dilluns, 24 de juliol del 2017

Negociacions al Consorci Sanitari de Terrassa (CST)


Els metges de primària del CST, aconsegueixen acordar amb el CatSalut la substitució del personal jubilat i demanen a l’Ajuntament egarenc que compleixi amb els seus compromisos econòmics amb l’entitat.


Queda pendent el problema del lloguer de l’antic Hospital de Sant Llàtzer, en el que la fundació privada propietària de l’immoble continua fent negoci en detriment dels diners que la Generalitat destina a la salut dels terrassencs.


Fa només dos mesos que els metges de l’atenció primària de salut del Consorci Sanitari de Terrassa ven fer públic el seu malestar perquè no es cobrien les places que anaven quedant vacants en els diferents CAP gestionats pel CST. Com a conseqüència de l’increment de la pressió assistencial, els metges a través del sindicat Metges de Catalunya, varen anunciar algunes mesures de pressió si no s’aportaven solucions a la situació d’una plantilla cada dia més escassa i insuficient. Recordem que les places del personal mèdic i d’infermeria que s’anaven jubilant eren places de l’ICS, i per tant era l’ICS qui feia un estalvi no cobrint aquestes places.

Els problemes denunciats pels professionals també feien referència al lloguer que el CST havia de pagar anualment a la Fundació Sant Llàtzer per utilitzar els espais de l’antic Hospital de Sant Llàtzer i que es detreien dels recursos del CST, que per altre banda està en una situació econòmica complicada, motiu pel qual va perdre l’autonomia de gestió.

Doncs bé, transcorreguts aquests dos mesos hi ha novetats pel que fa a les dues línies d’actuació explicades. Per una banda el sindicat Metges de Catalunya a través del seu delegat al CST anuncia que han arribat a un acord verbal amb el director del Servei Català de la Salut David Elvira, mitjançant el qual, el CatSalut es farà càrrec de les substitucions de tot el personal que es vagi jubilant i estigui ocupant una plaça de l’ICS. Per tant, properament podrien donar-se per acabades les sobrepressions assistencials derivades de la no cobertura de les places del personal jubilat de l’ICS als equips d’atenció primària gestionats pel CST.

És important ressaltar la segona línia de reclamació endegada pel sindicat Metges de Catalunya, qui després d’aconseguir informació fiable, reclama que l’Ajuntament de Terrassa aboni al CST les quantitats compromeses en el Pla d’Empresa, atès que aquests diners són necessaris per què el CST pugui sortir de la delicada situació econòmica en que es troba. Pel que sembla, en el Pla d’Empresa del CST aprovat a l’any 2016, en la pàgina 15 es diu que entre les mesures a mig termini l’Ajuntament aportaria 800.000€ al CST durant els tres anys següents, i a hores d’ara, els comptes del CST encara no han vist ni un sol Euro.

En la mateixa línia de reivindicació, la Fundació Sant Llàtzer propietària de l’edifici de l’antic Hospital de Sant Llàtzer en el que el CST i desenvolupa activitats assistencials, cobra un determinat lloguer per l’ús d’aquests espais, amb el resultat d’un benefici per la Fundació privada que va en detriment de la qualitat dels serveis assistencials que reben els terrassencs. En conseqüència, el Dr. Lleonart com a portaveu dels facultatius del CST reclama que l’import del lloguer que paga el CST a la Fundació, es rebaixi fins a una quantitat equivalent a l’amortització del crèdit que la Fundació va haver de demanar per posar al dia les instal·lacions de l’edifici amb l’objectiu que la Fundació pugui fer front al crèdit, però que no en tregui cap benefici econòmic. També proposa com alternativa que el CST es subrogui en el préstec que va demanar la Fundació, alleugerant així seu passiu de la Fundació, i a canvi deixi de pagar cap mena de lloguer per l’ús dels espais de l’antic Hospital de Sant Llàtzer.

Aquestes peticions varen ser formulades pel Dr. Lleonart en un Ple de l’Ajuntament de Terrassa, a través d’una Proposta de Resolució que inicialment contenia les 5 propostes següents:
1.- Instar al CatSalut a fer efectius els compromisos adquirits verbalment per la reposició dels professionals de l’ICS que s’han jubilat i els que es jubilaran en els propers anys.
2.- Demanar a la Fundació privada Sant Llàtzer a través de l’Ajuntament de Terrassa una rebaixa del lloguer que cobra al CST, que permeti a aquesta amortitzar el préstec, sense fer cap guany addicional.
3.- Instar al CST a destinar aquest possible estalvi en el lloguer a la contractació de nous professionals.
4.- Demanar a tots els CAP de Terrassa que informin a l’Ajuntament de la situació en que es troben i de les seves demandes no ateses, i fer arribar aquesta informació al CatSalut
5.- Instar a l’Ajuntament a complir els seus compromisos i aportar al CST les quantitats previstes en el Pla d’Empresa.

En el decurs del debat de més de dues hores de duració, alguns grups varen demanar temps per aprofundir en aquells punts que implicaven conseqüències econòmiques immediates, i varen demanar la retirada dels punts 2 i 5 de la Proposta de Resolució amb el compromís de l’equip de govern municipal de tractar-les en el proper Ple. En conseqüència només es varen votar els punts 1, 3 i 4 que varen ser aprovats per unanimitat. L’Associació de Professionals del CST i el sindicat Metges de Catalunya varen entregar a l’alcalde terrassenc Jordi Ballart unes 3.000 signatures de recolzament a les seves peticions.

Atesa la transcendència dels punts 2 i 4, caldrà estar amatents al proper Ple municipal per veure si efectivament aquests punts son debatuts i quin és el resultat final del debat. Tant de bo tot plegat no sigui una tàctica dilatòria de l’equip de govern, per evitar tenir que pagar el que es varen comprometre en el Pla d’Empresa, i permetre que una fundació privada es beneficiï dels diners que s’haurien de destinar a millorar la salut dels terrassencs. De moment, en un editorial, el Diari de Terrassa comença a carregar els neulers contra la Generalitat per un finançament insuficient del CST. Sembla que al diari li és igual que el lucre que obté la Fundació privada Sant Llàtzer vagi en detriment de la capacitat econòmica del CST, i per tant de la qualitat de l’assistència que es presta a Terrassa.


Caldrà seguir-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada