dilluns, 6 d’abril del 2020

Caos a l’atenció residencial, també a Catalunya


CEAPs (Círculo Empresarial de Atención a Personas)  ha fet públic per boca de la seva presidenta Cinta pascual, el següent Comunicat:





La pandèmia del COVID-19 ha posat en una situació crítica al conjunt de l’atenció residencial, i també les persones grans de tot el país. Una realitat que afecta tant a centres públics com privats, grans i petits a tot el territori, amb un impacte molt significatiu en grans nuclis de població. 

Durant més d’un mes les organitzacions i professionals del sector social hem vist com l’avenç de l’epidèmia ha segat vides i ha deixat en una situació crítica molts centres tot i el gran esforç d’organització, gestió i cura. Per això estem reclamant amb fermesa ajuda a l’Administració perquè ens proporcioni els recursos que permetin lluitar contra el coronavirus i poder protegir de la millor manera possible els nostres residents i professionals. 

En els últims dies, amb desesperació, hem pregat que els organismes públics ens facilitessin equips de protecció i tests diagnòstics per a persones usuàries i professionals. 
En definitiva, hem demanat ajuda per impedir que quan aparegués un cas en un centre no es convertís en un vehicle de transmissió un cop dins.  Aquestes reiterades demandes no han estat ateses amb la rapidesa que la gravetat del moment exigia. És per això que molts de nosaltres hem demanat al Govern Central i als regionals que l’autoritat sanitària prengui immediatament el control dels centres residencials, atès que l’emergència que vivim no és una emergència social, sinó una emergència sanitària.

El president Torra hauria de cessar de manera
fulminant a aquest conseller que ha demostrat
sobradament la seva ineptitud    
Per part de les autoritats públiques hem sentit paraules d’ànim i la promesa de prioritzar el suport als centres residencials, però tots els que estem dia a dia amb les persones grans sabem que aquestes paraules no s’han traduït en accions reals, valentes i decidides encaminades a frenar l’extensió del COVID-19 entre els nostres residents i treballadors. 

Per això, i davant la publicació de l’Ordre Ministerial SND/322/2020 de 3 de abril, EXIGIM de les Comunitats Autònomes, encarregades de la seva aplicació, el seu immediat i total compliment, en especial pel que fa a: 

1. Que l’autoritat sanitària prengui el control efectiu de la situació des del unt de vista de Salut amb una supervisió constant i efectiva de les mesures que es recullen. 
2. Que els centres i professionals disposin de manera immediata dels EPIs necessaris per realitzar les tasques d’atenció a les persones, tot garantint la seguretat dels treballadors. 
3. Que tant les persones usuàries com les professionals tinguin un accés immediat als tests diagnòstics per poder executar una planificació efectiva dels recursos dels centres, garantir la seva salut i poder prendre totes aquelles mesures que siguin necessàries per frenar l’avenç del COVID-19. 
4. Que s’implementi un mecanisme de recollida d’informació únic i eficient que permeti evitar les duplicitats existents, que creen confusió, ineficàcia i esgotament de professionals i gestors. 
Les persones grans que viuen en els centres residencials són ciutadans en plenitud dels seus drets, i per la seva situació de fragilitat necessiten i mereixen una especial intervenció per part de les autoritats públiques i del conjunt de la Societat. Des del sector, organitzacions, gestors i professionals expressem el nostre compromís, dedicació i decisió de no rendir-nos i lluitar pels seus drets. Si la qualitat d’una Societat es mesura pels esforços que fa per cuidar els més dèbils, aquest és el moment de demostrar-ho amb decisió i valentia. 

Fins aquí el Manifest fet públic avio mateix per la Sra. Cinta Pascual que també és presidenta d’ACRA, la patronal catalana el sector d’atenció a la gent gran.  

La Sra. Cinta Pascual presidenta d'ACRA
Vist el desastre que s’està vivint a Catalunya, a causa de la gestió tan deficient del departament de Treball en aquesta matèria, i la seva absoluta incapacitat a l’hora d’abordar situacions compromeses, la salut democràtica del país i la salut dels seus avis, exigeix dues respostes immediates:

1.- Que el departament de Salut es faci càrrec amb caràcter immediat de l’atenció sanitària de tots els dispositius d’atenció social del país, i
2.- El cessament immediat del conseller de Treball, el Sr. Chakir El Homrani per la seva manifesta incompetència. 

És hora que els polítics assumeixin seves responsabilitats, tal com passa en altres països europeus. Fora ineptes de l’administració pública.    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada