divendres, 14 de juliol del 2017

Conseqüències col·laterals dels problemes de SAGESSA: L’Hospital de Mora d’Ebre, finalment canviarà d’empresa gestora.


L’Hospital de Mora, propietat de la Generalitat, serà gestionat per una nova empresa pública participada al 100% pel CatSalut. Salut Terres de l’Ebre, començarà a fer-se càrrec de la gestió de l’Hospital a l'abril del 2018


Joan Piñol, alcalde de Mora d’Ebre, s’ha sortit (de moment) amb la seva: “ja que deixem d’estar sota la influència de l’Hospital de Reus, no volem passar a la de Tortosa” va declarar quan va acabar esclatant el conflicte a l’Hospital Sant Joan de Reus.



L’Hospital de Mora d’Ebre és propietat de la Generalitat da Catalunya; va ser construït al final de la dècada dels anys 80, i fou inaugurat l’any 1988. L’Hospital, igual que alguns CAP de les Terres de l’EBRE va ser l’element vertebrador del que es va denominar Programa “Altebrat”, dirigit per Lluís Bohigas quan aquest era el titular de la Direcció General de Planificació. La gestió de l’Hospital fou concedida a l’empresa gestora de l’Hospital Sant Joan de Reus, i l’atenció primària de la zona a l’ICS. L’Hospital de Mora havia de donar assistència especialitzada d’aguts a la població de les tres comarques integrades en el programa: la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat.

Per fer front a l’encàrrec rebut, les estructures corporatives de l’Hospital reusenc van ser objecte d’una reorganització i fruit d’ella va sorgir la creació de GECOHSA que ha estat l’empresa del grup SAGESSA que fins avui gestiona l’Hospital de Mora. Els problemes sorgits a Reus amb SAGESSA, i la decisió de convertir l’Hospital de Sant Joan de Reus en un consorci, junt amb les queixes que Joan Piñol alcalde de Mora d’EBRE hauria manifestat en més d’una ocasió sobre la gestió de GECOHSA a l’Hospital de Mora, han tingut com a conseqüència que al venciment de l’actual contracte de gestió (abril de l’any 2018), GECOHSA deixarà de gestionar l’equipament de Mora, i el CatSalut crearà una empresa pública que es denominarà Salut Terres de l’Ebre que rebrà l’encàrrec de gestionar l’Hospital de Mora d’Ebre. L’alcalde Joan Piñol va manifestar la seva satisfacció quan va conèixer la notícia.

Que l’alcalde de Mora d’Ebre estigui content amb aquesta decisió és significatiu sobretot si recordem que no fa pas masses mesos (febrer del 2107) es queixava amargament que el conseller Comin portava mesos sense rebre’l i fins i tot estava preparant junt amb els presidents dels conselles comarcals de la Riber d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat, així com amb els alcaldes de Gandesa i Falset un front comú per exigir que el departament de Salut els tingués en compte a l’hora de planificar el futur de l’Hospital de Mor d’Ebre. Volien una solució consensuada amb el territori. Joan Piñol fins i tot va dir que es negarien a participar en un consorci amb Tortosa i Amposta, assenyalant que una vegada havien aconseguit sortir de la dependència amb Reus, en cap cas estarien disposats a dependre de Tortosa.

Sigui com sigui, el conseller Comin va visitar fa uns dies l’Hospital de Mora, i allà els va anunciar la seva voluntat de crear l’empresa pública Salut Terres de l’Ebre, que inicialment hauria de gestionar l’Hospital de Mora d’Ebre. Amb aquest “inicialment” Comin deixava la porta oberta a posteriors incorporacions a l’empresa pública. Aquesta possibilitat va ser recollida positivament per l’alcalde de Tortosa que va insinuar que posteriorment es podria encarregar també de la gestió del centre d’Amposta i Tortosa que també gestionava el grup SAGESSA. Això entraria en contradicció amb l’objectiu de Joan Piñol de no voler tenir una relació de dependència amb Tortosa. La nova empresa pública que es vol crear tindrà un consell d’administració en el que segons ha explicat l’alcalde de Mora d’Ebre, hi hauran unes cadires reservades a alcaldes de la zona i a representants dels consells comarcals. Tanmateix sempre hi haurà una majoria de membres que hi seran en representació de la Generalitat. De fet els responsables polítics del territori el que volen és poder tenir un poder de decisió més significatiu que el que han tingut fins ara.

El nou plantejament de l’Hospital de Mora pot comportar algunes dificultats sobretot amb la plantilla mèdica, atès que alguns metges es desplacen a Mora d’Ebre des de l’Hospital de Reus. Què passarà amb aquests professionals amb la nova situació?. I amb els diners de l’Hospital de Mora (4 milions d’€), que varen ser traspassats als comptes de l’Hospital de Reus per evitar la seva fallida?. Per la seva banda, l'alcalde de Mora d'Ebre, continua reclamant al marge de la nova estructura de gestió un conjunt d'inversions que no es vol que s'ajornin fins que la nova empresa pública estigui en funcionament    

Hi ha encara un altre qüestió: l’atenció especialitzada d’aguts serà assumida per l’empresa Salut Terres de l’Ebre, mentre que l’assistència primària continuarà en mans de l’ICS. Quan una mateixa organització gestiona a la vegada la primària de la seva zona i l’hospital d’aquella àrea geogràfica, es produeixen una sèrie de sinergies importants: s’evita la duplicitat d’analítiques i altre proves diagnòstiques, es pot programar la visita a l’especialista hospitalari directament des del CAP, els professionals de l’hospital i la primària mantenen una relació molt més estreta i fluida i això assegura una millor qualitat en l’assistència que es presta, etc. Tant costaria pensar en la possibilitat d’integrar l’atenció primària de la zona dins d’aquesta nova empresa pública, com un encàrrec de gestió, encara que el personal sigui de l’ICS? Sens dubte seria una experiència interessant.

Tant de bo la decisió presa sigui la correcta... Només el temps ho dirà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada