divendres, 20 de desembre del 2019

Hospitals TOP 20 2019: Catalunya com cada any, acapara bona part dels guardons



Dels 64 guardons atorgats, 21 són per hospitals catalans és a dir un 32,8% dels guardons corresponen a hospitals de Catalunya.



Respecte a anys anteriors, si fa o no fa, els hospitals catalans mantenen posicions de lideratge en aquest rànquing que per vintè any consecutiu ha donat a conèixer IASIST
 
Junt amb Catalunya, les altres comunitats amb hospitals guardonats són: Andalusia, Astúries, Balears, La Rioja, Madrid, País Basc i València. Des dels seus inicis, el programa TOP 20 ha comptat amb la participació de més de 200 hospitals de l’Estat espanyol.  



IASIST (integrada avui al grup IQVIA) ha atorgat els guardons TOP 20 ininterrompudament des de l’any 2000. Estem doncs davant del 20é aniversari dels guardons que com en anys anteriors s’han lliurat a Madrid, aquesta vegada a la seu del Hotel NH Collection Eurobuilding. Els guardons s’atorguen a la Gestió Hospitalària Global, però també a 8 àrees clíniques específiques. En l‘apartat de Gestió Clínica Global han estat guardonats 27 centres mentre que 24 hospitals han vist reconeguda la seva feina en alguna de les 8 àrees clíniques.  

De entre els 27 hospitals que han estat guardonats TOP 20 en Gestió Hospitalària Global pel seu equilibri en totes les àrees i processos clínics 12 d’ells són hospitals catalans:
Parc Sanitari Sant Joan de Déu
Clínica Corachan
Hospital de Viladecans
Parc de Salut Mar
Hospital Germans Trias i Pujol
Hospital de Tortosa Verge de la Cinta
Fundació Hospital Sant Bernabé de Berga
Hospital Comarcal del Pallars (Tremp) 
Fundació Hospital de Sant Celoni
Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona
Agrupació Sanitària Sant Joan de Déu-Hospital Clínic que han rebut un guardó cadascú 
  
Per que fa als hospitals catalans premiats en alguna de les 8 àrees clíniques, els hospitals guardonats són:
Parc Sanitari Sant Joan de Déu, en les àrees de la Dona, Sistema respiratori, i Ronyó i vies urinàries
Clínica Corachan, en l’àrea de Cor
Hospital de Viladecans en l’àrea múscul-esquelètica 
Parc de Salut Mar, en l’àrea del Sistema Nerviós
Hospital Universitari de Bellvitge a l’àrea de Ronyó i Vies Urinàries
Hospital de Mataró a l’àrea de Sistema Nerviós
Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida a l’àrea de Digestiu

L’Hospital que més guardons ha aconseguit és el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que s’ha vist reconegut en gestió hospitalària global, i en les àrees de la Dona, del Sistema Respiratori i del Ronyó i Vies Urinàries. Quatre guardons en total. 

Tot i que els resultats dels hospitals catalans són similars als dels anys anteriors, hi ha absències notables que acostumaven a repetir èxits cada any. Em refereixo a institucions com la Mútua de Terrassa o el Parc Taulí de Sabadell o al mateix Hospital Clínic, que no sabem si han desaparegut de les llistes de guardonats per els seus resultats, o bé per que no han participat en l’edició d’aquest any. Tot i que no en tinc la certesa, m’inclino més per la primera  de les raons. En qualsevol cas felicitar a tots els hospitals guardonats i als que no ho han estat també. Tots ells configuren sens dubte el millor sistema sanitari de l’Estat espanyol.  

Tanmateix la celebració d’aquests guardons, des de l’edició de l’any passat, ha perdut una mica l’expectació que despertava si més no entre els hospitals catalans. La integració de IASIST dins del grup IQVIA, o la proliferació de diferents entitats que van atorgant guardons amb criteris i resultats que difícilment coincideixen els uns amb els altres, pot haver desvirtuat el que era la festa anual de la sanitat a l’Estat espanyol. Segurament seria positiu que les diferents entitats organitzadores d’aquests rànquings hospitalaris intentessin unificar els seus plantejaments amb l’objectiu que tot plegat es reduís a un sol esdeveniment i a una llista única d’Hospitals guardonats. Tasca difícil però molt recomanable. 

A partir del mes de gener vinent, i com a conseqüència de la integració d’IASIST en el grup IQVia, la companyia catalana passarà a denominar-se IQVIA Healthcare desapareixent el nom original d’IASIST.         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada