dimecres, 5 de desembre del 2018

Hospital de Reus: un cúmul de despropòsits


El departament de Salut sembla no tenir un model per a la sanitat catalana. El que fa uns mesos havia de ser un consorci ara s’ha convertit en una “Entitat de Dret Públic”. El CatSalut es vol quedar la gestió de l’Hospital Sant Joan de Reus, assumint el dèficit del centre dels anys 2017 i 2018. 

Això implica dues conseqüències greus: la primera, que l’Ajuntament de Reus mantindrà la propietat de l’edifici, rebent a més un lloguer per la utilització d’un edifici que hem pagat de sobres tots els ciutadans amb els nostres impostos, i la segona, que els ciutadans a més, haurem de pagar el dèficit d’aquest hospital dels exercicis 2107 i 2018 (més de sis milions d’€), quan l’Ajuntament  reusenc és el màxim responsable de totes les barbaritats comeses en aquest hospital tant pel que fa a les dimensions faraòniques de l’edifici, com per avalar una cartera de serveis excessiva per la població de referència de l’Hospital.

Adrià Comella director del CatSalut argumenta com a justificació que “un ajuntament, per gran que sigui, té molt complicat assumir la gestió cada cop més complexa d’un hospital”. Argument que es contradiu absolutament amb els resultats assistencials i de gestió de l’Ajuntament de Badalona, per posar un exemple. Hi ha altres hospitals municipals que contràriament al que ha fet l’Ajuntament de Reus, malden per sobreviure, però el Sr. Comella, sembla que ho ignora... o que ho vol ignorar... 






A Reus anem de disbarat en disbarat. El que fa uns mesos havia de ser un consorci participat per l’Ajuntament de la ciutat i la Generalitat, ara acabarà sent una empresa pública del CatSalut que assumirà la gestió del centre sanitari reusenc. Fins aquí no seria més que un canvi de criteri basat segurament en raons tècniques que deuen ser certes, tot i que no estaria de més que, per allò de la transparència, ens expliquessin clarament quines són aquestes raons i si tenen alguna relació amb els embolics comptables de l’ajuntament de Reus o amb algun tema d’avals, o ves a saber què. El que sembla inacceptable és que el CatSalut assumeixi el deute dels exercicis 2017 i 2018, i l’Ajuntament continuï sent el propietari de l’edifici. Això dona la sensació de ser com una estafa a les malmeses arques de la Generalitat. Veiem perquè:

El  faraònic Hospital de Reus, va costar en xifres rodones 130 milions d’€. D’aquests, 70 milions els va pagar el CatSalut, que també es va fer càrrec de l’equipament del centre per un import d’altres 35 milions addicionals. A més, el contracte entre l’Hospital i el CatSalut incloïa d’alguna manera en les seves clàusules el lloguer que l’Hospital havia de pagar a l’Ajuntament per un import d’uns 8 milions d’€ anuals. Fent números, per el temps transcorregut es pot deduir que el CatSalut ha pagat sobradament l’import de les obres i a més l’equipament. Per tant, perquè ara l’Ajuntament de Reus es queda la propietat de l’edifici? Algú ens ho pot explicar? Com és que després de constituïda la nova empres pública, aquesta haurà de continuar pagant un lloguer a l’Ajuntament de Reus quan l’edifici ha estat sobradament pagat per el CatSalut? Què hi ha al darrera de tot això?. Considerant les èpoques de l’any que estem, no hi ha dubte que el director del CatSalut ha fet de Pare Noel, amb un regal a l’Ajuntament de Reus que aquests, de cap manera  mereixen.

Aquest operació recorda l’operació Castor de Florentino Pérez, o els problema de les autopistes radials de Madrid: Construeixes una infraestructura; algú et paga els diners que et va costar la construcció, i quan veus que el negoci és ruïnós, llavors emboliques als que et van pagar l’obra perquè es quedin ells el negoci i a sobre els hi cobres un lloguer per utilitzar aquella infraestructura que ells t’havien pagat. Fantàstic. En quina escola de negocis ensenyen aquestes operacions d’enginyeria financera? 

Però els greuges van encara més enllà. A sobre el CatSalut es farà càrrec del deute acumulat dels exercicis 2017 i 2018 per un import que supera els 6 milions d’€. A qui hem de felicitar? Farà el mateix el CatSalut amb tots els hospitals del SISCAT que tinguin algun dèficit? Perquè a Reus si, i a d’altres indrets no? Hi ha ciutadans de primera i ciutadans de segona? Que deuen pensar altres fundacions i hospitals municipals? Què deuen pensar a Badalona, Valls, Olot, Figueres, Seu d’Urgell, Puigcerdà o Sant Celoni entre d’altres?. De ben segur que a Mora d’Ebre els treballadors de l’Hospital ja deuen tremolar pensant que els tornin a buidar la seva tresoreria per compensar els dèficits de l’Hospital de Reus... 

Tot Catalunya pagarà els costos no només d’un hospital excessivament gran, sinó el dèficit resultant de l’actuació d’un Ajuntament que és el gran responsable d’un edifici que no hi ha manera d’amortitzar amb serveis que aportin valor a la societat, i d’una cartera de serveis que pel volum de població atesa no els correspon. I de tota aquesta història l’Ajuntament s’escapoleix tan tranquil, i els ciutadans de tot Catalunya, a pagar; només faltaria, i el Sr. Comella satisfet de l’acord al que ha arribat...     

Entenc que els treballadors de l’Hospital Sant Joan de Reus estiguin contents amb aquest acord. Després d’anys incertesa finalment aconseguiran una estabilitat i tranquil·litat que sens dubte es mereixen. Ells no són els culpables de la incapacitat i ineptitud dels polítics. Els ciutadans de Catalunya tampoc. Ja n’hi ha prou de disbarats comesos exclusivament per interessos polítics. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada