dilluns, 17 de desembre del 2018

Nou espoli a l’Hospital Comarcal de Mora d’Ebre... amb el vist i plau del departament de Salut


La pràctica fallida de l’Hospital Sant Joan de Reus comporta, com a dany col·lateral, que l’Hospital de Mora d’Ebre hagi vist com s’evaporaven de les seves reserves econòmiques quasi 8 milions d’€. L’Hospital de Mora d’Ebre està gestionat per GECOHSA, una SA pública el 100% de la qual és propietat de l’Hospital de Reus. Aquesta estructura societària permet que l’Hospital de Reus pugui apoderar-se d’uns diners que no són seus. És ben bé com un joc de “trilers” beneït pel departament de Salut.Quan fa poques setmanes es presentava a Reus l’acord assolit entre l’Ajuntament reusenc i el CatSalut, en virtut del qual es constituiria una empresa pública per gestionar l’Hospital Sant Joan de Reus, Adrià Comella, director del CatSalut, va pronunciar una frase que deixava entreveure que es tornaria a repetir l’espoli que l’any passat va arrabassar 4 milions d’€ de l’Hospital Comarcal de Mora d’Ebre. Comella va dir textualment que “s’eliminarà la causa de dissolució del 2017 i garanteixo que l’hospital no entrarà en causa de dissolució per al 2018 ja que el possible dèficit es podrà corregir”. Deixant clar per tant que es tornaria a repetir la “brillant” maniobra de l’any passat.

Com és que s’ha pogut tornar a repetir aquella situació? Quan es va produir el primer espoli de l’Hospital de Mora, l’alcalde de Mora d’Ebre havia manifestat el desig de deixar sense efecte el contracte de gestió amb GECOHSA, i ser gestionats per una mena de consorci local. Poc temps després de fer aquestes manifestacions el llavors conseller de Salut Antoni Comin va anunciar la creació de l’empresa pública “Salut Terres de l’Ebre” que entre altres responsabilitats assumiria la gestió de l’Hospital Comarcal de Mora. Mentre aquesta empresa pública no es constituïa es va decidir que el contracte de gestió de GECOHSA i l’Hospital de Mora, que vencia el passat mes d’abril, es prorrogués per 8 mesos més. I ha estat precisament aquesta pròrroga la que ha permès que l’Hospital de Reus pugui repetir de nou la jugada de l’any passat; i això és una immoralitat, es miri com es miri. 

Perquè a hores d’ara, encara no s’ha constituït l’empresa pública “Salut Terres de l’Ebre”?. Doncs fonamentalment per tres raons. D’una banda la vigència de l’article 155 de la Constitució espanyola ha tingut un paper molt rellevant en la paràlisi administrativa que Catalunya ha viscut; de l’altre, la ineficàcia del departament de Salut a l’hora d’assumir compromisos: la seva burocràcia interna i la complicació dels procediments administratius han impedit també que molts compromisos adquirits en la legislatura passada s’hagin pogut materialitzar, i els hospitals de Reus i Mora d’Ebre en són una mostra evident, i finalment la interferència tecnocràtica del departament d’Economia, i en particular del conseller Aragonès, que no veu amb bons ulls la creació d’aquestes empreses públiques territorials.    

La conseqüència de tot plegat pel que fa als hospitals de Reus i de Mora d’Ebre, és que hem arribat a final d’any en les mateixes condicions que l’havíem començat, i per tant, els problemes s’han replicat. L’Hospital Sant Joan de Reus, per tapar el seu dèficit recorre de nou, a través de GECOHSA, a les reserves de l’Hospital de Mora d’Ebre i li manlleva 3,5 milions d’€; així, per la cara.  I el CatSalut calla... 

Qui no ha callat aquesta vegada són els treballadors de l’Hospital de Mora, que s’han tancat 24 hores a les dependències de l’Hospital denunciant aquesta situació. Tant el comitè d'empresa de l’Hospital com l'Ajuntament de Mora d'Ebre han decidit sortir del Consell d'Administració de GECOHSA, on no se’ls té en compte per a res. 

El pitjor de tot plegat és el greuge comparatiu que ha creat GECOHSA (propietat 100% de l’Hospital Sant Joan de Reus) amb una gestió arbitrària i contradictòria: mentre els treballadors de l’Hospital de Reus tot i el desequilibri dels seus comptes han cobrat les DPO, els de l’Hospital de Mora d’Ebre han patit les retallades i no les han cobrat; per la seva banda GECOHSA no ha invertit a l’Hospital de Mora allò que hauria estat necessari, i per tant els treballadors de l’Hospital de Mora denuncien, amb tota la raó, que els seus objectius no cobrats, junt amb la manca d’inversions que pateix el seu hospital, només han servit per compensar la pèssima gestió de l’Hospital de Reus. L’arquitectura organitzativa dissenyada per fer possible aquesta manera d’actuar comportava que fins fa un parell d’anys el gerent de GECOHSA i el de l’Hospital Sant Joan de Reus fossin la mateixa persona. Amb això està tot dit: d’aquesta manera quedava assegurat que tots els centres gestionats per GECOHSA responien als interessos de l’Hospital de Reus.

Certament a Reus hi ha algun problema greu: un hospital faraònic en fallida tècnica; una estructura firal i un auditori de luxe exagerats pel que Reus necessita... l’avellana amb una cotització molt baixa i una producció per sota de la mitjana i per acabar-ho d’adobar, un equip de futbol que ha estat a punt de perdre la categoria per impagament... alguna cosa no acaba de funcionar a la capital del Baix Camp... Sort que la indústria del vermut continua potent. 

Quan la política esdevé un fracàs, quan la ineptitud dels polítics comporta aquests resultats tan negatius, seria lògic esperar que sense que els ciutadans ho demanin, els responsables polítics d'aquests desastres dimiteixin per voluntat pròpia. El problema però és complicat. Sinó es dediquen a la política, algú els hi donaria feina? 


  
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada