSalut. Finalment, després d’analitzar les diferents propostes i la re-estructuració que la Dra. Nadal volia dur a terme en aquesta direcció general, la consellera de Salut Alba Vergés s’ha decidit a fer el canvi.   

La persona triada és Pilar Saura, metgessa de formació, que ha complementat els seus estudis amb un màster en Economia de la Salut a la Universitat Pompeu Fabra, o un altre màster a EADA en MBA entre altres titulacions. La seva trajectòria professional en gestió va començar a la Fundació Sanitaria de Mollet com a cap d’Urgències, i va continuar a la Fundació Althaia de Manresa coma cap de medicina intensiva. Posteriorment, durant dos anys, va ser subdirectora mèdica de l’Hospital Mútua de Terrassa des d’on va saltar a l’Hospital de Granollers en qualitat de directora mèdica. A l’any 2014 va assumir la gerència de Badalona Serveis Assistencials, que incorpora entre altres estructures l’Hospital de Badalona, la residència sociosanitària El Carme, i la gestió de diferents àrees bàsiques de salut repartides per la ciutat de Badalona.

Tant per formació com per currículum professional és evident que la Dra. Pilar Saura té coneixements suficients per assumir amb garanties el càrrec de directora general de Planificació en Salut. Per tant, a priori sembla un nomenament encertat, tal com corroboren diverses persones que la coneixen. Contràriament al que ha vingut sent habitual aquests últims temps, no sembla que el nomenament de Pilar Saura estigui relacionat amb la seva militància a ERC; el que no ha transcendit és si malgrat no militar al partit, es veurà afectada per la carta financera del partit que com és sabut obliga als militants que ocupen un càrrec a donar una part del sou al partit. Pel que sembla el nomenament de la Dra. Saura es farà efectiu en el Consell Executiu del proper dimarts 21 i la seva incorporació a la direcció general de Planificació està prevista per el dia 23 de maig. 

Una de les funcions bàsiques d’aquesta direcció general és l’elaboració del Pla de Salut de Catalunya que determina el marc de referència de les polítiques sanitàries en el nostre país. Aquest Pla de Salut s’actualitza cada 5 anys per adaptar les seves previsions a la realitat canviant de les necessitats en salut de la població. El Pla de Salut va tenir una notorietat important en el sistema sanitari públic català en les èpoques del conseller Boi Ruiz, quan es volia que les seves previsions fossin un condicionant clau dels contractes amb les entitats proveïdores del CatSalut. Últimament dona la sensació que malgrat la seva importància el Pla de Salut ha perdut protagonisme en les polítiques de salut del departament.

La Dra. Cristina Nadal 
Ara queda pendent la substitució de la Dra. Saura al front de Badalona Serveis Assistencials. Aquesta substitució no serà senzilla atès que BSA abasta una gran diversitat de serveis. L’assistència hospitalària, la sociosanitària, l’atenció primària, la salut mental, i d’altres obliguen a cercar un professional que tingui una visió molt àmplia del sector sanitari, i que incorpori a la vegada una formació en gestió d’acord a les exigències del càrrec. 

Cal desitjar a la Dra. Saura molts èxits en aquesta nova etapa professional que emprendrà, així com a la Dra. Nadal per que pugui recuperar la tranquil·litat perduda i la seva eficiència habitual.    





        

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada