dimecres, 4 de desembre del 2019

Alguna cosa es mou... El nou Hospital Josep Trueta de Girona cerca emplaçament

Continua la discussió eterna entre els gironins sobre la millor ubicació del nou Hospital Trueta. Precisament aquesta discussió que fa ja molts anys que dura, és la principal causa que encara no hi hagi una decisió ferma sobre la ubicació del nou Hospital.





Sembla que el departament de Salut finalment entomarà la responsabilitat d’analitzar les característiques dels dos solars oferts, un cedit pel Consistori gironí en la zona de Domeny, i l’altre en uns terrenys pròxims al Parc Martí Julià de Salt per part de l’Ajuntament d’aquesta població. 



Els gironins porten anys discutint si són verdes o si són madures; què si el solar de Domenys és millor o per contra la possibilitat de construir el nou hospital en les proximitats del Parc Martí Julià a Salt ofereix millors condicions. Estudis i contra-estudis, informes i contra-informes, declaracions i contradeclaracions, però de tot aquests embolic no se n’ha tret fins ara, l’aigua clara.

Darrerament el departament de Salut sembla que ha decidit intervenir en el conflicte per tal de determinar quin dels dos espais ofereix millors condicions per ubicar-hi el nou Trueta. Tot i que el departament diu que necessita 3 mesos per decidir-se, la notícia és positiva perquè finalment es podrà desencallar la construcció del nou hospital tan necessari.  

Fins ara, només es disposa d’una proposta de Pla Funcional del nou hospital, que haurà de ser aprovat per el departament de Salut. Sense la ubicació definitiva de l’Hospital no es pot avançar ni tan sols en un avantprojecte. Aquest Pla Funcional provisional estableix que el nou hospital disposarà d’un màxim de 430 llits un àrea quirúrgica amb un màxim de 32 quiròfans, 6 sales de part i gairebé 80 boxs al servei d’Urgències. Segons les previsions del Pla, el nou hospital requerirà, per poder encabir-hi tots els serveis, uns 95.000 m2 construïts. Independentment d’això, és important tenir em compte que el nou hospital tindrà un horitzó de servei de 50 anys mínim. Per tant caldrà preveure espais suficients per possibles ampliacions o nous serveis que es puguin incorporar en un futur a la cartera de serveis del centre. En aquest sentit, cal que el solar triat asseguri aquesta possibilitat de creixement. El Pla Funcional estableix una previsió de 15.000 m2 per futures ampliacions.

Sembla que el departament de Salut posa en valor que el solar on s’alçarà el nou hospital també pugui acollir altres edificis educatius relacionats amb les ciències de la salut, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona, i altres institucions perquè si estan properes al nou hospital, poden generar sinèrgies i aportar valor afegit i estalvis econòmics. Per tant, consolidar un campus sanitari en el que assistència, docència i recerca estiguin dins d’un mateix entorn físic sembla que és un objectiu a assolir per millorar l’atenció sanitària dels gironins. 

A aquestes consideracions cal afegir-hi unes accions que ja són realitat, com per exemple que algunes dependències de l’actual Hospital Trueta ja han estat ubicades en el Parc Martí Julià. En concret es tracta del laboratori d’anàlisis clíniques, modern i molt ben equipat. I això a banda de la “integració” de diferents serveis assistencials entre els professionals de l’Hospital Trueta i el Sta. Caterina, que ha resultat molt beneficiosa per la població .

Tot i que la Sra. Marta Madrenas l’alcaldessa de Girona, continua defensant l’opció de Domeny, veient com es posiciona el departament de Salut, i les accions ja dutes a terme per l’ICS a Girona, tot fa pensar que malgrat es vulgui fer veure que s’han d’estudiar a fons les dues alternatives, la decisió ja està presa i el nou Trueta s’ubicarà en el terrenys de Salt, a les proximitats del Parc Martí Julià. Per altre banda el solar de Domeny té 45.000 m2 dels quals una part són privats i caldria adquirir-los, mentre que el solar de Salt té 100.000 m2 i segons l'Ajuntament es podrien aconseguir a cost "zero" 

En aquest sentit cal ressaltar que si la decisió afavoreix l’opció de Salt, la Sra. Madrenas explica que caldran 11 anys abans no es pugui inaugurar el nou edifici, mentre que a Domenys al cap de 5 anys ja es podria utilitzar el nou hospital. Sigui quina sigui la decisió que es prengui em sembla una barbaritat que la paperassa burocràtica-administrativa del sistema, i la ineficàcia demostrada dels polítics que ens governen i dels que voldrien governar-nos, necessiti entre 7 i 11 anys per poder construir un nou hospital. Si això és cert, més els valdria a tots plegats marxar a casa i deixar pas a gent amb una mica més de sentit de l’eficiència. I que quedi clar que la Sra. Madrenas em sembla una excel·lent alcaldessa, però hi ha coses que no es poden acceptar ni tan sols a aquells que sembla que fan les coses bé. 

El més positiu de tot plegat és que alguna cosa es mou...a Girona. Ja era hora! 

PS.- I com em recorda un bon amic, coneixedor com ningú de com funcionen les coses a l'administració pública, "Si professionals, gestors, polítics locals i nacionals van a la una els responsables finals de Salut, ho tenen tot molt més senzill..." És la veu de l'experiència...                     

2 comentaris:

  1. El 2006 es va adjudicar previ concurs d'idees una proposta de nou hospital en el mateix lloc de l'actual Trueta. S'han perdut 13 anys. Esperem que no s'han perdin uns altres 7 O 11.

    ResponElimina
  2. Compta amb 10 anys com a mínim. El pitjor que pot passar és que apareguin contradiccions internes tal com ha succeït a Girona. Aquests situacions li van que ni pintades a una administració sanitària endeutada i sense perspectives de millora
    Gràcies per la teva opinió

    ResponElimina