divendres, 28 de juliol del 2017

Nou gerent a la Corporació de Salut del Maresme i La Selva (la “Corpo”)




 



Al procés de selecció per cobrir la plaça que deixarà vacant Núria Constans, sembla que si han presentat 200 currículums.



La persona escollida ha estat el Sr. Iñaki Garcia Bernis, amb una àmplia experiència en el sector sanitari català. 





Com és sabut fa tan sols dos mesos mal comptats, Núria Constans, llavors  gerent de la “Corpo”, va decidir que havia arribat l’hora de deixar el càrrec. La Dra. Constans va tenir l’elegància de no explicar en veu alta els motius que la van portar a prendre aquella decisió però les persones del seu entorn, i bona part del sector sanitari sabien sobradament que la Dra. Constans havia estat objecte d’un tracte pot ètic per part d’algun dels seus col·laboradors immediats. Va ser ben ve allò de fer-li la rosca al davant, i criticar-la al darrere sembrant un ambient contrari a la feina del gerent. Malauradament aquesta és una manera d’actuar prou estesa entre nosaltres i no només en el sector sanitari. Els “trepes” són una col·lectiu ben identificat en el món laboral. Fan la pilota al seu superior, i per guanyar-se la seva confiança donen la sensació de ser molt resolutius. El resultat final és que acaben “fent el llit” a aquell que no ha estat prou hàbil a l’hora d’identificar a aquesta mena de personatges. N’hi ha més del que ens pot semblar, i malauradament en conec i n’he patit uns quants.  


Amb aquests antecedents, en el sector preocupava el procés de selecció del nou gerent; només hauria faltat que algun d’aquells que havien contribuït a soscavar el prestigi de la Dra. Constans haguessin vist premiada la seva actuació deshonesta aconseguint que se’l triés per esdevenir el nou gerent. Pel que ha transcendit, al procés de selecció s’hi varen presentar 200 candidatures, i entre elles finalment es va escollir al Sr. Iñaki Garcia Bernis, amb un currículum molt adequat a les responsabilitats que haurà d’assumir a partir de l’1 de setembre proper, data de la seva incorporació formal a la “Corpo”. Val a dir que afortunadament, a la presidència de la “Corpo” hi ha el professor Albert Fernández Terricabras del departament d’Economia de l’IESE, que ha imposat una tria estrictament professional, per trobar el millor candidat.


Iñaki Garcia és llicenciat en Ciències Econòmiques i Administració d’Empreses, i compta amb una gran experiència professional, part de la qual l’ha adquirit en el sector sanitari en el que ha transitat entre altres organitzacions per l’Hospital General de Catalunya, l’Hospital del Sagrat Cor o l’Hospital Clínic de Barcelona. Cal assenyalar que Iñaki Garcia no és metge, i que la decisió de posar-lo al front de la “Corpo” trenca la tendència d’aquesta organització que en els darrers anys ha estat dirigida sempre per un metge. Aquest fet reforça l’actuació de la presidència del Consorci, que sortint del tòpic imperant en els temps que vivim i que diu que “el gerent ha de ser metge” ha optat pel pragmatisme i per l’eficiència de que “el gerent ha de ser gerent”. En el cas de la “Corpo” la formació de metge ha passat de ser una condició “sine qua non” a una condició no excloent i en canvi s’ha valorat el coneixement del sector sanitari, l’experiència en l’àmbit de la gestió, i una formació sòlida en el camp de la gestió.               

Recordem que la Corporació de Salut del Maresme i La Selva és un consorci públic participat pel Servei Català de la Salut, els ajuntaments de Calella i Lloret, i la Fundació Asil Sant Jaume de Blanes. Aquest consorci gestiona un dispositiu assistencial  integrat per els hospitals d’aguts de Calella i Blanes, tres hospitals sociosanitaris a Calella, Lloret i Blanes, tres unitats de rehabilitació (Can Xaubet, Tordera i La Selva Marítima) i sis centres d’atenció primària a Calella, Malgrat de Mar, Palafolls, dos a Lloret, i un últim a Tossa de Mar. En aquests conjunt assistencial hi treballen unes 1.500 persones. 


Els reptes del nou gerent, que podrà comptar durant aquest mes d’agost amb la Dra. Constans per posar-se al dia de la nova realitat que li tocarà gestionar, passen per intentar aconseguir millorar el finançament de la “Corpo” i aprofitar aquest fet, si l’aconsegueix, per preparar un ampli pla de reposició d’equipaments una part dels quals estan ratllant l’obsolescència, i per millorar la dotació de recursos humans en alguna de les unitats que més ho necessitin.  

2 comentaris:

  1. Molt ben definida la forma d`actuar de persones poc ètiques i trepes. La millor manera de fer front a aquesta manera de procedir és denunciar-ho publicament en aquests mitjans i així es produeix una situació vergonyosa per l`autor. Dic "vergonya", però no sabem si en gasten.

    ResponElimina
  2. Malauradament n'hi ha forces en el sector sanitari. És una espècie que abunda i que sovint aconsegueixen els seus objectius. Això permet afirmar que no tothom és capaç de detectar a aquests espècie

    ResponElimina