dissabte, 29 de desembre del 2018

A nou hivern, nou episodi de grip

El CatSalut es prepara com cada any per fer front a l’episodi de grip, que l’ant passat per aquestes dates ja s’havia manifestat amb força.

Segons s’ha fet públic recentment el CatSalut destinarà gairebé 19 milions d’Euros per reforçar l’atenció sanitària d’urgències aquesta campanya 2018-19, que representen aproximadament un increment  del 10% sobre els recursos que s’hi varen destinar l’any passat.  

El PLANUC reforça les seves previsions per intentar que aquest any la incidència de la grip no saturi les urgències hospitalàries, i com va succeir l’any passat, que la resposta del sistema tingui les mínimes conseqüències per als usuaris.




L’any passat, per aquests dates l’epidèmia de grip ja s’havia fet notar a casa nostra, i malgrat que la seva arribada va coincidir amb una època en la que la meitat dels professionals de la sanitat pública feien vacances, la resposta va ser prou efectiva. El PLANUC va demostrar la seva solidesa davant d’una situació que és canviant en el temps i la seva gravetat i incidència no es poden predir. En aquest sentit, val la pena recordar que l’any passat ens vàrem trobar amb una situació complexa derivada de la mutació que havia sofert el virus, fet que va comportar que les vacunes subministrades, en alguns cassos no varen ser eficaces. Hi va haver persones, que malgrat haver-se vacunat varen agafar la grip. Tanmateix aquest any el PLANUC contempla noves accions per intentar millorar si és possible la resposta del sistema sanitari públic als embats dels virus gripals.

Com que la incidència de la grip no és la mateixa en tots els territoris, i els recursos disponibles a cada territori tampoc són els mateixos, el PLANUC preveu el que s’anomena “Plans d’acció territorials” que aprova cada Comitè Operatiu d’Urgències i Emergències (COUE) de cada territori, integrat per professionals que coneixen bé la problemàtica de les urgències a la seva zona, i que treballen en hospitals, als centres d’atenció primària, als CUAP, al SEM, als centre sociosanitaris etc. Aquests comitès concreten les accions que s’hauran de dur a terme en cada un dels territoris en base a la pressió assistencial que existeixi en cada moment i determinen quins són els recursos que caldrà posar en joc, la seva organització, i les diferents actuacions que caldrà dur a terme. 

Una de les accions que s’ha posat en marxa conjuntament amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya consisteix en intentar incrementar el nombre de professionals sanitaris que s’hagin administrat la vacuna, atès que històricament el tant per cent que ho fa és molt baix (23%). En aquest sentit, ja fa mesos que l’Agència de Salut Pública va difondre un comunicat entre tots els professionals en la que els recordava que “si un professional incuba la grip, un dia abans de caure malalt pot haver contagiat pacients”.

Per la seva banda, les previsions del PLANUC, continuen consolidant estructures per donar una millor resposta a les atencions urgents, i en aquest sentit destaca el nou CUAP Gràcia al C/Larrard de Barcelona que té una població assignada de 120.000 habitants i que resolt urgències de baixa i mitjana intensitat les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. Disposa d’elements de diagnòstic com ara laboratori i radiologia. Està ubicat en el mateix edifici del CAP Larrard, però en unes dependències renovades íntegrament. 

Atenent a l’experiència de l’any passat, es pretén que aquest any, en els moments més crítics pel que fa a la incidència del virus, l’assistència primària compti amb professionals suficients per afrontar les demandes d’atenció sanitària tant als CAP com pel que fa a l’atenció domiciliària. També hi haurà més temps d’agenda destinat a atendre visites espontànies. D’aquesta manera el CatSalut confia que evitarà respostes massa dilatades en el temps quan aparegui l’epidèmia. 

Val a dir que a Cantabria i al País Basc, sembla que la grip ja ha arribat amb força doncs segons dades de les seves agències de Salut Pública ja s’ha arribat als 150 cassos per 100.000 habitants  en el cas del País Basc i a 95 cassos a Cantabria. “Cuando las barbas de tu vecino veas pelar...”         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada