dimarts, 28 d’abril del 2020

Quan el poder se’ls puja al cap


Pedro Sánchez, embriagat de poder, dissenya un des-confinament en el que iguala les condicions de Gisclareny amb Badalona (per posar un exemple). S’erigeix en líder, quan no té talla política, ni competència tècnica, i està del tot mancat d’empatia. Com deia Pasqual Maragall, un autèntic suflé en el món de la política.  



Les “provincias”, unitats administratives espanyoles, esdevenen l’eix de la política de des-confinament del govern espanyol, que obvia que a Catalunya hi ha unes entitats territorials més petites que són les comarques, que si fossin tingudes en consideració evitarien que Almatret tingui la mateixa consideració que Lleida (seguint amb els exemples) segons el “Pla Sánchez”. 



Tota la geografia catalana està plena d’exemples que posen de manifest les diferències abismals entre pobles i ciutats d’una mateixa província, i això no només a Catalunya sinó a tota Espanya. Considerar a la província com a ens territorial sobre el que es basarà el des-confinament és un més dels molts errors comesos per Pedro Sánchez i el seu govern a l’hora de gestionar la crisi sanitària generada per el coronavirus.  

Aquesta consideració de la província com a unitat territorial generarà molts problemes no només per les diferències entre pobles i ciutats de cada província, sinó perquè a més sembla que les comunitats autònomes podran sotmetre al “ministerio” excepcions a aquesta consideració que hauran de ser aprovades per el ministre Illa. És fàcil suposar que la llista d’excepcions que li presentaran al Sr. ministre serà mot i molt llarga. Sembla que el “pla Sánchez” pel des-confinament comporta 4 fases, i si tot anés bé es preveu que s’entraria en una nova normalitat a finals del mes de Juny. 

Es tracta d’un pla dirigit per el ministre Salvador Illa, asimètric atès que no totes les províncies avançaran al mateix ritme sinó que el grau d’avançament per les diferents fases del pla dependrà de l’evolució de les dades sanitàries de cada província. Cada una de les fases del “Pla Sánchez” tindrà una durada mínima de dues setmanes i llavors s’avaluarà en cada província si s’està en condicions de passar a la fase següent. Tot això sota la batuta del filòsof Salvador illa.

El “Pla Sánchez” s’ha elaborat sense tenir en compte l’opinió de les diferents comunitats autònomes, algunes de les quals havien demanat al president Sánchez que volien ser les responsables d’organitzar la des-escalada en els seus pròpies territoris, i entre elles, Catalunya. El president Torra, en conèixer el contingut del “Pla Sánchez” ha estat molt gràfic en el seu comentari a Twitter: “No han escoltat res. La “coordinació” és centralització i menyspreu a tot el que hem argumentat. Catalunya torna a 1833, a Lérida, Gerona, Tarragona i Barcelona. Tota l’experiència de gestió de la sanitat a Catalunya per regions i àrees sanitàries, a la paperera. Un greu error”. 

Pedro Sánchez i el seu govern, han d’anat d’error en error en la gestió d’aquesta crisi sanitària. Des de la pomposa frase "La autoridad competente en todo el territorio será el Gobierno de España" o aquesta altre “el virus no entiende de territorios” han hagut de rectificar en vàries ocasions les decisions preses. I és que més que l’autoridad competente s’han convertit amb l’atoridad (in)competente i han confós les autonomies en les “autonosuyas” (d’ells) on poden fer el que volen, quan volen i com volen. El menyspreu a la capacitat dels altres a fer-ho millor que ells és absolut. Sembla que hem tornat a aquells temps en els que les decisions es prenien a 600 km de distància del lloc on hi havia el problemes. Deu ser per allò de que “España és un país muy moderno...” Per cert, el Sr. Sánchez hauria d’explicar que si fa dos mesos el virus no hi entenia de territoris, com és que ara sembla que ja hi entén i s’ha aprés això que són les províncies.  

Els diferents plans de des-escalada que algunes comunitats estaven ultimant han estat menyspreats per un govern espanyol prepotent. El País Basc, Andalusia o Catalunya entre altres, portaven setmanes definint les estratègies de des-confinament en funció de la diversitat dels seus territoris i de les característiques de les seves poblacions.

Pedro Sánchez té un tic centralista i autoritari, segurament per dissimular la seva incompetència, que el porta a confondre Madrid amb Espanya. Ara amenaça amb una nova pròrroga de l’estat d’alarma a partir del 9 de maig; esperem que ERC no cometi, una vegada més, l’imperdonable error de fer-li confiança

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada